Skocz do zawartości

[e39] zablokowane przednie drzwi kierowcy

Sosna91

Rekomendowane odpowiedzi

od jakiegos czasu zauwazylem ze otwierajac drzwi kierowcy od zewnafrz klamka lapie juz na samym koncu. ewidentnie sie wyciagnela takze dzis postsnowilem sie za to wziac. rozebralem boczek drzwi i linke idaca z klamki do zamka a dokladnje pod pancerz w jednym miejscu dodalem przecieta podkladke. linka sie podniosla i po zlozeniu lapala pieknie klamka w polowie poskladalem zadowolony. drzi otwieralem w ciagu dnia z 20x az do momentu jak juz zamknalem auto. po odblokwaniu czy tk z pilota czy kluczykiem w stacyjce. rygiel sie podnosi ale drzwi nie da sie otworzyc ani od zewnatrz ani od wewnatrz. pozosgsle drzwi oczywiscie ok. wydaje mi sie se mimo wszyatko sa xiagle zablokowane niz 2linki by sie zrypaly i nie otwieraly. ma ktos jakis pomysl? bo jak sie w ogole dostac teraz. myslalem wyrwac frsgment tapicerki gdzie poduszk jest i odkrecic poduszke a moze cos innego jeszcze?
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b

tylko co dalej? nie sadze iz padl sferownik czy silownik akurat wczoraj po rozebranu boczka. musialem cos uszkodzic. ixa jakies 3kabelki do zamka tak? tylko gdyby nie bylo w nich napiecia to nie zaryglowal by drzwi z pilota a to umial zrobic tylko teraz nje umi ich otworzyc. choc rygiel wyskakuje..
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b

ma ktos jakis pomysl? poki co zamowilem nowy boczek do drzwi na allegro bo ten musze polamac innej opcji nie ma. i dopiero sie za to wezme, ale na co zwrocic uwage?

• 2 tygodnie później...

Po 2tyg wchodzenia od strony pasazera mialem czas sie zabrac za to. Poczesci zdjalem boczek i mam dostep do zamka tylko co z tego jak nie wiem co wcisnac a gdzies czytwlem ze cos pod silownikiem i sie otwieraja. Zrobilem zdjecie moze ktos pomoze?

http://e-fotek.pl/images/01057330945338869310.png

Dziekuje z zainteresowanjw tematem. Noc za mna procz nerwow nic nie zdzialalem. Podawalem proad na krotko na niebieski i biqly kabel i silownik otwiera i zamyka naprzemian w zaleznosci od biegunu ale drzwi sie nje ogwiera. Na jakie kable jeszcze mozna prad poscic?

Dziekuje z zainteresowanjw tematem. Noc za mna procz nerwow nic nie zdzialalem. Podawalem proad na krotko na niebieski i biqly kabel i silownik otwiera i zamyka naprzemian w zaleznosci od biegunu ale drzwi sie nje ogwiera. Na jakie kable jeszcze mozna prad poscic?

Twój problem to chyba nie problem elektryczny, tylko mechaniczny. Musisz zrozumieć że mimo że cyngiel Ci odskakuje to nie odblokowywuje mechanicznie blokady. Jak nie jesteś wstanie wykminić o co chodzi to na twoim miejscu rozebrałbym boczek z drugiej strony. Nigdy tego nie robiłem więc tylko tyle mogę podsunąć, bez gwarancji że się uda :)

Pzdr

Puszczam teraz prad na niebieski i czarny naprzemian to tez silniczek otwiera i zamyka a czarny to podobno do odryglowania tego jednak nie czyni. Moze trzeba dac prad dodatki na 2 kable o minus na 1? Wtedy otworzy i odrygluje? Bo jesli nie to juz innej opcji nie ma cos w zamku tylmo jak go wyjac jak drzwi zamkniete.

• 5 lat później...
Panowie mam problem jak w temacie. Centralny zamek chodzi. Wszystkie grzybki się podnoszą i zamykają. Klamka zewnętrzna nie działa. Chyba jest mniejszy opór. Od wewnątrz tak samo. Jak drzwi są zamknięte centralnym to klamką wewnętrzna po pociągnięciu grzybek unosi się normalnie. Kolejne pociągnięcie - słychać drobny metalowy skok gdzieś bliżej zamka i nic. Tak jakby coś się wypieło. Nie mogę uszkodzić boczku bo mam niebieski welur i niebieski boczek- nie do zdobycia na Allegro. Co robić z moim złomem? Na ile uda mi się boczek odchylić? Co robić? Tracę resztki nadziei że Bmw e39 to normalny samochód ☹️ ........ponieważ na forum coraz mniej odpowiedzi to rozumiem, że powoli wyprzedajecie się? Powiem szczerze to mój najgorszy samochód a mam 50 lat i niejeden dał mi w kość. Nawet takie bzdurne konstrukcje jak MG Metro, Rovery 200 i 400, Mazda Demio, Suzuki Baleno, Chrysler ES nie dały mi tak popalić.
Pozdrawiam.

Marek3003 - klamkę zdejmujesz bez ruszania boczków. Zakładanie analogicznie - musisz tylko przypilnować, by klamka wskoczyła w odpowiednią szczelinę od strony wkładki (patrz drugi filmik). Pewnie nie wskoczyła i dlatego nie działa.

Powodzenia.

• Zasłużeni forumowicze
...Tracę resztki nadziei że Bmw e39 to normalny samochód ☹️ ........ponieważ na forum coraz mniej odpowiedzi to rozumiem, że powoli wyprzedajecie się?

E39 to normalny samochód tyle, że stary dlatego coraz mniej osób pisze i coraz częściej się psuje :) W dziale E34 jest jeszcze mniej aktywności.

Musisz pooglądać trochę YT to może coś znajdziesz pod kątem swojej usterki.

https://www.youtube.com/results?search_query=e39+door+wont+open+from+inside+or+outside