Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, mam pytanie a mianowicie mam zamiar od ojca odkupić autko zarejestrowane i normalnie opłacane w Niemczech (OC itp.), oczywiście ma on wszystkie dokumenty, na razie mam zamiar jeździć w Polsce na Niemieckich rejestracjach i dalej będzie w DE opłacane, jednakże chcę je za jakiś czas zarejestrować w PL. Za jakiś spiszę z ojcem oficjalną umowę, którą przedstawię we wszystkich urzędach. Pytanie tylko brzmi czy jak będę rejestrować auto w PL to oddam im niemieckie tablice i jak je wówczas wyrejestrować w Niemczech? WK samo je wyrejestruje?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Najpierw musisz wymeldowac auto w DE bo zaden WK nie przyjmie briefu bez pieczatki z wymeldowaniem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mozesz to zrobic w kazdym Bundeslandzie tylko cena za wymeldowanie bedzie wyzsza. Potrzebujesz do tego Fahrzeugschein, Fahrzeugbrief i tabkice. Jesli bedziesz swoim samochodem to mozesz wykupic Überführungskennzeichen z zielona karta. Kosztuja w granicach 100€ w zakeznosci od miejsca gdzie kupujesz, inna mozliwosc to wyprawa autobusem lub innym samochodem :)

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Czyli nie ma opcji aby najpierw zarejestrować je w PL i odesłać ojcu potwierdzenie odbioru tablic Niemieckich przez WK i aby on na tej podstawie mógł wyrejestrować auto? Słyszałem że bez wymeldowania można normalnie zarejestrować auto w PL
Opublikowano
Czyli nie ma opcji aby najpierw zarejestrować je w PL i odesłać ojcu potwierdzenie odbioru tablic Niemieckich przez WK i aby on na tej podstawie mógł wyrejestrować auto? Słyszałem że bez wymeldowania można normalnie zarejestrować auto w PL

Jest taka opcja , ale zależy to od urzędu w którym rejestrujesz , zadzwoń lub idź do tego urzędu i się dopytaj.

Piszę z autopsji: auto kupione w DE od Polaka(podwójne obywatelstwo),przyjazd do Polski bez wymeldowania,wycieczka do wydziału komunikacji z zapytaniami(Pani w okienku stwierdziła ,że nie ma potrzeby wymeldowania,że oni sami odeślą wszystkie niezbędne papiery i tablice do właściwego WK w DE) , załatwienie spraw celno-skarbowych (w międzyczasie spokojnie jeździłem autem na niemieckich blachach-przegląd),rejestracja. Po miesiącu dostałem info od sprzedawcy o wyrejestrowaniu go w DE.

A zatem da się !

Opublikowano
normalnie idziesz w polsce rejestrowac samochod i dajesz im brif i rejestracje niemiecki i oni wszystko odsylaja, niemusisz ekstra jezdzic do de i wymeldowawac, wiem bo w tamtym roku tak moj kuzyn robil. Jak ja sie pytalem u siebie w miescie jak to wyglada to tez mi powiedziala kobieta ze oni wszystko sami odsylaja.
Opublikowano
Ciekawe, ciekawe co piszecie koledzy, nigdy o czymś takim nie słyszałem. Może któryś z was wyjaśni jak się mają do tych działań w WK, opłaty celno-skarbowe. Istnieje jakaś kolejność, a WK to ostatni etap. Ale może ja nie wszystko wiem, ale może z powodu tego, że nigdy tak nie praktykowałem. Można prosić o więcej szczegółów?
Opublikowano

Główne pytanie w tym temacie to czy da radę zarejestrować bez wymeldowania , a kolejność oczywiście obowiązuje (patrz pogrubienie):

Jest taka opcja , ale zależy to od urzędu w którym rejestrujesz , zadzwoń lub idź do tego urzędu i się dopytaj.

Piszę z autopsji: auto kupione w DE od Polaka(podwójne obywatelstwo),przyjazd do Polski bez wymeldowania,wycieczka do wydziału komunikacji z zapytaniami(Pani w okienku stwierdziła ,że nie ma potrzeby wymeldowania,że oni sami odeślą wszystkie niezbędne papiery i tablice do właściwego WK w DE) ,1) załatwienie spraw celno-skarbowych (w międzyczasie spokojnie jeździłem autem na niemieckich blachach-przegląd),2)rejestracja. Po miesiącu dostałem info od sprzedawcy o wyrejestrowaniu go w DE.

A zatem da się !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Besondere Zollvorschriften

Ein in Deutschland zugelassenes Kfz, das nicht nur zu Urlaubszwecken nach Polen verbracht wird, ist, wenn eine Abmeldung der deutschen Zulassung nicht bereits in Deutschland erledigt wurde, bei einer polnischen Zulassungsbehörde auf ein polnisches Kennzeichen anzumelden. Die polnische Stelle leitet die Information über die Anmeldung in Polen an das deutsche Kraftfahrtbundesamt weiter.

Vor der Anmeldung muss das Kfz vom polnischen TÜV geprüft werden. Bei der Anmeldung wird in der Regel der Kraftfahrzeugschein/ die Zulassungsbescheinigung Teil II von der polnischen Behörde einbehalten.

Für jedes Fahrzeug ist außerdem eine gültige polnische Haftpflichtversicherung nachzuweisen.

Für jedes nach Polen eingeführte Kfz wird seit 2006 eine 'Recyclinggebühr' in Höhe von 500,- PLN erhoben. Diese Gebühr wird, selbst wenn das Fahrzeug wieder ausgeführt wird, nicht zurückerstattet.

http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Laenderinformationen/00-SiHi/PolenSicherheit.html

Przeglad w PL, czesc druga niemieckiego dowodu samochodu zostana zatrzymanenowe przes polski oddzial i zostanie wyslana informacja do niemieckiego ZS o zameldowaniu samochodu w PL, ubezpieczenie i 500zl za recykling.

To teraz nie wiem po co kupywalem tablice na przewoz :mad2:

Wiedz sie jednak zgadza :)

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki Panowie za pomoc, za niedługo mam zamiar załatwiać wszystkie formalności, mam nadzieję że wszystko pójdzie gładko... ale niestety mieszkamy w Państwie biurokracji i doszukiwania się problemów przez urzędników! Bądźmy dobrej myśli :)