Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jeżdżę beemką 116i 2.0l z 2010r. ( z polskiego salonu z udokumentowaną bezwypadkową przeszłością).

Wczoraj próbując zmienić ustawienie lusterka od strony kierowcy zauważyłem brak reakcji. Jeszcze kilka tyg. temu ustawiłem lusterko elektrycznie. Sterowanie prawym lusterkiem działa prawidłowo, natomiast gdy przełączę się na lewą stronę nie reaguje. Dodam, że przy wrzuceniu biegu wstecznego i przy ustawieniu przełącznika na lusterko lewe nie działa również automatyczne pochylenie prawego lusterka - funkcja obserwacji krawężnika. Przeszukując forum doczytałem się żeby ściągnąć szkło i obudowę lusterka i sprawdzić kabelki/styki. Niestety nic takiego w środku nie znalazłem. Sprawdziłem również wtyczkę pod panelem regulacji szyb i lusterek i wszystko jest ok. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Czy możliwe, że winny jest silniczek regulacji lusterka czy może przełącznik? Dziś sprawdzę jeszcze bezpieczniki z podanej strony: http://el-wind.prv.pl/bmw/Dok1.pdf .Będę wdzięczny o jakieś sugestie i porady.

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdzałem bezpieczniki patrząc na opis z tej strony: http://el-wind.prv.pl/bmw/Dok1.pdf

Bezpiecznik nr. 21 jest OK natomiast w moim przypadku brak jest bezpiecznika nr.27 ( puste miejsce ) czy on odpowiada za jakąś dodatkową opcję np. składanie lusterek itp? czy powinienem wstawić tam bezpiecznik?

Opublikowano
Możliwe że silniczek w lusterku ci padł. Dobrym sposobem jest podmiana lusterka jeżeli masz dostęp do takiego, albo ( ale przy tym już jest więcej roboty ) podmiana sprawnego lusterka z drugiej strony samochodu, wtedy byłbyś pewny czy trzeba lusterko wymienić czy przełącznik. Dużo roboty przy tym nie ma, ściągnąć boczki i odkręcić parę śrubek.
Opublikowano
Dzięki za podpowiedzi, sprawa załatwiona. Okazało się że przy wtyczce od silniczka w lusterku kabelki były odłączone i trzeba było je ponowanie połączyć ( prze-lutować ), już wszystko śmiga :) Pozdrawiam