Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie.

Przy jakiej temperaturze powinien się włączyć wiatrak elektryczny?

Dzisiaj jest gorąco, więc na postoju temperatura w teście 7 doszła do 117 stopni i wiatrak się nie włączał w ogóle. Nawiew miałem wyłączony.

Bałem się czekać dłużej bo na pewno urosła by bardziej więc włączyłem nawiew i klime to odrazu wiatrak się załączył i normalnie zbiło temperature do 92 stopni.

Czemu bez nawiewu nie chce się włączyć? Powinien juz przy 100 stopniach chyba zacząć działać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy 98 powinienjuz się włączyć. 117 to już stanowczo za dużo. Rodzaju usterki nie znam. Sprawdź bezpieczniki i wiatrak czy on na prawdę się włącza po włączeniu nawiewu. Temperatura mogła spaść poprzez odprowadzanie ciepłego powietrza przez nawiew.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Napisałem przecież, że wiatrak odpalił się po włączeniu nawiewu z klimą. Sprawdzałem. Wkręcił się na najwyższe obroty dopóki nie zbił temperatury
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do sprawdzenia moduł wentylatora.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

chwila a nie masz przypadkiem wiskozy ?

wiatrak el. załączy sie w momencie włączenia klimy, wisko chodzi caly czas i zwieksza swoją pracę gdy temp rosnie (bimetal itp) , gdy wisko nie działa prawidlowo, wentylator klimy (pomimo wyl. klimy) odpali sie aby wspomóc chłodzenie

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
chwila a nie masz przypadkiem wiskozy ?

wiatrak el. załączy sie w momencie włączenia klimy, wisko chodzi caly czas i zwieksza swoją pracę gdy temp rosnie (bimetal itp) , gdy wisko nie działa prawidlowo, wentylator klimy (pomimo wyl. klimy) odpali sie aby wspomóc chłodzenie

Wisko z tego co pamietam wystepowało tylko ze skrzynią automatyczną lecz mogę się mylić:)

JEST TYLKO JEDNA MARKA AUT:)

Rozkoduje VIN

Opublikowano
Wentylatora elektrycznego nie zepnie się na krotko, bo jest on sterowany sygnałem cyfrowym ale można spiąć styki w kostce czujnika na dolnym lewym wężu i powinien załączyć pracować.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Mialem to samo temp.mi rosla do 118 i spadala i znowu w gore,i tez mi wiatrak nie zalaczal,wczoraj wymienilem termostat i jak odpowietrzalem wlaczylem test 7.0 przy 86stopniach juz sie zalaczyl,no i sie uspokoilo,max teraz jets 96 i zbija odrazu,dla pewnosci wszystkie styki i wtyczki od wentylatora poczestowalem WD40.
Opublikowano

W przypadku zapowietrzenia, nieotwierającego się termostatu oraz niewydajnej pompy to pomimo wysokiej temperatury bloku wentylator nie zakręci bo on działa jak chłodnica się zagrzeje do odpowiedniej temperatury.

Czyli jak radiator jest cały gorący i wiatrak się nie kręci to znaczy że trzeba sprawdzić system wentylacji.

..........................................................................................

Opublikowano
Wlasnie mialem chlodnice na dole zimna a ten czujnik jest na tym wezu co wchodzi na dole do chlodnicy,chcac niechcac termostat mi nie puszczal duzego obiegu i wiatrak sie nie zalaczal bo nie bylo na wezu temp.tak na chlopski rozum mi sie tak wydaje,jesli sie myle to poprawcie mnie:)
Opublikowano

Jutro powiem mechanikowi co i jak.

A zaznacze jeszcze, że mimo iż silnik mial 117 stopni, to wskaźnik na zegarach był idealnie prosto. Nie pokazywał nic złego.

Opublikowano

Hmm...

Jutro powiem mechanikowi co i jak

Powiem szczerze że nie chciałbym być na miejscu twojego mechanika, klient sam się nie zna tylko gdzieś przeczytał na forum i daje instrukcje co należy robić z autem.

Chyba że to dopiero uczeń i się dopiero uczy.

Opublikowano
Ja mu nie będę dyktował co ma robić. Powiem tylko przecież, że nie działa. Ja mechanikiem nie jestem i nie mam zamiaru komuś jeszcze dyktować co ma robić ;d
Opublikowano
Czasami ucznie sa bardziej kumaci jak pelnoprawni mechanicy,a z mechanikami to jest tez tak ze jak sie ich nie przycisnie to odwala fuszerke bo maja swoje wymowki,jeszcze jak zobacza ze klijent nie orientuje sie w temacie to pozamiatane.dlatego jesli cos nie wymaga profesjonalnych narzedzi to lepiej samemu sie pobawic i oszczednosc i satysfakcja jest z tego.