Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E93 zakupiłem ją w ubiegłą niedzielę. Aktualnie zastanawiam się nad felgami do niej. Wiem, że chce 19" ponieważ miałem takie w mojej poprzedniej E92 i dobrze mi się na nich jezdziło.

Potrzebował bym pomocy w doborze rozmiaru który powinienem wybrać. Myślę o oponach 235 z przodu oraz 255 z tyłu.

Chciałbym te felgi:

http://z-performance.com/index.php?route=product/product&product_id=64

Proszę o podpowiedź w rozmiarze bo jestem zielony :)

Opublikowano
Ok spoko ale podpowiedz mi plz jakie wymiary felg brać bo ja tego nie rozkminiam. Aktualnie mam 225 z przodu i 255 z tyłu tylko, że 18.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Mam ten sam model co autor watku i tez chce wymienic na 19 felgi ale mam inne pytanie. Czemu tylne opony maja profil 30 a nie 35 tak jak przednie ?? Drugie pytanie czy ktos probowal zalozyc profil 40 zamiast 35 na 19 felgi ?? Wiekszosc moich aut jakie posiadalem mialem przewaznie 20 felgi i profil 35 czesto zle sie dla mnie konczy i z tad moje pytanie o wyzszy profil. Obecnie mam jeszcze renault trafica i tez mam 20 felgi zalozone i recomendowane opony powinny miec profil 35 a ja zamontowalem 45 . Jak wiadomo sa duzo wyzsze ale nigdzie nie obcieraja a jedynie co to sa przeklamania na liczniku bo teraz jest szybszy. NAwet po zalozeniu obnizonego zawieszenia nic nie przyciera. Moze i e93 mozna by zalozyc wyzszy profil 40 na 19 felgi bo z tego co dzis patrzylem na moich 17 jest jeszcze jakies 2 cm do amortyzatora wiec powinno sie zmiescic, a na pewno mniejsza szansa na jakies pekniecia na dziurach .
Opublikowano
Mam ten sam model co autor watku i tez chce wymienic na 19 felgi ale mam inne pytanie. Czemu tylne opony maja profil 30 a nie 35 tak jak przednie ?? Drugie pytanie czy ktos probowal zalozyc profil 40 zamiast 35 na 19 felgi ?? Wiekszosc moich aut jakie posiadalem mialem przewaznie 20 felgi i profil 35 czesto zle sie dla mnie konczy i z tad moje pytanie o wyzszy profil. Obecnie mam jeszcze renault trafica i tez mam 20 felgi zalozone i recomendowane opony powinny miec profil 35 a ja zamontowalem 45 . Jak wiadomo sa duzo wyzsze ale nigdzie nie obcieraja a jedynie co to sa przeklamania na liczniku bo teraz jest szybszy. NAwet po zalozeniu obnizonego zawieszenia nic nie przyciera. Moze i e93 mozna by zalozyc wyzszy profil 40 na 19 felgi bo z tego co dzis patrzylem na moich 17 jest jeszcze jakies 2 cm do amortyzatora wiec powinno sie zmiescic, a na pewno mniejsza szansa na jakies pekniecia na dziurach .

Zacznij od przeczytania o tym co to jest profil opony i co ta liczba wyraza, wtedy zrozumiesz dlaczego dwa rozmiary 225/35R19 i 255/30R19, musza miec inny profil, aby miec identyczna srednice.

Kombinacje z oponami o wiekszej srednicy Ci odradzam, stworzysz sobie szereg problemow, ktorych byc moze nie jestes teraz swiadomy - zawieszenie tego auta jest zestrojone do takich opon, ich rozmiar i parametry sa dobrane do wagi auta, na oponach o wiekszym profilu, bedzie poprostu plywac. Pomijam juz oczywiste problemy z elektronika - kontrola stabilnosci i dzialaniem ABS, to, ze licznik bedzie przeklamywal, to przy tym drobiazg.

Swoja droga, nie ma problemu z MOT przy takich kombinacjach w tym trafficu?

Opublikowano

Zacznij od przeczytania o tym co to jest profil opony i co ta liczba wyraza, wtedy zrozumiesz dlaczego dwa rozmiary 225/35R19 i 255/30R19, musza miec inny profil, aby miec identyczna srednice.

Kombinacje z oponami o wiekszej srednicy Ci odradzam, stworzysz sobie szereg problemow, ktorych byc moze nie jestes teraz swiadomy - zawieszenie tego auta jest zestrojone do takich opon, ich rozmiar i parametry sa dobrane do wagi auta, na oponach o wiekszym profilu, bedzie poprostu plywac. Pomijam juz oczywiste problemy z elektronika - kontrola stabilnosci i dzialaniem ABS, to, ze licznik bedzie przeklamywal, to przy tym drobiazg.

Swoja droga, nie ma problemu z MOT przy takich kombinacjach w tym trafficu?

Uwierz mi ze akurat wiem jakie ma znaczenie profil opony i tyle felg i roznych zestrojen opon co mialem malo kto mial i z tad moje pytanie odnosnie tylnych kol bo ja majac 17 mam i przod i tyl na 45 wiec czemu przy 19 nie jest tez tak samo zeby zachowac ta sama srednice jak piszesz czyli 35 ??? Wiem ze kolo tylne jest szersze w 19 co daje ze i opona tyl jest szersza wiec teoretycznie profil powinien pozostac 35. Robilem juz kalkulacjie i i zamiennik 225/45/17 wychodzi ze 225/35/19 jest ciut wyzszy czyli juz istnieje przeklamanie i jak to ma sie do twojej teori ??Piszac o tych wszystkich problemach co moze nastapic pisales z wlasnego doswiadczenia czy moze zaslyszane lub gdzies przeczytane??? Srednica kola o rozmiarze opony 225/45/17 to dokladnie 634.3mm a 225/35/19 to 640.1 mm wiec juz jest roznica i jakos nie glupieje system wiec moze o 5 wyzszy profil tez by sie nic nie dzialo a jezdzilo by sie duzo lepiej.Sprawdzilem tez jak to sie ma do 225/40/19 i promien takiego kola to 662mm wiec tez nie jakies wielkie roznice. Wzgledem orginalu przeklamanie na liczniku przy 100km/h bylo by 4 km czyli zamiast 100 jechal bys 104 przy tych samych obrotach .Jesli chodzi o trafica to przechodzi jak najbardziej mot i nie widze powodu dlaczego mial by nie przechodzic . Jesli bym ci nie powiedzial jaki powinien byc recomendowany profil w traficu do 20 felgi i zobaczyl bys moje opony to bys nawet nie zwrocil uwagi. To juz czwarty Van w ktorym mialem 20 felgi z wyzszym profilem i w zadnym nie bylo najmniejszego problemu ani z zawieszeniem ani z zadnymi systemami .

Opublikowano

Uwierz mi ze akurat wiem jakie ma znaczenie profil opony i tyle felg i roznych zestrojen opon co mialem malo kto mial i z tad moje pytanie odnosnie tylnych kol bo ja majac 17 mam i przod i tyl na 45 wiec czemu przy 19 nie jest tez tak samo zeby zachowac ta sama srednice jak piszesz czyli 35 ???

Nie rozumiem dlaczego w takim razie o to pytasz, skoro wiesz lepiej?

Wiem ze kolo tylne jest szersze w 19 co daje ze i opona tyl jest szersza wiec teoretycznie profil powinien pozostac 35.

Nie.

Robilem juz kalkulacjie i i zamiennik 225/45/17 wychodzi ze 225/35/19 jest ciut wyzszy czyli juz istnieje przeklamanie i jak to ma sie do twojej teori ??Piszac o tych wszystkich problemach co moze nastapic pisales z wlasnego doswiadczenia czy moze zaslyszane lub gdzies przeczytane??? Srednica kola o rozmiarze opony 225/45/17 to dokladnie 634.3mm a 225/35/19 to 640.1 mm wiec juz jest roznica i jakos nie glupieje system wiec moze o 5 wyzszy profil tez by sie nic nie dzialo a jezdzilo by sie duzo lepiej.

225/35R19 ma srednice 641mm, 255/30R19 ma srednice 637mm. Sa to umowne wartosci, w rzeczywistosci srednice tych dwoch rozmiarow opon w obrebie tego samego producenta i tego samego modelu opony beda praktycznie identyczne.

Do E9x byly jak najbardziej dostepne takze mieszane 17" z oponami 225/45R17 i 255/40R17, podobnie wyglada sytuacja z 18" - 225/40R18 i 255/35R18.

Zreszta co Ci bede dalej tlumaczyl, spojrz sobie do instrukcji na rozmiary dedykowane przez producenta do tego auta.

Sprawdzilem tez jak to sie ma do 225/40/19 i promien takiego kola to 662mm wiec tez nie jakies wielkie roznice. Wzgledem orginalu przeklamanie na liczniku przy 100km/h bylo by 4 km czyli zamiast 100 jechal bys 104 przy tych samych obrotach .

Fajnie, zrob jak uwazasz. Powiem Ci tylko z doswiadczenia, ze przy roznicy 1.5% wobec fabrycznego rozmiaru w nowych autach zaczynaja sie juz problemy z elektronika.

Jesli chodzi o trafica to przechodzi jak najbardziej mot i nie widze powodu dlaczego mial by nie przechodzic . Jesli bym ci nie powiedzial jaki powinien byc recomendowany profil w traficu do 20 felgi i zobaczyl bys moje opony to bys nawet nie zwrocil uwagi.

Nie jestem laikiem, zle dobrane opony widze z daleka.

Opublikowano

Witam, szukam używanych felg BMW na zimówki.

- Czy wszystkie felgi BMW mają taki sam rozstaw otworów 5x120 ?

- Szerokość felgi moge zmierzyć od rantu do rantu czy jest na to szybszy sposób?

Opublikowano
Witam, szukam używanych felg BMW na zimówki.

- Czy wszystkie felgi BMW mają taki sam rozstaw otworów 5x120 ?

Z ostatnich 20 lat, tak.

- Szerokość felgi moge zmierzyć od rantu do rantu czy jest na to szybszy sposób?

Szerokosc felgi mierzy sie od zewnetrznej krawedzi zewnetrzej stopki opony, do zewnetrznej krawedzi wewnetrznej stopki opony - po obreczy. Jest szybszy sposob, na wiekszosci felg jest podany ich rozmiar i ET/IS.

Do swojego E90 potrzebujesz 16x7.0 ET34 z oponami 205/55R16 lub 17x8.0 ET34 z 225/45R17, takich kol szukaj i nie patrz na te z innych modeli, E9x to na tyle popularne auto, ze nie powinno byc problemu z dobraniem wlasciwych kol.

Opublikowano

OK rozumiem, znalazłam te tabele:

- http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html

- http://www.felgi-opony.com/konfigurator_felg_aluminiowych.php?rocznik=03.2005-&step=4&marka=BMW&model=Series+3+%28E90L%29

ale tak dla pewności to jeżeli szerokośc felki bedzie pasować, to o rozstaw otworów nie mam sie co martwić tylko ciekawi mnie jeżeli mierzy się szerokośc felgi i jej średnice w calach to dla czego czesco widze przy szerokości felgi "J" ?

Opublikowano

ale tak dla pewności to jeżeli szerokośc felki bedzie pasować, to o rozstaw otworów nie mam sie co martwić

Kluczowe jest jeszcze ET, dlatego sugerowalbym szukanie felg z tego modelu. Konfiguratorami i tabelkami sie nie sugeruj, bo jezeli zalozysz felgi ze zle dobranym ET, to beda albo zbyt wysuniete, albo zbyt schowane. Mozesz miec problem z MOT w UK.

tylko ciekawi mnie jeżeli mierzy się szerokośc felgi i jej średnice w calach to dla czego czesco widze przy szerokości felgi "J" ?

"J", czy np "JJ" to oznaczenie ksztaltu rantu felgi, dla Ciebie, nie ma to znaczenia.

Opublikowano

Ja tam nie mam pojęcia co to ET, czy te wejda do mojego ? jak tak to jakie rozmiary opon ?

Dodam że szukam używek na zimówki i koniecznie chce 17'' ,a na lato mam 18'.

http://cars.donedeal.ie/alloyswheels-for-sale/bmw-e39-5series-17-alloys/8038431

Dodam że ja w Irl a nie UK, ale zapewne na przeglądzie się przyczepią i raczej u mnie bedzie obcierać bo za nisko tył zeby wystawalo.

Opublikowano
Ja tam nie mam pojęcia co to ET, czy te wejda do mojego ?

Nie, to felgi z E39, beda mialy zbyt niskie ET.

jak tak to jakie rozmiary opon ?

Dodam że szukam używek na zimówki i koniecznie chce 17'' ,a na lato mam 18'.

http://cars.donedeal.ie/alloyswheels-for-sale/bmw-e39-5series-17-alloys/8038431

Dodam że ja w Irl a nie UK, ale zapewne na przeglądzie się przyczepią i raczej u mnie bedzie obcierać bo za nisko tył zeby wystawalo.

Zobacz co napisalem Ci wyzej

Do swojego E90 potrzebujesz 16x7.0 ET34 z oponami 205/55R16 lub 17x8.0 ET34 z 225/45R17, takich kol szukaj i nie patrz na te z innych modeli, E9x to na tyle popularne auto, ze nie powinno byc problemu z dobraniem wlasciwych kol.

Takze jezeli nie czujesz sie na silach z doborem wszystkich parametrow, ktore sa potrzebne do prawidlowego wyboru felg, to poszukaj poprostu felg, ktore pochodza z tego modelu BMW, a inne odpusc.

Opublikowano

Ok , widze że znasz sie na rzeczy to jak wytłumaczysz mi rozmiar założonych u mnie opon ?

http://imageshack.com/a/img905/3834/NKfJms.jpg

http://imageshack.com/a/img912/6484/ENyP5u.jpg

http://imageshack.com/a/img661/3493/GNExgv.jpg

http://imageshack.com/a/img901/8752/sKg51F.jpg

Pytanie moje czy na tył wejda szersze 260 czy 265 bo z tej tabeli wynika że jeżeli mam 9" felge to tak, a z tego już mam założone to raczej mam 9", chyba tylko zostanie sprawdzić na feldze dla pewnośći jak bede u wulkanizatora ?

W tabeli znalazłam takie cos:

- Zalecany rozmiar: 9.0x18, 5x120

- Zalecane rozmiary opon: 255/35R18

A może dobry pomysł to na tyl dystanse, może doradzicie ?

Opublikowano

Masz fabryczne rozmiary opon, wszystko jest ok. Swoja droga, same opony sa tragiczne - w sensie model.

Pytanie moje czy na tył wejda szersze 260 czy 265 bo z tej tabeli wynika że jeżeli mam 9" felge to tak, a z tego już mam założone to raczej mam 9", chyba tylko zostanie sprawdzić na feldze dla pewnośći jak bede u wulkanizatora ?

W tabeli znalazłam takie cos:

- Zalecany rozmiar: 9.0x18, 5x120

- Zalecane rozmiary opon: 255/35R18

Twoje felgi, jezeli sa oryginalne maja parametry 18x8.0 ET34 przod i 18x8.5 ET37 tyl, takze rozmiary, ktore sa na nich zalozone w tej chwili sa najbardziej optymalne do tych szerokosci. 265/35R18 tez daloby rade zalozyc, ale w przypadku Twojego silnika, nie ma to uzasadnienia (przod musialby wtedy dostac 235/40R18).

A może dobry pomysł to na tyl dystanse, może doradzicie ?

Masz juz poliftowe E90 (czyli E90 LCI)?

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz. Jakość to coś o czym irlandczycy pojecia nie mają, jeżeli chodzi o opony i tak mam szczescie że mają certyfikat na EU bo masa iroli jeździ na chińskich wynalazkach.

OK, znalazłam łopatologiczne wyjaśnienie ET http://www.felgi.pl/artykul/szerokosc-felgi-i-odsadzenie-et-offset

Ale musze znaleść używane felgi BMW (mąż bedzie je odnawial i letnie a poźniej zimowe, chce sam sobie je odnowić) i planowałam założyc opony zimowe na przód i tył 225/45 R17 i do tego jakieś używane felgi znaleść. Czyli musze szukać felgi 6.0 - 8.5x17 ET34 do opon jakie chciałabym założyć ?

Mam pre LCI.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz. Jakość to coś o czym irlandczycy pojecia nie mają, jeżeli chodzi o opony i tak mam szczescie że mają certyfikat na EU bo masa iroli jeździ na chińskich wynalazkach.

Bridgestone to normalny uznany producent, Twoje RE050A trafialy na pierwszy montaz do E90. Problem w tym, ze ta opona im sie wybitnie nie udala. Jest twarda, brakuje jej trakcji, szczegolnie na mokrym, jezeli jest to runflat, to niszczy felgi.

Czyli musze szukać felgi 6.0 - 8.5x17 ET34 do opon jakie chciałabym założyć ?

Szukaj 17x8.0 ET34

Mam pre LCI.

Do letnich felg mozesz spokojnie dolozyc do 15mm dystans na kolo, sam tyl, bez szerszego przodu bedzie wygladal zle.

Opublikowano

Wszystko się wyjaśniło i jest OK.

Czy otwory centrujące są taką samą wiekość we wszystkich modelach felg BMW do 10 lat wstecz tak jak to ma miejsce z otworami na śruby ?

Opublikowano
Wszystko się wyjaśniło i jest OK.

Czy otwory centrujące są taką samą wiekość we wszystkich modelach felg BMW do 10 lat wstecz tak jak to ma miejsce z otworami na śruby ?

Ok.

E39, E70 X5, E71 X6, F15 X5 maja 74.1mm, pozostale modele 72.6mm.

Powtorze jeszcze raz, szukaj felg z E90, kupisz inne i okaze sie, ze nie pasuja z jakiegos powodu, ktorego nie jestem w stanie przewidziec.

Opublikowano (edytowane)

Szukam używek, a sprzedajacy daja takie ogłoszenia, np:

-> http://cars.donedeal.ie/search/search?region-picker-textfield=Ireland&ranges[price_from]=Min&ranges[price_to]=Max&words=bmw+17%22+alloys&Submit=Search&section=alloyswheels&type=forsale

coś nie pokazuje całego linku, trzeba sobie całość skopiować i wkleić w przeglądarke

Wiec musze wiedzieć o co pytać jak bede dzwonić. Teraz znam rozmiar felgi, offset i wielkość otworu centrującego no i zawsze moge sama sprawdzić na miejscu czy się zgadza, sufmiarke umiem obsługiwac.

Będe szukac felg

- przód 8 x 18 , ET 34

- tył 8.5 x 18 , ET 37

- otwór centrujący: 72.6 mm

opony na nie : przód-225/40R18 tył-255/35R18

Dzieki za info.

Edytowane przez Basia_one