Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów, od roku jestem właścicielem BMW 1 - 120d, 177 KM. Od kilku dni w moim aucie słychać dziwny szum. Słychać go praktycznie cały czas, wyjątkiem jest jedynie postój, kiedy lekko dodam gazu i odpuszczę, a obroty spadną to wtedy jest cisza. Im wyższe są obroty tym głośniej szumi. Dość mocno to słychać również np. na 2 albo 3 biegu przy puszczeniu gazu przy ok. 2000 - 3000 obr. Niedawno dźwięk ten był trudno do usłyszenia, a teraz słychać go praktycznie cały czas.

Pierwsza rzecz jaka przychodzi mi na myśl to coś z turbiną, ale mam nadzieję, że to nie to, bo koszty naprawy wysokie :(

Pomóżcie proszę od czego zacząć diagnozę? Co to może być, może ktoś zna problem z własnego doświadczenia?

Opublikowano
Nagraj ten szum i podaj link... Coś to może przybliżyć... Jak z rozrządem? Robiłeś?
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Jak tylko wrócę z pracy to postaram się nagrać ten dźwięk i wrzucić nagranie.

A to w tych silnikach się robi rozrząd? Myślałem, że nie, bo niby jest na łańcuchu.

Opublikowano

viewtopic.php?f=70&t=178507

to temat dla Ciebie

na 90% obstawiam rozrzad....

w dodatku w twoim wadliwym silniku w tej najdrozszej opcji wraz z wałem głównym...

Opublikowano

Hmm, przejrzę ten temat dokładnie, ale ja mam wrażenie jakby to był bardziej dźwięk spowodowany wzrostem ciśnienia powietrza w jakimś elemencie wraz z obrotami silnika, tak jakby bardziej huczy. Ciężko to określić, bo każdy inaczej odbiera dźwięki. Postaram się to nagrać to może pomożecie coś więcej.

P.S. Rozrząd chyba powinien wydawać bardziej metaliczne odgłosy.

Opublikowano
sprawdz połączenia rur za dmuchawą i szczelnosc ICKA... ale zaraz by wywaliło błędy
Opublikowano
Witam ponownie, niestety nie jestem w stanie uchwycić moim telefonem tego dźwięku, bo za mocno silnik słychać na nagraniu, ale okazuje się, że ten dźwięk pojawia się tylko kiedy w aucie włączona jest klima. Kiedy klima jest wyłączona jest cisza. Czy może to być jakieś łożysko, które napędza klimatyzację?
Opublikowano

Dzięki kolego, ale to nie jest to.

Wydaje mi się, że problem leży w sprężarce klimy, bo kiedy słychać ten dźwięk na postoju (bieg jałowy) przy ok. 2500 obr. i wyłączę samą sprężarkę klimy guzikiem na desce to dokładnie w tym samym momencie dźwięk ustaje, analogiczne jak włączę guzikiem sprężarkę, dźwięk znowu jest od razu słyszalny. Nie ma żadnego cichnięcia, tylko od razu go nie słychać, albo słychać. Dlatego wcześniej pytałem czy może to być jakieś łożysko w sprężarce czy cała do wymiany?

Opublikowano
lozysko oczywiscie mozna wymienic tylko tam lozysko kreci sie zawsze niezaleznie od tego czy klima wł/wył... wiec moze kompresor sie konczy...
Opublikowano
Miałem podobnie objawy tylko u mnie objawiało się to bardziej wyciem niż szumem. W momencie włączenia klimy zaczynało wyć, jak wyłączyłem cisza. Problem ustąpił po tym jak zrobiłem serwis klimatyzacji(uzupełnienie czynnika). Okazało się że urządzenie w ogóle nie odzyskało z układu oleju (nawet 1 ml). Po uzupełnieniu czynnika i oleju cisza. Pozdrawiam.
Opublikowano

o ile mnie pamieć nie myli...

to w układnie oleju byc nie powinno...

kompresor ma wlasny zbiornik na olej i sie smaruje...

powszechnie stosowana praktyka to wlewanie oleju do ukladu...

nikomu sie nie chce wyjmowac kompresora by uzupełnic olej. latwiej wszystko zalac i spokoj

gdzies tam poczytalem jak miałem problemy z lozyskiem klimy...

jesli to błędny post prosze mnie poprawić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,

dzięki wszystkim za pomoc. Podjechałem do serwisu klimatyzacji u nas w mieście i rzeczywiście musiało być mało czynnika. Po czyszczeniu i pełnym serwisie klimy, problem został rozwiązany. Nic już nie słychać, klima chodzi jak nowa. Dzięki wszystkim jeszcze raz.

Pozdrawiam.