Skocz do zawartości

320d m47n skaczą obroty silnika, szarpnięcia silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Przeszukałem forum ale nie wszystkie objawy się zgadzają z moim przypadkiem więc zakładam nowy wątek.

Podczas postoju na biegu jałowym wyczuwalne są pojedyncze skoki obrotów silnika, odczuwalne jest szarpniecie silnika (także pojedyncze). Potem spokój kilkadziesiąt sekund potem znowu takie pojedyncze wahniecie i szarpnięcie. Podczas jazdy ze stała prędkością czy podczas przyspieszania nie ma tego problemu. Zdarza się że problem przez cały dzień się nie powtarza. Ale dzisiaj dla odmiany podczas jednego postoju na czerwonym szarpnięcia i wahnięcia pojawiły się w seriach po 4-5 razy pod rząd.

Po zatankowaniu paliwem na innej stacji problem pozostał. Przy włączonej i wyłączonej klimie problem występuje.

Po podpięciu kompa w silniku pokazuje jeden błąd:

3F31 3F31(402) Raildrucksensor

Czy to czujnik ciśnienia paliwa na szynie wtryskowej? Tak to się poprawnie nazywa?

I czy to rozwiązanie wyżej opisanego problemu? Powinienem ten czujnik wymienić czy taki błąd w komputerze może oznaczać że coś innego jest uszkodzone a przez komputer jest diagnozowane jako usterka tej części?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano
Na początek to sprawdź wtyczkę tego czujnika.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Sprawdziłem wtyczkę, przeczyściłem styki. Na razie skoków i szarpania nie ma. Poobserwuję parę dni i zobaczę czy pomogło.

Mam jeszcze pytanie. Na tej szynie jest drugi czujnik ciśnienia, od strony kabiny?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od strony chłodnicy jest czujnik ciśnienia paliwa, a od strony kabiny jest zawór ciśnienia paliwa.

Jakbyś chciał, to mam używany i sprawdzony czujnik. Oddam za jakieś 5 dyszek.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Cześć!

Po przeczyszczeniu wtyczki od czujnika szarpanie silnika i skoki obrotów jak na razie zniknęły.

Dzięki za pomoc.