Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W styczniu tego roku nabyłem bmw f11 xdrive 525. Samochód z premium sel. od dealera. Auto roczne, przebieg 28tys.

Po kilku dniach jazdy usłyszałem w garażu, po ok 1 godzinnym postoju, dziwny dźwięk wydobywający się spod maski.

W serwisie stwierdzono że to samoczynnie wzbudzająca się przepustnica, którą na gwarancji wymieniono.

Bez skutku- dźwięk pojawia sie dalej na WYŁĄCZONYM silniku po ok 1 godzinie odo zaparkowania.

Wymieniono sterownik silnika- bez rezultatu!

Podczas kolejnej próby naprawy u dealera nie wystąpił dźwięk a auto stało tam 3 dni- w tym czasie nie padał deszcz, było sucho i były upały.

Przez kolejny tydzień był spokój, pomimo tego ze nie dokonano żadnej naprawy. ( temp 28 i bez deszczu)

Wraz ze spadkiem temp. powietrza do ok. 10 st. C i dużych opadów deszczu po tygodniu brzęczenie wróciło.

Mam nagrany na dyktafonie ten odgłos i jeśli ktoś zechce mogę mp3 wysłać.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?

W serwisie rozkładają ręce a ja mam "brzęczący" samochód i usterkę, która rozładowuje akumulator, co czuć przy porannym rozruchu.

Opublikowano

Gdybyś czuł rozładowanie aku przy porannym rozruchu to gwarantuje ci, że komputer by cie o tym poinformował, nie mógłbyś nawet włączyć radia/światła w środku na włączonym zapłonie.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

To brzęczenie trwa 2 może 3 godziny i potem ustaje.

Samochód eksploatuje codziennie więc może żeby rozładować całkowicie akumulator potrzeba więcej czasu niż jedna noc. Tym bardziej że nie trwa to dłużej niż 2 może 3 godziny i potem cisza.

Przy odpalaniu auta rano czuć różnicę w żwawości rozruchu.

Opublikowano

Nie , to jest dźwięk nagrany z bliska, z komory silnika.

Jest słyszalny z zamkniętą maską np. przy nadkolach, przy atrapie.

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenia ale mam domontowany moduł gps-xtrace..? Może to ma jakiś związek..?

Znajomy sugerował, że może to być dźwięk z podgrzewacza silnika.

Możliwe to?

Opublikowano

Mam dokładnie to samo. Pojawia się.... hmmmm.....powiedziałbym - losowo. Nie znajduję żadnej zależności od temperatury czy wilgotności. Akumulatora nie rozładowuje. Było jak kupiłem, jest nadal. Nie zauważam żadnych problemów z tym związanych. W mojej starej E60 (530D) też spod maski coś piszczało czasem - dzwięk o wysokiej częstotliwości. Błędów i problemów nie generuje - jak dla mnie - tak ma być.

A na uzdolnionych fachowców z ASO to lepiej uważaj . Nie mają bladego pojęcia co to - to niby jak sobie wyobrażasz naprawę? Przez przypadek tylko może się udać :duh:

Opublikowano

Masz racje. Oni nie mają pojęcia o naprawach.

Potrafią zmienić filtry, olej, napełnić klime itp.

Niestandardowe naprawy ich przerastają!

Irytuje to bo ja mam jeszcze 2 lata gwarancji, wiec

oczekiwałbym naprawy w jej ramach.

Nie chce jechać poza ASO bo mi potem powiedzą

ze to u nich było dobre a popsuł to ktoś inny !

Trochę jestem w kropce i dalej nie wiem jak postąpić.

Opublikowano

W moim przypadku nie można tego dźwięku uzależniać od pogody. Dziś jest cisza. Jeżeli samochód stał w ASO na dworze to nie licz, że coś mogli usłyszeć. Co do zdolności ASO to u mnie nie dali rady z klimą :mad2: 2 razy wymieniali sprężarkę. W innym ASO sprawdzili i było o połowę za mało gazu :mad2:

Sądzę, że lubują się w dużych naprawach, gdzie np. BMW dobrze zapłaci za robiciznę. No i mają wsparcie - instrukcje w jakiej kolejności śrubki odkręcać :wink: Tematy im nieznajome, wymagające jakiegokolwiek nakładu pracy, za którą mogą nie otrzymać wynagrodzenia - bo np nie usuną usterki są przez nich unikane. Poprostu mają za dużo roboty. Serwisów autoryzowanych jest o wiele za mało. Brak konkurencji i mamy takie skutki.

Ja bym nie próbował określać poziomu naładowania aku na ucho. Jeżeli twierdzisz, że słabo kręci to zmierz napięcie. Spróbuj włączyć zapłon - start bez hamulca i dopiero po kilku sekundach uruchom silnik. Lepiej?

Jeżeli faktycznie coś rozładowuje aku to zmiana ASO, a lepiej prywatnie podjechać do fachowca i przeboleć te parę złotych. Jeśli nie naprawi to może chociaż zdiagnozuje. Będziesz już coś wiedział. Może jeździsz na krótkich odcinkach i wówczas faktycznie może być aku niedoładowany. Odzysk energii przy hamowaniu wiąże się z tym, że aku nigdy nie jest pełny. Inaczej nie miałoby to sensu.

Nie wiem gdzie jest u nas dobry magik od elektryki. Pamiętam, że sprytny elektryk był w bmcars w Mysłowicach, ale ostatnio Go tam nie widziałem. Na pewno ktoś z forum kogoś poleci.

Opublikowano

Dzis dowiedziałem sie ze w klimie była tylko

połowa gazu.( w marcu uzupełniali na moja prośbę gaz i wymienili

filtr bo parowały szyby).

Odessali resztę gazu i wtedy piszczenie

było mniej słyszalne/ ale było. Ubytek uzupełnili.

Okazało sie ze chłodnica ma nieszczelność.

Za tydzień wymienia. Podczas piszczenia nie ma

poboru energii z akumulatora.Wymieniono tez moduł

Gps bo stary nie "śledził" auta ulicami tylko skrótami np.

przez zoo w Chorzowie!

Jak próbowałem sam zlokalizować skąd pochodzi ten dźwięk

to najbardziej slyszalny był na rurkach z klimy...

Jak sądzicie- czy to ( chłodnica )moze byc przyczyną?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak tam tym piszczeniem tocu?

Ja obserwuję brak piszczenia już od dłuższego czasu, a klima działa - czyli raczej jest gaz. Może faktycznie zimą piszczy, ale w garażu mam 18 stopni zimą.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymienili mi chłodnice i piszczy dalej

Kazali mi jeździć z klimą i nasłuchiwać-piszczy

Kazali jeździć bez klimy i nasłuchiwać- piszczy

Hu wie co to

Ręce opadają

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ostatnio kazali mi nagrac film komorką zeby mogli zlokalizowac skad to piszczy

w srode, po 2 dniach postoju w serwisie o to mnie poprosili bo "im nie udało sie przez 2 dni wywołać usterki"

w czwartek rano dostali 4 Gb full hd-za tydzień zaprosili na 3 doby , dali auto zastepcze...i po 3 dniach "nie zaobserwowali usterki"

Poproszono mnie zybysmy byli w kontakcie i zebym sie doszukał jakis prawidłowosci kiedy ten dziek sie pojawia!!!!

NIEPOWAŻNI

Znajomi juz sie ze mnie smieja ze to auto tak na mnie reaguje - cos jakby sie cieszyło na moj widok

Przekazałem temat prawnikom i zamierzam iść z nimi na udry z odstąpieniem od umowy włącznie

Rozawżam tez zaproszenie do garażu jakieś tvn turbo

Oni tam lubią takie tematy: auto za takie pieniądze, 12 razy w serwisie z ta samą i nieusuniętą usterką

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nagrywanie filmu u mnie pomogło. Lusterka skrzypiały przy składaniu ale tylko po wyschnięciu po zmoczeniu. W serwisie lali wodą, suszyli i nic. Nagrałem filmik, wysłałem do serwisu i wymienili oba bez szemrania :)

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widzisz. Jakby wiedzieli co u mnie piszczy to pewnie tez by to wymienili.

Oni nie maja pojęcia co to i pomimo ze tez to słyszeli, podejmowali próby naprawy czegośtam itp.

Nie poskutkowało. Teraz rozkładają ręce i mówią ze oni juz nic nie słyszą wiec nie ma czego naprawiać!!

A auto codziennie w garażu koncertuje jak szalone. Ale tylko w moim garażu bo u nich juz NIE!

Prawnicy dostali odpowiedz od szefa serwisu który tez to słyszał , a teraz juz nie słyszy, ze auto nie

ma żadnej usterki i jest bez wad. Oczekują , dosłownie, ze ja im wskaże co piszczy a obi to usuną!!!

A co to [BAD]! Ja serwis jestem??! To po co oni tam sa.

Jak idziesz do lekarza to on ma wiedzieć co dolega pacjentowi. Nie odwrotnie.