Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po wczorajszym katowaniu auta w drodze powrotnej do domu (500km) zauważyłem że sprzęgło się ślizga. Czy wystarczy wymiana samego sprzegła czy razem z dwumasem?
Opublikowano
zalezy w jakim stanie jest dwumas, czy byl wymienieniany od nowosci, najlepiej wymienic z dwumasem, wersja dla oszczednych - po zdjeciu skrzyni ocenić stan koła i wtedy podjąc decyzje czy zmieniać

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Ostatnio nie oszczędzam na aucie więc pewnie zapodam komplet ;)

Wczoraj wymieniłem turbo na wieksze, nowy soft i w drodze powrotnej sprzęgło się poddało ;)

Opublikowano

Jak dobrze prześlizgałeś sprzęgło, to dwumas powinieneś wymienić, bo silikonowy smar którym są pokryte ślizgi i sprężyny wytapia się i karbonizuje podczas uślizgów i rozgrzewania sprzęgła. Także jeśli przegrzałeś koło, a to będzie widać po demontażu skrzyni, to dwumas, mimo, że jeszcze może wydawać się ok, to dość szybko padnie - zwłaszcza na podniesionych osiągach silnika.

Generalnie nowy dwumas, jakiś zakuty kewlar albo delikatny spiek, mocniejsza sprężyna i masz sprzęgło dożywotnie.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Ma ktoś doświadczenie z jakimś mocniejszym sprzęgłem? Może Radzikowski ? Kumpel mechanik mowi zeby nie kupować oryginalu bo przy 200km długo nie wytrzyma
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie wytrzyma jak nie będziesz na siłę chciał go spalić :wink: to samo sprzęgło jest w m57, więc da radę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ja sprintów ze światel nie robię. Większość to jazda w trasach. Po mieście raczej spokojnie. Sam nie wiem co teraz kupić...
Opublikowano
Jak dobrze prześlizgałeś sprzęgło, to dwumas powinieneś wymienić, bo silikonowy smar którym są pokryte ślizgi i sprężyny wytapia się i karbonizuje podczas uślizgów i rozgrzewania sprzęgła. Także jeśli przegrzałeś koło, a to będzie widać po demontażu skrzyni, to dwumas, mimo, że jeszcze może wydawać się ok, to dość szybko padnie - zwłaszcza na podniesionych osiągach silnika.

powinno nie powinno się wymienić. każdy mechanik na widok zapieczonego dwumasu powie że należy zmienić lecz ja nie wymieniłem i muszę przyznać że auto jeździ do dziś bez zarzutu (mechanik się wykłócał, że jak nie zmienię dwumasy to i nie da gwarancji na sprzęgło- ostatecznie dał) choć u mnie był uszkodzony docisk, tarcza okazało się że jest w o dziwo w znośnym stanie choć i tak zdecydowałem się na komplet Sachsa. A na ślizgającym sprzęgle wracałem z Holandii :mrgreen:

wykręciłem dwuase i jeździłem po niezależnych różnych mechanikach pytając się czy to ma jakiś wpływ to mówili że absolutnie żadnego. Jak to w końcu jest - z doświadczenia mojego okazało się że nie ma to wpływu - auto jeździ do dziś 2 lata po wymianie sprzęgła. Jaki wpływ może mieć zapieczona tarcza dwumasy na jego sprawne działanie? :?:

btw. to dot. mojej byłej 525TDS

Opublikowano
Ja tez nie wymienialem dwumasy a tarcza mi sie rozleciala po glupich wybrykach,jezdzi juz dwa latka i jest ok.
Opublikowano
Wlasnie patrzalem na ten luk I cena za komplet to okolo 2000zl ze sprzeglem , tylko dziwi mnie ta cena bo orginal w aso samego dwumasu to 3900 + sprzeglo 700 to troche roznica w cenje jest . Czemu az taka ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo w aso na pudełku masz znaczek bmw :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.