Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Słuchajcie ja miałem taką samą sytuację.

Miałem letnie opony 16 i felgi do nich. Bylo idealnie - zero wibracji.

Kupiłem nowe opony Goodyear zimowe i założyłem na te felgi - pojawiły się delikatne wibracje przy 120 - 130 kmh.

Wyważałem je wielokrotnie i niewiele pomagało. Na wyważarce nie było nic widać żeby coś było nie tak.

Pomogła dopiero zmiana opon. Wniosek - nawet nowe markowe opony mogą powodować wibracje.

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Słuchajcie ja miałem taką samą sytuację.

Miałem letnie opony 16 i felgi do nich. Bylo idealnie - zero wibracji.

Kupiłem nowe opony Goodyear zimowe i założyłem na te felgi - pojawiły się delikatne wibracje przy 120 - 130 kmh.

Wyważałem je wielokrotnie i niewiele pomagało. Na wyważarce nie było nic widać żeby coś było nie tak.

Pomogła dopiero zmiana opon. Wniosek - nawet nowe markowe opony mogą powodować wibracje.

I chyba tak będzie ;( trzeba będzie nowe opony kupić i tyle

Opublikowano
Przejechał się ze mną szef serwisu i sam zauważył drgania. Początek przyszłego tygodnia jestem umówiony na ściągniecie kół i test na kołach z ASO. Będę pisał jak czegoś się dowiem.
Opublikowano

Witam !

Wg nalezy sie przyjrzec samemu przeniesieniu napedu - czyli wal, podpora polaczenia itd. Na to stawiam.

Wszystkie obracajace sie walki maja to do siebie ,ze w pewnym zakresie ppredkosci wibracje wzrastaja i po przekroczeniu go spadaja (czyt . 120-150 km/h )

Podejrzewam ,ze jezeli nie ma jakis uszkodzonych elementow typu podpora itd. to trzeba walek dac do wywazenia.

Wymiana i wywarzanie opony co 2 tygodnie napewno nic tu nie pomoze :nienie:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
To dlaczego na 16 calach i nowych oponach nie ma nawet minimalnych drgan? Ja jednak biorac to pod uwage obstawiam te min. krzywa felge 17stke u siebie i od tego zaczne.
Opublikowano
To dlaczego na 16 calach i nowych oponach nie ma nawet minimalnych drgan? Ja jednak biorac to pod uwage obstawiam te min. krzywa felge 17stke u siebie i od tego zaczne.

I słusznie, też u siebie od tego zacząłem i bingo!

-------------------

Artur

Opublikowano
Nie pisalem bezposrednio pod jakis konkretny przypadek. Paru ludziom wywarzanie nic nie pomoglo wiec probuje podac nastepna przyczyne , ktora wg. mnie moze wlasnie wywolywac drgania :cool2:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Proponuje wrzucic felgi na wywazarke na ktorej robia test drogowy wtedy widać tak naprawde jak sie ułożyła opona i czy będzie powodować drgania ja tak robilem gdy zakładałem nowe opony na 19 i 2 opony siadly idealnie a na jednej feldze przekładali mi opone aż 7 x ...

Sprzedam :

- ręczny M-pakiet BMW e9x

Opublikowano

i komuś odalo sie ogarnac te wibracje? ja ostatnio kolejny raz wyważałem koła, dziś ustawiłem zbierzność/geometrie i dalej lipa nic się nei zmieniło:(

moze ktoś z okolic legionowa czyta ten tema i mógłby na jedna przejażdzkę wypożyczyć swoje koła? bo juz brak mi sił

E91 318d 2007r
Opublikowano
Ja jak sie uda to w sobote wyprostuje te jedna felge co ma minimalne bicie i zobacze czy cos sie zmieni. Licze ze tak ;) W miedzyczasie bede musial zmienic na 16tki bo gosciowi musze zostawic rano i odebrac w poludnie wiec machne sobie na autostradzie jazde na nich i zobacze.
Opublikowano

Kurde..

Właśnie wróciłem z ASO - podmienili mi koła na inne (zimowe , 16) i żadnego bicia nie czuć. Wyważyli moje koła i może troszkę mniej ale nadal delikatnie czuć.

Felgi mam idealnie proste więc problemem są opony :( Pomęczę się chyba w tym sezonie i w przyszłym kupie nowe.

Opublikowano

Tego tez nie wykluczam. Mam uzywane po poprzednim 2x conti sportcont3 2007r i dwie dunlop sport max rt 2011r. W s umie w pazdzierniku juz mozna zmienic na 16stki i podumac co robic za rok.

Tylko z tego co pisali niektorzy w tym temacie nawet na nowych markowych oponach problem moze wystapic:(

Opublikowano
Co ciekawe tylko dzis były 4 auta dokładnie z tym samym co ja mam jedno F10 , e39 , f30 i ja. Wszedzie drgania ! Myśle ze problemem jest prezycja układu kierowniczego , jakość asfaltu i jakość opon :(((
Opublikowano
Polskie drogi... Mam dokładnie ten sam problem na letnich - RSC Bridgestone Potenza, fele ori 17ki. Drga od 120, powyżej 150 ustaje, przy 200 to już w ogóle nie czuć, ale gdzie niby można tyle przycisnąć dłużej. Zauważyłem też, że świeżo po zmianie opon zjawisko było bardzo wyczuwalne, teraz jest już ledwo wyczuwalne. Wychodzi na to, że opona (opony) się ułożyły. Chyba :)
Opublikowano
Jedna felga zostala wyprostowana - miala widoczne bicie. Efekt - drgania bez zmian, jak sie przyjrzalem to ten fotel pasazera czy zaslona przed sloncem nie drga mocno ale widac. Zauwazylem ze najgorzej jest przy przepisowych na austradzie 140km/h do 120 sa znacznie mniejsze i przy 160+ juz zmiejszaja sie. Przyczyna to opony. Z wulkanizatorem przygladalismy sie obracal kazda opone zeby sprawdzic jak najlepiej sie ulozy i bylo widac na wiekszosci, ze lekko "bija". Mowi, ze z 17stkami i wyzszymi tak jest, mial takie przypadki z nowymi tez, ze po czasie tak sie robilo.
Opublikowano
ja juz postanowiłem - kupuje Dunlopy Sport Maxx RT 255 - Mam nadzieje że będzie lepieji bardziej komfortowo niż na Bridgestonach RSC
Opublikowano
Jedna felga zostala wyprostowana - miala widoczne bicie. Efekt - drgania bez zmian, jak sie przyjrzalem to ten fotel pasazera czy zaslona przed sloncem nie drga mocno ale widac. Zauwazylem ze najgorzej jest przy przepisowych na austradzie 140km/h do 120 sa znacznie mniejsze i przy 160+ juz zmiejszaja sie. Przyczyna to opony. Z wulkanizatorem przygladalismy sie obracal kazda opone zeby sprawdzic jak najlepiej sie ulozy i bylo widac na wiekszosci, ze lekko "bija". Mowi, ze z 17stkami i wyzszymi tak jest, mial takie przypadki z nowymi tez, ze po czasie tak sie robilo.

Pisałem kiedyś w jakimś poscie, że mialem też problem podobny i winowajcą była opona, która się - jak pamiętam- rozwarstwiła lub wewnątrz uszkodziła.

-------------------

Artur

Opublikowano
Moje nie wykazuja wizualnie zadnych uszkodzen ale jak sie obracaja widac, ze opony nierownomiernie "chodza" pomimo idealnie prostej felgi, dwie z nich to wspomniane przez kolege dunlop max sport rt ale ja mam rozm. 225/45 rocznik 2011.
Opublikowano
Kurcze ales mi teraz klina wbił z tymi Dunlopami a juz miałem ułożone wszystko w głowie ;( a swoja droga jak je oceniasz ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja z Dunlopami nie mam zadnych problemow a komfort jazdy jest swietny :cool2: (225/55 R16)

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Ale masz 16 cali wulkanizator mowil, ze na 16 takie rzeczy sie nie dzieja... Dunlopy te RT to bardzo udane opony do tego sa bardzo atrakcyjne cenowo kolega zakupil ale do seata nowki i zadnych drgan nie ma no ale tam zupelnie inny uklad nie tak precyzyjny pewnie.

Jezeli kupisz nowe to mozesz tez takie cos reklamowac jesli wystapi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Temat ogarnięty

długo to trwało, ale.....brak czasu

:-D

w każdym razie wymieniłem tylnie opony z dunlopów na continentale i jest suuper

nic nie wibruje

znowy radość z jazdy :-D

Opublikowano
Temat ogarnięty

nic nie wibruje

Kiedyś pisałem, że miałem taki problem i winowajczynią okazał się opona, która uszkodziła się wewnątrz między warstwami. I świetnie, że tylko taką miałeś przyczynę.

-------------------

Artur

Opublikowano
Temat ogarnięty

nic nie wibruje

Hmm to dziwna sprawa - ponieważ w pierwszym poście napisałeś że wibracje występują na zimowych i na letnich kołach? więc.... ?? Teraz już nie czaję nic a nic.

p.s. masz zwykłe opony czy RSC?

Pozdrawiam.