Skocz do zawartości

[e91 ] wibracje/drgania powyżej 120km/h

pablo022

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak, u mnie też tak jest, gdy jadę spokojnie drgania są wyczuwalne, gdy przycisnę mocniej to drgania wręcz ustają.

Mi się wydaje że to jest problem opon.. Ja mam 2 komplety : lato - zima .Obydwa RSC felgi 18 .

Zimowe pirelli Sotto Zero- tu jest masakra i to od samego początku jak je założyłem (225x40x18/ 255x35x18) . Kiedyś rzeczywiście miałem lekko skrzywiona felgę z tyłu i strasznie to przenosiło . Po wyprostowaniu było znacznie lepiej, ale pozostał właśnie ten objaw który opisujecie. Wyważałem 4 razy - jeździłem po różnych serwisach koła proste, opony nie mają bić a drży..

Najbardziej to czyć jak przesiądę sie z drugiego auta (skoda superb) tam układ jest taki, że chociaż by wogóle ciężarków nie było to i tak nie będzie bić

Letnie Bridgestony (225x40x18/ 255x35x18) co roku po zmianie jest znacznie lepiej, ale coś czuje że teraz efekt się powiększa.(opony mam od nowości , przydałaby sie wymiana)

Plan mam taki - chce kupić nowe opony Dunlop SportMax RT , idealnie wyprostować felgi lub jeżeli nie pomoże to do ASO (auto mam na gwarancji) i niech szukają.

artekk.t ty masz RSC czy zwykłe ?

• Zasłużeni forumowicze

Pojedźcie na test drogowy kpl. kół - montują na odpowiedniej maszynie i są sprawdzane drgania takiego koła pod obciążeniem przez specjalną rolkę. Też miałem podobny objaw co u Was i wadliwe okazały się 3 z 4 fabrycznie nowych continentali contisport contact 5 - sklep zabrał wszystkie opony i oddał kasę. Podobno największe drgania dają opony typu Run Flat, często są też błędnie montowane - nie do końca wchodzą w obręcz - i przez to też wibruje ale na teście drogowym wszystko wychodzi.

zobaczcie: http://www.korzenopony.pl/test-drogowy-hunter.html

a tu byłem: http://www.auto-serwis-lukasiewicz.adserwis.pl/ polecam

Jeżeli problem narasta wraz z dynamiczniejszą jazdą, to jest to niemal z pewnościa wina opon(jezeli z zawieszeniem jest ok). Miałem kiedyś w innej tylnonapędówce taki problem i przyczyną była ukryta wada opony, tzn jej struktury. Co ja się nacudowałem aby to odkryć....aż wreszcie ukladanie tej opony na feldze przyniosło taki wniosek. Zmiana opon i było ok.

-------------------

Artur

• Zasłużeni forumowicze
Lub właśnie gdy problem zaczyna teoretycznie znikać podczas jazdy powyżej 160km/h wtedy wibracje mają tak dużą częstotliwość, że przestaje się je odczuwać - jednak występują nadal i napewno mają nieciekawy wpływ na zawieszenie.

Tgorka, tak, też mam RSC - rozmiar 225/45/17, co ciekawe wcześniej miałem letnie Continental 2 RSC 205/55/16 i drgań nie czułem, zimówki Michelin Alpin też 16-stki i nic, po założeniu Bridgestone są drgania, skłaniam się ku oponom i ich wadzie fabrycznej, w środę pozmieniam na inne i zobacze czy dalej drga.

Więc tak .. pojechałem do InterVulkanisera w Katowicach - maja tam Huntera i zrobili test drogowy każdej z opon.

Feigi w stanie idealnym, opony w stanie idealnym (na wszystkich kołach wyszły wartości 4KG co jest ponoć wynikiem w normie) okazało się jednak że koła są niedoważone - jedno 30 reszta 15-20 (mimo iż wyważałem jakieś 1,5 msca temu). Po wyważeniu na a4 i test.

Ponieważ ze względu na dzisiejszą pogodę i świeżo zmienione tarcze i klocki nie mogłem za bardzo szaleć - sprawdziłem do 140 km/h. Przyspieszając wolno i szybko. Na razie jest bardzo dobrze.

Myślę ze idealnie (jak w superbie) nie będzie ze względu na układ kierowniczy który jest bardzo czuły, opony rsc, i niski profil. Tzn nic nie drży ale w bmw ma się wrażenie jakby czuć było chropowatość podłoża . W superbie I jest efekt jakby kierownica była czymś oddzielona od kół nie przenosi nic i tak samo reaguje.

Okazało sie że opony jeszcze bardzo dobrym stanie są więc ten sezon jeszcze pojeżdżą . Może to jest właśnie ten czynnik.

Czy ktoś z was kto sie przesiadł z RSC na normalne zaobserwował oprócz poprawy komfortu zmiane w "czuciu na kierownicy"

U mnie pojezdzilem troche - kierownica rzeczywiście przestała drżeć ale jadąc 110-130 i praktycznie nie dotykając gazu czuć na tyłku lekkie mrowienie - mozna to zaobserwować tez dotykając zagłówka pasażera na którym nikt nie siedzi. Jade w przyszłym tygodniu do Aso przedłużyć gwarancje wiec im to zgłoszę - zobaczymy czy na cos wpadną :(

Najgorzej ze wydaje mi sie ze nie zawsze to czuć . Moze zależy od podłoża ?

U mnie pojezdzilem troche - kierownica rzeczywiście przestała drżeć ale jadąc 110-130 i praktycznie nie dotykając gazu czuć na tyłku lekkie mrowienie - mozna to zaobserwować tez dotykając zagłówka pasażera na którym nikt nie siedzi. Jade w przyszłym tygodniu do Aso przedłużyć gwarancje wiec im to zgłoszę - zobaczymy czy na cos wpadną :(

Ewidentnie wina opon :!:

Ja dziś zmieniłem opony z 225/45/17 RSC na 205/55/16 RSC i drgania ewidentnie się zmniejszyły, niekiedy się jeszcze pojawiają, ale jest zupełnie lepiej. Zostawiam 16 na jakiś czas i potestuje, zobaczymy po pewnym czasie.

Ewidentnie wina opon :!:

Kurcze ale co z nimi nie tak - nie biją , idealnie wyważone, niewyząbkowane... ??

Zaczęły drżeć bo tak ?

• Zasłużeni forumowicze
Opona nie jest okrągła - np. pod obciążeniem inaczej się odkształca, występuje wada fabryczna w budowie opony - taką informację otrzymałem w serwisie Continentala - podobno dosyć dużo jest takich reklamacji.

Opona nie jest okrągła - np. pod obciążeniem inaczej się odkształca, występuje wada fabryczna w budowie opony - taką informację otrzymałem w serwisie Continentala - podobno dosyć dużo jest takich reklamacji.

I ja tak kiedyś mialem (pisałem o tym na forum).

-------------------

Artur

Widze, ze to nie kola to moze jednak cos innego...

Ja w moim E46 mialem tez problem z wibracjami, pierwszy strzal mojego mechanika to byl elastyczny lacznik walu napedowego - byl zuzyty ale po wymianie dalej byly wibracje.

Strzal nr 2 to wywazenie tego walu napedowego - to pomoglo, wibracje ustaly.

Masz 2007 rocznik, pewno troche przebiegu, koniecznie sprawdz lacznik walu.

Dzis jechalem po rownej drodze i tak od 110-120km/h widoczne golym okiem jest drganie fotela pasazerra. Opony mialem wywazane ze 3 razy (bo wczesniej walczylem z drganiami kiery przy 80-100km/h) odchylek nie ma ale minimalnie jedna felge mialem krzywa. Czy ona moze takie cos powodowac pomimo ze kola sie wywazyly dobrze czy to wina opon ich charakterystyki i jedyne co pomoze to ich wymiana?

Na 16stkach i zimowych 205 nie kojarze zebym to mial ale moze sie myle i nie zauwazylem tego wtedy.