Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widziales kiedys rozebrany silnik taki z diesla BMW? :)

Widziales gdzies tam takie poklady nagaru? W ogole nagar w ukladzie olejowym?! Skad?

Jedyne co jest lekko pokryte nagarem to komory spalania, ale powiedzialbym, ze lekko, bo jednak tlok chodzac zbiera.

A co do olei to wiekszosc ma srodki czyszczace, jakby Ci sie syf nazbieral i "nagar" to mialbys pozapychane w glowicy kanaly olejowe i szlag by to trafil. Silnik by sie zgrzal do tego stopnia, ze stopilyby sie tloki. Jako przyklad, mozesz zobaczyc co sie dzieje w N47 silnikach, jak padnie smarowanie, a pada, bo kolo zebate i lancuch sie za szybko wyrabiaja.

Takze olej lejemy taki, jak zaleca producent (lepkosc), a nie pasujacy do przebiegu samochodu. Jakbys do swojego zalal 15W40 to predzej rozdupczysz silnik niz zlewajac prawidlowy. Zmiana co 35tkm, jak zaleca producent, natomiast jak dla mnie, jest niepowazna.

Opublikowano
Hehehe, jak zwykle. Polak wie lepiej, lepiej od producenta, lepiej od instrukcji obsługi. "Napisali 15 minut? Bredzą, dajemy godzinę. No przecież się lepiej wypłucze...".

Nikt nigdzie nie jeździł, czas płukania wg zaleceń pewnej osoby z konkurencyjnego forum. Do tego na forum jest kilka samochodów które miały podobny czas płukania... Tylko mało kto się pewnie do tego przyzna. Także nie ma się co ekscytować i naskakiwać na innych.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę, że mogę teraz się w pełni wypowiedzieć.

Zrobiłem dziś płukankę LIQUI MOLY ENGINE FLUSH. Standardowo ciepły silnik, zalałem, odpaliłem na dokładnie 17 min. (tak wyszło). Spuszczając olej zauważyłem, że wypadają z silnika jakieś grudki, żeby przybliżyć jak one wyglądały, to nasuwa mi się na myśl tylko jedno, kawałki zaschniętego kleju, jakbyśmy wzięli taki pistolet do kleju rozpuszczającego się pod wpływem temperatury, taki zaschnięty nadmiar. To mi właśnie wypadło razem z olejem, jakieś 5 bryłek czegoś takiego... Liczę, że wiecie o czym mówię.. Na dnie miski, do której zlewałem olej były małe grudki, jakby kawa rozpuszczalna, było ich sporo. Po zalaniu nowego oleju Motul 5W40 x-cess, oczywiście nowy filtr, nowe oringi (nie tylko ten duży, ale również dwa mniejsze na dole pokrywy filtra), odpaliłem i szczerze, to nie słyszę różnicy, silnik zawsze pracował dobrze, ale mam wewnętrzną radość z dobrze wykonanej roboty i spokoju na następne 15kkm.

Następnym razem też użyję płukanki, koszt znikomy, a może jeszcze więcej dziadostwa wypłucze.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Krzysiek BMW Jabłonna żebyś ty wiedział co ja miałem w silniku w porównaniu do twoich 5 grudek.

Jak zdoiłem pokrywę to pod pokrywą miałem 1 cm betonu, dodatkowo cały silnik w środku był czarny i wszystkie możliwe zakamarki zapchane betonem.

I niech ktoś mi powie że ten nagar jest potrzebny!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak ktoś mówi ze z półsyntetyka nie można przejść na pełnsyntetyk czy nawet z mineralnego na pełensyntetym w 15 letnim aucie to taka osoba jest debilem i z mechaniką niema nic wspólnego.

Zapytajcie się każdego dobrego mechanika to wam powie ze nagar w silniku to zgroza a zwłaszcza w oleju ba zapycha pierścień olejowe i szlifuje wszystko co popadnie.

Aby mieć czyściutki silnik wystarczy lać dobre oleje i wymieniać je co 8 tyś max 10 tyś a silnik będzie chodził jak pszczółka.

PS. ten kolo od E60 to prowokator albo zjeb którego trzeb usunąć z powierzchni ziemie bo jeszcze gotów zestrzelić z procy nasze słońce