Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Potrzebuje porady. Szukałem na forum - niestety nic nie znalazłem...

Zacznę od początku

W zeszłym roku przed wakacjami zdemontowane zostały klapki w kolektorze, zastąpione podkładkami - miały już delikatny luz - chyba w samą porę...

i od tego momentu zaczęło się...

Kilka dni po demontażu klapek pojechałem na wakacje. Samochód jakby początkowo troszke lepiej chodził - przeczyszczony egr, kolektor - ale zaczął puszczać z wydechu na czarno i to całkiem nieźle (wcześniej tego zupełnie nie było). Po powrocie samochód coraz cięzej chodził - dużo więcej gazu trzeba było wcisnąc aby jechał tak jak poprzednio (na ekomizerze też więcej zaczął pokazywać - spalanie też wzrosło...

W intercolerze pojawił się olej - nie jakies kosmiczne ilości - ale trochę go było. Wydaje sie iz turbo do roboty - ok 250 t km przebiegu (na 99% twierdzę iż jest orginalny przebieg)

Samochód trochę pokopcił, bliżej wiosny praktycznie przestał (minimalnie czasem zakopcił), lepiej zaczął się zbierać (wcześniejsze objawy w większości ustępowały - spalanie jedynie większe i wiecej gazu trzeba było wciskać aby jechać.

W ten weekend kolejny raz czyszczony był egr (niewielkie ilości osadu), filtr elektrozaworu egr, odma plastikowa (praktycznie czyściutka.

No i pojawił sie problem. Od góry nic nie widać - silnik czyściutki, jednak od dołu delkikatnie widać jak się zapocił silnik (gdzieś z tylnej częsci silnika - mimo usilnych prób zlokalizowania wycieku - nie udało się. Wcześniej silnik praktycznie chodził od wymiany do wymiany oleju beż żadnych dolewek (co ok 15 tys km - raz w roku - penwie nawet nie było tych 15 t km. Po klapkach z kolektora w zimie dolewałem ok 300 ml oleju, teraz niedawno tez z 200 ml. Nie jest to dużo - ale wiem że wcześniej oleju nie brał, silnik zdrowy - teraz ten olej gdzieś cieknie.

Czy może mieć to związek z tyrbo? Gdzie to mogło puścić - wygląda jakby z okolic uszczelki pod głowicą - minimalnie pociekło po kopresorze klimy, bardziej z prawej częsci samochodu.

Gdzie szukać tego wycieku - silnik fajnie ciągnie - turbo chyba jeszcze do końca nie umarło ?? Chciałbym to zrobić przed wyjazdem - trochę się boję żeby coś gorszego się nei zrobiło

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł skąd ten olej może się sączyć - prosba o podpowiedź

Opublikowano
ja mam podobnie tzn cieknie po kompresorze klimy najprawdopodobniej z zimnej strony turbo ale oprocz lekko zapocenebo kompresora innych objawow nie mam a oleju ubywa jakies300 ml na 15tys
Opublikowano
Niby tragedii nie ma - ale po co ma cieknąć (najbardziej się boje aby nie zaczęło się lać - szczególnie jak się gdzieś pojedzie dalej....
Opublikowano

A co tankujesz ? bo jak ci objawy zamulenia i kopcenia same się zmniejszyły ?

Może jakaś nieszczelność ? Przy zdejmowaniu klapak mogliście uszkodzić sparciałe węże.

W takim wypadku to jak sam nie kumasz to do zaufanego mechanika ale dobrze abyś przy tym był i płacić na godziny.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Tankuję tylko na BP (ultimate), Shell (V-power) i czasem sporadycznie na orlenie (też ten lepszy napęd - nigdy (nawet raz nie była to stacja "w polu"

No właśnie jak postoi kilka dni - nic nie czuć - gdyby nie to iż wlazłem pod auto - nie wiedziałbym że coś wogóle się sączy...

Przewód podciśnienia jeden zmieniony w ostatni weekend (ten od egr - reszta głęboko siedziała - nie ruszałem jeszcze - ale zapas nowego podciśnienia podróżuje w bagażniku już :))

Kurcze - chce ruszyć niebawem na wakację - a się boję trochę ...:(

Kogoś zaufanego w Wawie lub bliskiej okolicy możecie polecić??

Najlepiej nie "kowala" i nie takiego co wywrotkę kasy od razu będzie chciał...

Opublikowano
jeżeli cieknie Ci z tego węża co Ci powiedziałem to nie masz się czym martwić ja planuje na to się zabrać przez 3 lata :P a zrobiłem w między czasie 65tys :) i nic złego się nie dzieje ,tam będzie do wymiany uszczelka ,jeżeli masz taki sam wyciek jak ja ( częsty przypadek w m47n) ,idź ręka od tego plastykowego węża od odmy do turba i sprawdź czy na końcu niego przy samej turbinie nie jest wilgotne od oleju
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Winna na 99% jest uszczelka pod deklem zaworów - wydaje się że jest jeszcze orginalna - bez rozebrania kawałka nsilnika iestety nie uda się zobaczyć i stwierdzić na 100%

Jedno pytanko - z jaką siłą należy dokręcić wtryski?

Jaki sikon do uszczelnienia księżyców (dowolny do wysokich temperatur czy jakiejś konkretnej firmy będzie lepszy??

Na coś (szczególnie) uważać podczas prac demontażowych/montażowych??

pozdro