Skocz do zawartości

E46 330d POLIFT - Zamek rozwalony po próbie kradzieży ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie,

Mam przeczucie, że oberwie mi się za powtórzony topic ale dokładnie takiego tematu to nie potrafiłem znaleźć :D

A więc całkiem niedawno jakiś 'niecenzuralne słowo' rozpierdzielił mi cały zamek/wkładkę drzwi kierowcy.

Co dziwne auto było otwarte ale nic nie znikło a miało co zniknąć.

Cóż nie wnikam czy fart czy przypadek.

To co mi pozostało to rozwalona wkładka tak, że jak próbowałem wsadzić kluczyk to owszem wsadziłem ale by go wyciągnąć nieźle go pokrzywiłem (na szczęście udało się wyprostować). Chciałbym to oczywiście naprawić ale spotkałem się z kilkoma opiniami więc zanim coś kupię proszę o poradę.

Po 1. Czy wystarczy mi zakup poniższego zestawu naprawczego? Dodam, że zamek mam rozwalony cały włącznie z tą taką zewnętrzną zaślepką.

http://allegro.pl/bmw-3-e46-98-04-wkladka-zamek-zestaw-naprawczy-l-i4246974038.html

Jeśli nie to to może nieco pełniejszy zestaw??

http://allegro.pl/bmw-3-e46-98-04-wkladka-zamek-zestaw-naprawczy-l-i4246974038.html

Po 2. Czy zamiast zakupu takiego zestawu mogę kupić gotowy zamek/wkładkę od jakiegoś używanego. Widziałem takie zamki już za 30-40zł.

Pytam bo mam wątpliwości czy to wystarczy by dopasować nowy INNY zamek do mojego kluczyka. Jeden gościu od zamków powiedział mi, że uda się to tylko wtedy jeśli ten inny zamek kupie z kluczykiem. Jak to rzeczywiście z tym jest?

Po 3. Czy da się tak zrobić, by wymieć wkładkę zamka,dopasować ją oczywiście do mojego kluczyka I ZAŚLEPIĆ JĄ PLASTIKIEM Z ANGOLA? Tak by zamek nie był widoczny ale jeśli zajdzie taka potrzeba (awaria centralnego) to odbijam zaślepkę i zamek mam na wierzchu.

Po 4. Czy znacie kogoś ze śląska najlepiej okolic Katowic kto zrobiłbym mi taką wymianę/naprawę w rozsądnych kosztach? A może ktoś z Was po koleżeńsku zaoferuje pomoc oczywiście nie za darmo?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Opublikowano

Faktycznie, da się dopasować inny zamek do Twojego kluczyka, ale faktycznie, tamten zamek "dawca" musi być z kluczykiem.

Generalnie zdemontuj pozostałości swojej wkładki i zobacz jak wygląda bębenek i jego obsadka.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Rozumiem, że od tego będzie zależeć czy elementy oferowane w poszczególnych linkach mi wystarczą.

A jeśli bębenek będzie zniszczony to co wtedy? Jakiej części i co wówczas muszę wymienić.

Jeśli się nie mylę to kupienie wkładki zamka z kluczem raczej graniczy z cudem czy to oznacza że najgorszym przypadku jak bębenek będzie zniszczony będę musiał kupować cały zamek z ASO za jakieś horrendalne koszty?

A możesz się wypowiedzieć w kwestii zaślepienie zamka plastikiem/zaślepka z anglika … czy to się uda czy ta zaślepka to cały prastik montowany z wkładka i tak się nie da?

Opublikowano
Rozumiem, że od tego będzie zależeć czy elementy oferowane w poszczególnych linkach mi wystarczą.

A jeśli bębenek będzie zniszczony to co wtedy? Jakiej części i co wówczas muszę wymienić.

Jeśli się nie mylę to kupienie wkładki zamka z kluczem raczej graniczy z cudem czy to oznacza że najgorszym przypadku jak bębenek będzie zniszczony będę musiał kupować cały zamek z ASO za jakieś horrendalne koszty?

A możesz się wypowiedzieć w kwestii zaślepienie zamka plastikiem/zaślepka z anglika … czy to się uda czy ta zaślepka to cały prastik montowany z wkładka i tak się nie da?

To z linków może Ci się przydać, ale też nie musi. To co widać, to tylko tylna część całego zamka, najważniejsza jest właśnie wkładka - czyli bębenek i blaszki blokujące.

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=hxKRJq36xLd-eM&tbnid=uYJxVbvfS0M5SM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Farchiwum.allegro.pl%2Foferta%2Forg-zamek-zestaw-naprawczy-vw-golf-skoda-fabia-1-i3296750892.html&ei=2vWaU7jODoGyPPbBgdAL&bvm=bv.68911936,d.ZGU&psig=AFQjCNFVlMmWDKSjUyXo8oPGWXkF9VLRFw&ust=1402750756104644

to, co wkleiłeś, to są elementy oznaczne czerwonymi strzałkami na zdjęciu. A ty na początek potrzebujesz na pewno tego, w co wkłada się kluczyk, a co występuje jako pierwsza od prawej rzecz.

I teraz - takie zestawy naprawcze są, kiedyś widziałem na alledrogo, ale taniej i szybciej będzie dogadać się na szrocie i kupić używaną z kluczem - i próbować tak przełożyć swoje blaszki, żeby pasował Twój klucz.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Ostatnio mój brat zgubił kluczyk do passata b5( grot jak w e46), kupilismy nowa stacyjke z kluczykiem ale byl problem zamka. Wyjelismy bebenek, nowy kluczyk do niego i pisnikiem spilowalismy wystajace blaszki. Teraz bebenek dziala na dwa kluczyki. Jak masz inny bebenek to sprobuj tak. Najtansza i najprostrza opcja.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak już ogarniesz zamek to śmiało możesz założyć zaślepkę z anglika, mam tak u siebie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.