Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

Po ostatniej wizycie w aso dostałem info, ze przekładnia kierownicza stuka i trzeba wymienić, koszt bagatela 12 tys, do mojej wersji (s drive, 18d) ponoć nie ma zestawu naprawczego i stad konieczność wymiany. Pytanie czy to prawda, czy tylko aso mnie naciąga. Będę wdzięczny za info bo Bmw to nowe dziecko w rodzinie ;)

Te przekładnie są awaryjne, nikt na forum nie będzie w stanie ocenić czy ASO naciąga, może się zwyczajnie mylić. Zadzwoń do ASO w Kielcach, tam były najtańsze, kiedy ja szukałem .

• Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

..... do mojej wersji (s drive, 18d) ponoć nie ma zestawu naprawczego i stad konieczność wymiany.
:nienie: :nienie:

.... poniżej instrukcja BMW : BMW F25 X3 sDrive18d SAV / Reparaturanleitung und Technische Daten / 32 Lenkung und Achsvermessung / 32 13 Lenkgetriebe mit Servo-Einrichtung /

32 13 580 Druckstück EPS-Lenkung (ThyssenKrupp) ersetzen

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/f25-x3-sdrive18d-sav/repair-manuals/32-steering-wheel-alignment/32-13-steering-gear-with-power-steering-unit/1Vnc3X9PQZ

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Po ostatniej wizycie w aso dostałem info, ze przekładnia kierownicza stuka i trzeba wymienić, koszt bagatela 12 tys, do mojej wersji (s drive, 18d) ponoć nie ma zestawu naprawczego i stad konieczność wymiany. Pytanie czy to prawda, czy tylko aso mnie naciąga. Będę wdzięczny za info bo Bmw to nowe dziecko w rodzinie ;)

Nie daj się naciągnąć! Zadzwoń do innego serwisu. Ja np. robiłem we Wro w INCHCAPIE, chyba jako jeden z pierwszych.

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano

Dokładnie.Nie sądzę że do każdej wersji silnikowej jest montowana inna przekładnia.Z resztą było by to bez sensu.Przekładnia nie jest powiązana z silnikiem.W moim odczuciu też chcą Cię naciągnąć

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Mi wymieniali przekładnię ale jeszcze w CH. Jak byłem w ASO w PL to powiedzieli mi że mam przekładnię o innym nr niż powinna być zamontowana fabrycznie i też chcieli mi wymienić na nową ale za kilkanaście tysięcy złotych. Więc pojechałem do innego serwisu i uzyskali kod który trzeba mieć przy wymianie żeby wgrać przypisać nową do auta. Zakodowali i jest OK. Wcześniej miałem błąd w komputerze właśnie o przekładni. W ASO to mnie straszył, że to elektroniczna część i że może się zablokować etc. jak nie zostanie wymieniona na nową. Dziwię się, że w CH tego nie zakodowali, a jest wpis w serwisie..
Opublikowano
Witam,

Po ostatniej wizycie w aso dostałem info, ze przekładnia kierownicza stuka ...

A co się dzieje poza tym, że stuka?

Czy w normalnym użytkowaniu jest to słyszalne?

Opublikowano
Gdyby nie wizyta w ASO absolutnie bym tego nie zauważył, nawet teraz niczego nie słyszę i nie czyję w trakcie jazdy... auto świetnie się prowadzi i nie mam zastrzeżen.
Opublikowano
Ja na Twoim miejscu nie szukał bym dziury w całym. Jeździł, aż kierowca usłyszy, a tak nabijanie w butelkę z tą przekładnią. Jeśli nic nie słyszysz to nie ma co ruszać. Jest dużo na forum o tych przekładniach. Filmiki tez są z tego co pamiętam.
Opublikowano

Ewidentnie ASO chce mieć "robotę" i pieniądze. U mnie tez stuka podczas mocniejszego szarpnięcia kierownicą ale w czasie normalnej jazdy nic nie słychać.

Tylko na wyłączonym silniku da się to usłyszeć - no ale po co ruszać kierownicą (bo kręcić się nie da) przy zgaszonym silniku?

Opublikowano
Ewidentnie ASO chce mieć "robotę" i pieniądze. U mnie tez stuka podczas mocniejszego szarpnięcia kierownicą ale w czasie normalnej jazdy nic nie słychać.

Tylko na wyłączonym silniku da się to usłyszeć - no ale po co ruszać kierownicą (bo kręcić się nie da) przy zgaszonym silniku?

Mi w aso powiedzieli, ze Przekladnie diagnozuje się na włączonym silniku, na wyłączonym ma stukać

Opublikowano
Na wyłączonym silniku każda przekładnia napie.... I na żadnej stacji diagnostycznej podczas sprawdzania zawieszenia układu kierowniczego, przy okresowym przeglądzie czy też innym, nikt na to nie zwraca uwagi. Tak ma być.
Opublikowano
Mi też mówili w ASO jak furmanka była na gwarancji, że na "wyłączonym" ma stukać.. później jak gwarancja się skończyła to samo ASO naturalnie odpłatnie zamontowało zestaw naprawczy i przestało stukać na "wyłączonym..."
Opublikowano
Typowym objawem uszkodzenia / wadliwej przekładni jest słyszalne stuknięcie przy skręconych kołach przy wjeździe na np. chodnik.

A czy to stuknięcie (przy wjeżdzaniu na krawężnik) jest tożsame z tym stukaniem podczas kręcenia kierownicą?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Marcin,

Podaj Link do produktu, a nie do koszyka, bo nie mamy do niego wglądu.

Ten zestaw z filmiku YT ma numer 32 10 6 891 974 -> https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/6891974-zestaw-naprawczy-eldociskeps i kosztuje 83,36 PLN

Smar FB-1 83 23 2 208 093 ->https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/2208093-smar-fb-1 kosztuje 21,59 PLN

Edytowane przez wodzik2

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Mam chyba wyjątkowego pecha, dzwoniłem do ASO w Warszawie i po nr vin powiedzieli mi, ze u mnie konieczna jest wymiana całej przekładni, ze nie ma zestawu naprawczego. Ponoć taka przekładnia wpada w trakcie konfiguracji auta i nie zależy oś silnika. Masakra. Macie może jakieś namiary na dobry Nieautoryzowany serwis BMW w trójmiejskie? Może są jakieś patenty...
Opublikowano
Mam chyba wyjątkowego pecha, dzwoniłem do ASO w Warszawie i po nr vin powiedzieli mi, ze u mnie konieczna jest wymiana całej przekładni, ze nie ma zestawu naprawczego. Ponoć taka przekładnia wpada w trakcie konfiguracji auta i nie zależy oś silnika. Masakra. Macie może jakieś namiary na dobry Nieautoryzowany serwis BMW w trójmiejskie? Może są jakieś patenty...

Ale co się dzieje, że trzeba wymieniać?

Opublikowano

Zobacz ofertę: Zestaw naprawczy przekładni kierowniczej BMW EPS https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-przekladni-kierowniczej-bmw-eps-9696124747?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Tutaj ma gościu ori zastawy.Zapytaj jego czy ci podejdzie.Bo wiadomo jak to czasami serwis.Powie ze cała przekładnia do wymiany.....bo liczy się kasa

Opublikowano

Tu nie chodzi o cenę.Chodzi o to żeby bezstronnie się dowiedzieć czy pasuje do danej maglownicy.