Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

czy miał ktoś problem z drganiami karoserii? Samochód dużo jeździ po trasach. Ostatnio na autostradzie zauważyłem, że przy prędkości około 120 km (przy 140 czuć mniej) cały samochód delikatnie drży. Nie byłoby w tym nic dziwnego (problem opon) gdyby nie to, że to drganie nie jest stałe tylko występuje w pewnych stałych odstępach. Amplituda jest około 3-5 sek. Najlepiej widać to po telefonie w uchwycie, który drży, przestaje na sekundę i znowu zaczyna.

Mam prawdopodobnie w tylnym zawieszeniu jakieś problemy z gumami w wahaczach, bo coś skrzypiało ... ale chwilowo przestało.

Zrobiłem zbieżność (problem z lewym kołem 1 stopień ponad normę).

Przyznam, że nie bardzo wiem od czego zacząć, na szarpakach luzów szczególnych nie ma. Dziwi przede wszystkim to, że nie jest to stałe drganie tylko okresowe.

Dajcie znać jeśli ktoś chociaż wie co sprawdzić, proszę :)

Opublikowano
Nawet jesli wpada w rezonans i drga cyklicznie, podstawa jest sprawdzenie wywazenia kola i czy felgi sa proste. Od tego naprawde trzeba zaczac.
Opublikowano

Opony nowe, wyważone koła. Już zrobione.

Jest jeszcze jeden objaw, drgania są silniejsze przy przyspieszaniu w okolicach 100-120 km.

Opublikowano
No wlasnie. Predkoc 120km/h to taki standard kiedy uwypuklaja sie drobne wady kol/tarcz i to chyba w kazdym samochodzie. Sprawdz te tarcze. Wazne tez jakie masz felgi/opony. Moga byc nowe, ale sredniej jakosci.
Opublikowano
ja miałem podobnie jak kupiłem nowe felgi . coś mnie podkusiło i nie wziąłem ori i się zaczęły takie włąśnie cyrki. okazało się że pierścienie były do wywalenia/ zrobili nowe i jest ok ,chociaż czasami zauważam róznice.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No cóż, jak zwykle najprostsze rozwiązanie jest najlepsze :)

Okazało się, że trzy z czterech opon Pirelli mają wadę. To znaczy Pirelli dało trzy nowe w ramach gwarancji i okazało się, że problem zniknął :)

Dzięki wszystkim za pomoc i uwagi.