Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

sprawa wygląda tak

powyżej 120km / h czuć drgania/wibracje w aucie

najlepiej jest je wyczuć siedząc na tylniej kanapie

wymieniłem koła na zimowe i zjawisko również występuje (słabiej bo węższe opony ale występuje)

Aha wydaje mi się że auto zaczęło głośniej pracować (choć wątpię aby miało to coś wspólnego)

Auto to e91 2,0d 163km→189km 2007 r

za wszelką pomoc wielkie dzięki

pozdrawiam

Paweł

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
co z tego że napisałeś letnie i zimowe. Możesz oba komplety mieć źle wyważone. Koła wyważa się na każdy sezon na nowo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja nie wywazalem jeszcze nigdy sezonowo i zadnych problemow nigdy nie mialem. Kola wywaza sie przy zakladadniu nowego ogumienia lub jesli wystepuja jakies problemy, moim zdaniem sezonowe wywazanie to wyzucanie kasy w bloto ale tez bym od tego zacza i od sprawdzenia felg czy nie sa wykrzywione.

Problemem moze byc rowniez sezonowanie opon, jesli trzymales je na stojaco bez obracania lub lezaco, jedna na drugiej ze zbyt malym cisnieniem mogly sie odlezec.

Nastepnym czestym powodem moga byc wykrzywione tarcze, zle dokrecone kola, brak sruby :mrgreen:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

ja właśnie tak miałem na dystansach

a koła sprawdzałem na letnich i zimowych i międzyczasie wpadły nowe letnie opony i ciągle to samo

wał ok, poduszki pod silnikiem i skrzynią nowe i ciągle wibrowało

a okazało się, że to dystanse :)

po zdemontowaniu dystansów idealnie

Opublikowano
obstawiam rownierz dystanse ale zadam tez pytanie : czy nie wlozyles przypadkiem felg do E39... albo felg z otworem 74,1 bo jezeli tak to potrzebujesz pierscien centrujacy, felgi do E39 maja 74,1 otworu a E91 72,5, latwo o pomylke, bo wyglada jakby pasowalo, do 70/80 km/h nie odczujesz a potem juz bardzo i nagle. Na feldze masz oznakowanie i wymiary (miedzy innymy otwor centralny, jezeli 72,5 to nie to, jezeli 74,1 to kup pierscienie)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

No to właśnie wywaliłem dystanse

strasznie auto bez nich wygląda :-(

Rano jazda próbna......mam nadzieję że to będzie to.....

dam znac

dzięki za wszystkie porady

aha fele oe e9x

pozdro

Opublikowano
po prostu moze potrzebne dystanse z wyszej polki, np. TPI

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Jestem po jeździe próbnej

wydaje mi się, że nie pomogło.....

wieczorkiem posadze testera na tylną kanapę i sprawdzimy jeszcze raz

Opublikowano
A jesteś pewien że felgi nie są skrzywione ? Nawet troszkę ? Ja miałem identyczny efekt i była leciutko krzywa z tyłu...
Opublikowano

U mnie jest ten sam problem. Też wyrzuciłem dystanse, przetoczyłem tarcze hamulcowe, sprawdziłem na wylot całe zawieszenie, 2 komplety kół wyważone - ciągle bije bardziej lub mniej. W tym tygodniu wymieniam podporę wału (ma tak minimalny luzik że mechanik powiedział, że nie kwalifikuje się do wymiany, ale dla spokojnego sumienia spróbuję. Dodatkowo kupiłem też poduszki skrzyni, bo gałka zmiany biegów delikatnie drży przy przyśpieszaniu. Cały czas myślałem, że winne są krzywe koła, ale po prostowaniu i po sprawdzeniu drugiego kompletu nie mam złudzeń - to nie to ;)

Jeśli uda Ci sie rozwiązać problem - daj znać. Ja również dam.

P.s. Może to niewyważony wał? Zaczęło Ci bić, czy biło odkąd Jesteś posiadaczem samochodu?

Opublikowano

Zauważyłem bicie jak przesiadłem się na letnie (szersze koło) możliwe, że biło wcześniej ale było mniej wyczuwalne

zastanawia mnie czy możliwe jest, że oba objawy tzn glosniejsza praca silnika i te wibracje można połączyć

koła wyrażę po raz kolejny, sprawdzę luzy, poduchy, wał może coś się znajdzie

Opublikowano

może opona się jakoś uszkodziła

ja miałem podobnie, 17" zimowe i dystanse i było ok, 19" letnie i dystanse i biło powyżej 120km/h

wywaliłem dystanse i nagle idealnie :)

Opublikowano

Mam chyba cos podobnego najbardziej widac to po galce zmiany biegow jak przekraczam 120 widac po niej drgania tez tak macie? I ogolnie wibracje calego auta jakby. Wiem, ze mam minimalnie krzywa jedna felge - wywazyly sie wszystkie dobrze ale wulkanizator to zauwazyl po blizszym spjrzeniu i moze to jest ta przyczyna jak u kolegi na gorze tej strony...

Najlepiej jezdzic do 120, a na autostradzie >150 :D

Opublikowano
Mam chyba cos podobnego najbardziej widac to po galce zmiany biegow jak przekraczam 120 widac po niej drgania tez tak macie? I ogolnie wibracje calego auta jakby. Wiem, ze mam minimalnie krzywa jedna felge - wywazyly sie wszystkie dobrze ale wulkanizator to zauwazyl po blizszym spjrzeniu i moze to jest ta przyczyna jak u kolegi na gorze tej strony...

Najlepiej jezdzic do 120, a na autostradzie >150 :D

Też miałem krzywą nieznacznie felgę, którą wyważył wulkanizator ale wibracje były tak, jak piszesz. Felga wyprostwana (100zł), koła wyważone i jest ok.

-------------------

Artur

Opublikowano

Witam !

Ja mam podobny problem z BMW E91 2.0D XD, tyle, że u mnie drgania występują już od 80 km/h, ok 150 km zmniejszają się, zawieszenie ok, opony i felgi ok, półosie wymienione na nówki i dalej drga, już nie mam pomysłu co to może być, czy ktoś może coś doradzić ?