Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od nie dawna mam BMW e91 318d 2008 rok Przebieg 189000 km.

Tyle naczytałem się o rozrządzie, że blady strach mnie zalewa.

Tym bardziej że mój silnik wydaje dziwny dźwięk. Przeglądałem dużo postów o rozrządzie i oglądałem dużo filmików ale u mnie jest jakoś inaczej... Spróbuję go opisać. Przy dodawaniu gazu jest taki dźwięk jakby w rowerze kartka w szprychy była włożona, jak się robiło za dziecka. Nie jest to głośne. W kabinie praktycznie niesłyszalne... prawie... na zewnątrz bardziej. Z dodawaniem gazu cykanie przyspiesza. Na wolnych obrotach nic nie słychać.

Jak ktoś miał coś takiego to proszę o info.

Opublikowano
Nagraj dzwiek. Przy tym przebiegu pewnie będzie do wymiany, jeśli nie był wcześniej i lepiej nie zwlekać. Cena części stały się na szczęście relatywnie niskie.
Opublikowano
Nagraj dzwiek. Przy tym przebiegu pewnie będzie do wymiany, jeśli nie był wcześniej i lepiej nie zwlekać. Cena części stały się na szczęście relatywnie niskie.

"relatywnie niskie"? to znaczy mniej więcej o jakiej kwocie mówimy za części?

Opublikowano

"relatywnie niskie"? to znaczy mniej więcej o jakiej kwocie mówimy za części?

Można nawet oryginalne części znaleźć ciut taniej niż kolega powyzej napisał, ale u Ciebie moze byc inny problem. Byc moze rzeczywiście jakieś cialo obce gdzieś stuka. Imho trzeba zlokalizować zródło tego hałasu, bo byc moze nic sie póki co nie zepsuło, ale jesli trafi gdzieś w pasek to moze narobić szkód. Moze to tez byc uszkodzona plastikowa prowadnica lancucha.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Więc na zimnym nie słychać, na ciepłym troszeczkę (podczas jazdy w kabinie prawie nic - trzeba dobrze się przysłuchać) ale jak stanąłem na 30 min. i znowu zapaliłem silnik to była cisza. Potem podniosłem maskę i hałas dobiega (patrząc na silnik) z prawej strony plastikowej obudowy - tak z tyłu w głębi. Idzie tam jakaś rura dolotowa połączona metalową spinką... i jak ją chwyciłem ręką to cykanie ucichło. Nie jestem pewny czy to było to bo na wolnych obrotach bardzo cichutko to cyka...
  • 9 miesięcy temu...