Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
olej do skrzyni dextron II (czerwony) np firmy VAT za ok 18zł trzeba kupic 2 litry , wchodzi coś około 1,5l ale tyle nie wlejesz bo zawsze coś zostaje
Opublikowano
Tzn mozna lac olej do automaticów do manualnej skrzyni, ale ja robię tak tylko w Renault Magnum - dla niewtajemniczonych ciągnik siodłowy - taki był lany we Francji, ale do BMW? Pierwsze słyszę...ale moze się mylę. Ja mam Mobillube SHC 75w90.
Opublikowano

Wszyscy macie trochę racji.

Owszem, płyny ATF leje się do manualnych skrzyń BMW :shock: :!:

Ale nie zawsze.

W E36 320i przewiduje się, że skrzynie z pomarańczową wywieszką z napisem 'ATF Oil' powinny dostawać mineralny płyn do automatów (klasy DEXRON III).

Skrzynie z zieloną wywieszką z napisem 'Special Oil' zalewa się przekładniowym olejem syntetycznym klasy GL-4 75W/90.

(Castrol zaleca np. swój spec-olej SMX-B o właściwościach wyciszających skrzynie manualne, które są z natury, konstrukcyjnie głośne).

Skrzynie z żółtą wywieszką z napisem 'MTF-LT-1' wymagają oleju specjalnego BMW (nr katalogowy 83 22 9 408 942)

Skrzynie bez wywieszki zalewa się mineralnym olejem przekładniowym klasy GL-5 80W.

Wywieszki są umieszczone obok korka wlewu oleju.

Oczywiście, najlepiej gdy smarowidła mają akceptację BMW.

W skrzyni jest 1,3 litra oleju.

BTW, Shreku. Nie zapominaj dodawać w tytule jakiego typu BMW (E36) dotyczy twoje pytanko.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
To może być naklejka nad korkiem wlewu oleju i może być bardzo brudna, tak że spróbuj ją czymś przemyć, np. benzyną i ewentualnie zobacz lusterkiem co jest napisane, ale kolor widać od razu. Jeśli nic nie będzie, to może to być zwykły olej przekładniowy, albo nalepka odpadła. Wtedy odkręć korek wlewowy, włóż palec i sprawdź co jest w środku. ATF nie pomylisz ze zwykłym przekładniowym. A co do ATF to jeśli już jest, to producent przewiduje Dextron 2. Słyszałem od faceta w aso, że na niektórych skrzyniach typ oleju jest napisany na blaszce.
Opublikowano
To może być naklejka nad korkiem wlewu oleju i może być bardzo brudna, tak że spróbuj ją czymś przemyć, np. benzyną i ewentualnie zobacz lusterkiem co jest napisane, ale kolor widać od razu. Jeśli nic nie będzie, to może to być zwykły olej przekładniowy, albo nalepka odpadła. Wtedy odkręć korek wlewowy, włóż palec i sprawdź co jest w środku. ATF nie pomylisz ze zwykłym przekładniowym. A co do ATF to jeśli już jest, to producent przewiduje Dextron 2. Słyszałem od faceta w aso, że na niektórych skrzyniach typ oleju jest napisany na blaszce.

no patrz a przed chwila pisałes że dextron 2 to do automatów :mrgreen:

Opublikowano

u mnie w skrzyni mam olej ATF (skrzynia manualna) taki kazali las w aso i to na dodatek pelny syntetyk wiec dolewam (bo sie poci) mobila ATF full syntetyk (w przeciagu 5 lat dolalem niecale 0,5l :-) sprawdzam przy kazdym oilservice/ispection bardzo malo go ubywa wiec nic z tym nie robie) Natomiast ATF minrealny dextron IId np Mobil atf220 leje sie do wspomagania. I nie radze nikomu wlawac do wspomagania syntetycznego atf-u lub nawet polsyntetyka bo u mnie po czyms takm zaczol lac magiel wiec zmienilem szybko na mineralny.

Tak wiec ATF (automatic transmition fluid) nie uzywa sie tylko w automatach !!! :lol: :lol:

Opublikowano
Przyznam się że kilka dni temu nie wiedziałem, że w bmw w manualach leją atf. Wiedziałem, że tak jest w niektórych mercedesach. Ale od tamtej pory wiele się zmieniło, bo poznałem temat dokładnie. Wymieniałem ostanio u siebie ten olej i widzę, że co aso, to opinia. Jedni twierdzą, że do skrzyni powinien być Dextron 2 inni Dextron 3. Byłem w kilku firmach handlujących olejemi i okazuje się, że Dextron 3 to mineralny lub syntetyk, w zależności, kogo się o to pyta. Pojechałem w końcu do aso Misiak w Krakowie i zakupiłem taki olej, jaki ma być do coupe 1.8is 92r czyli dextron 2. Skrzynia ma pomarańczową naklejkę. W mojej skrzyni podobno trzeba zmieniać co 30 tys. Do tej pory kontrolowałem tylko poziom w skrzyni i na palcu nie było widać, że to atf. Przy wymianie upeniłem się, że olej na pewno nie był czerwony, tylko jasnobrązowy, ale rzadki jak atf. I co to może być? Było wlane coś innego, czy atf zmienił kolor? Wymieniłem także we wspomaganiu i tam był podobny olej jak w skrzyni, tylko zabarwiony na grafitowo. Wiadomo, opiłki i inne śmieci. Mam wszystko zalane dextronem 2, ale czy taki ma być?
Opublikowano
Przyznam się że kilka dni temu nie wiedziałem, że w bmw w manualach leją atf. Wiedziałem, że tak jest w niektórych mercedesach. Ale od tamtej pory wiele się zmieniło, bo poznałem temat dokładnie. Wymieniałem ostanio u siebie ten olej i widzę, że co aso, to opinia. Jedni twierdzą, że do skrzyni powinien być Dextron 2 inni Dextron 3. Byłem w kilku firmach handlujących olejemi i okazuje się, że Dextron 3 to mineralny lub syntetyk, w zależności, kogo się o to pyta. Pojechałem w końcu do aso Misiak w Krakowie i zakupiłem taki olej, jaki ma być do coupe 1.8is 92r czyli dextron 2. Skrzynia ma pomarańczową naklejkę. W mojej skrzyni podobno trzeba zmieniać co 30 tys. Do tej pory kontrolowałem tylko poziom w skrzyni i na palcu nie było widać, że to atf. Przy wymianie upewniłem się, że olej na pewno nie był czerwony, tylko jasnobrązowy, ale rzadki jak atf. I co to może być? Było wlane coś innego, czy atf zmienił kolor? Wymieniłem także we wspomaganiu i tam był podobny olej jak w skrzyni, tylko zabarwiony na grafitowo. Wiadomo, opiłki i inne śmieci. Mam wszystko zalane dextronem 2, ale czy taki ma być?