Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Auto : BMW E87 118D 122km

Możecie mi powiedzieć co wymienić na starcie w tym aucie

-OLEJ CASTROL 5W30 - już kupiony

-filtry - kabinowy , olejowy , powietrza , paliwa - kupione

-świece żarowe - też już kupiłem , bo są do wymiany

I nie wiem co jeszcze - jest to moje pierwsze BMW , także nie wiem jak to jest z tym napędem na tył - czy trzeba tam coś skrobać przy tym , czy nie ? a oddaje auto niedługo na wymianę wyżej wymienionych części to przy okazji by też mógł wymienić coś innego , co trzeba też regularnie wymieniać w 118d 122km.

Czy możę coś grzebać przy rozrządzie ? wiem że jest tam łańcuszek , ale może jednak coś wymaga regularnej wymiany

Auto chodzi dobrze , nie słychać żadnych stuków , puków , niepokojącej pracy silnika , ale chciałbym mieć już wszystko powymieniane po swojemu na pewniaka , bo nie wiem jak poprzedni właściciel dbał o auto , a chciałbym troszkę jeszcze pojezdzić nim :)

Pozdrawiam i czekam na jakies pomocne rady dla posiadacza pierwszego w życiu BMW ;p

Opublikowano

wymień powietrze w oponach na letnie :wink:

To co kupiłeś i tyle tak naprawdę, świece często nie lecą tylko sterownik. Zrób jeszcze diagnostykę komputerową z ciekawości i choinkę zapachową kup :lol: Olej w skrzyni też możesz wymienic jak chcesz.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano

No to super.

Świece niby do wymiany - tak powiedział mechanik po podłączeniu do kompa

A co do oleju w skrzyni:

Warto wymianiać ? czy to nie ma większego sensu?

Jak tak to na jaki ?

Pozdrawiam

Opublikowano
polecam zrobic plukanke silnika !! to poprawi pozniejsze smarowanie panewek.. a one w tych silnikach sa podatne na psikusy.... wlasnie sasiadowi to sie stalo jakis miesiac temu w 6cyl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może nie kontrolował oleju i dlatego,u nas ten czujnik od poziomu jest zawodny...

Ale płukania nie zaszkodzi tym bardziej nie wiadomo co ile olej był wymieniany przez poprzedniego wlasciciela

Opublikowano

Możesz jeszcze wymienić płyn hamulcowy. Ja robię to co 2 lata, niezależnie od przebiegu. Koszt niewielki.

Ostatnio wymieniłem też płyn chłodzący, choć podobno nie trzeba tego robić.