Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej mam w swojej Bmw E39 520 I BENZYNA GAZ silnik m52 2000 benzyna na dwóch vanos.Zamierzam wymienić go na 2800 silnik o takim samym oznaczeniu,Czy moglibyście mi podpowuiedziec czy ta wymiana oprócz silnika musial bym jeszcze cos wymieniac czy tylko sam silnik jestem zielony w tym temacie mogli byscie udzielić mi kilku wskazówek?
Opublikowano

Co się stało, że chcesz wymienić silnik?

Raczej wał i dyfer won. komp, (nie wiem jak skrzynia ale raczej też)

Żeby zrobić to porządnie to nie wiem jak z układem hamulcowym.

Opublikowano

no to wbijam w to w takim wypadku chciałem troszkę szybciej się powsciekac kolego ale zaduzo zachodu dzięki za info

:roll:

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymiana z M52B20TU na B28TU lecąc po kosztach zrobisz wymieniając sam silnik i zmieniając soft w komputerze, jest też dużo wspólnych elementów, hamulce z tego co pamiętam są takie same, tarcza 296mm, skrzynia ta sama, wał natomiast jest inny, półośki jak sądzę też, nie wiem jak dwumas i sprzęgło.

Musiał byś posprawdzać cały układ przeniesienia napędu pod kątem różnic, teoretycznie da się jeździć na osprzęcie z 520, ale nie wiadomo ile wytrzyma.

Do tego znaleźć zdrowe 2,8 to też wyczyn, żebyś czasem nie zamienił dobrego silnika na jakiś zajechany - wpakujesz się w kolejne koszta.

Co do oleju, to już kiedyś wspominałem że do S62 to się nadaje, ale nie do tego silnika.