Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem nowy na forum wiec proszę bez linczu.

Bmw e46 330Cd rok 05/2003 Przebieg: 203tys prawdziwy

Moj problem polega na hałasie przy wciskaniu sprzęgła do jakiejś 1/3 jego możliwości wciśnięcia... A wiec próbowałem szukać coś w Googlach o tym, trafiłem na parę tematów podobnych lecz one nie odzwierciedlały mojego problemu... A wiec przejdźmy do rzeczy...

Gdy odpalam samochód nie mam jakiegoś wielkiego szamotania z nim ani drgań i hałasów pochodzących z silnika, lecz gdy tylko dotknę sprzęgła noga zaczyna się ten wku***ajacy hałas pochodzący gdzieś z okolic lewego kola... gdy wcisnę je do końca hałas ustaje i bez problemu można wbić biegi i ruszyć ze sprzęgła bez hałasu, ale tylko do jakiegoś momentu odpuszczenia sprzęgła i znów hałas aż do jego całkowitego puszczenia...

Wstawiam filmik okazujący ten hałas w zamkniętym i otwartym samochodem, dodam ze ten hałas jest dojść głośny i nie sposób go na zewnątrz nie usłyszeć...

Proszę o pomoc ludzi którzy mieli podobny problem obstawiam "dwu-masowe", "tarcza, docisk sprzęgła" , "łożysko oporowe"?

Edytowane przez Barek75
Opublikowano
dwu masa

łożysko oporowe

łozysko atakujące w skrzyni

któreś z tych

a sprzęgło i dociski nie wydziela żadnych hałasów przed końcem swego żywota??

Edit: co z kosztami takich napraw? interesuje mnie raczej robocizna bo cenę części zamiennych nie problem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dopisz 330cd do tytułu, bo temat zostanie zamknięty.

Raczej koło dwumasowe, łożysko raczej aż tak nie hałasuje. Jak przebieg jest prawdziwy a sprzęgło jeszcze fabryczne to już może być jak najbardziej czas na wymianę całego zestawu. Na Twoim miejscu kupiłbym cały zestaw sprzęgła+dwumasa+łożysko oporowe i do mechanika, jak zrzuci skrzynię będzie pewność, wymienisz co trzeba a resztę zwrócisz, z tym, że nie zostawiłbym starej dwumasy, nawet jak będzie dobra, jeśli wymienisz tarczę. Robocizna po "znajomości" jakieś 300 pln a normalnie 500 w górę, zależy od regionu i czy odwiedzisz aso :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz, a wiec slawny dwumas... ok kupie komplet LUK'a jak mi sie uda to nawet moze o wiele taniej niz normalnie :) co do robocizny, ile to moze zajać czasu dla ogarnietego mechanika, tak pytam aby mi jakis pseudo mechanik tego 2 dni nie grzebal i rozjebal nowe czesci zakladajac je niewlasciwie...
Opublikowano

Jak Cię to podbuduje przed podjęciem decyzji o wymianie to proszę. Już wiele razy wstawiałem na forum ten filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=x1XbD257_tc

Takie oto objawy miałem. Oczywiście po wymianie sprzęgła i dwumasy samochod nie do poznania i stuków brak. Z tego co pisałem prawie dwa lata temu, wynika, że za sprzęgło i dwumas zapłaciłem 2500zł z robocizną. Mowa tu rzecz jasna o 320d. Więcej info masz w tych 2 postach:

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=191741&start=15#p1465549

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=191741&start=15#p1468145

Rano oddałem samochód, po pracy odebrałem. A dodam, że wymieniałem oprócz tego sterownik świec i termostat główny. Więc naprawa na pewno nie na dwa dni :)