Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chce zamówić szczęki hamulca recznego i zastanawiam sie jakiej firmy i tu pytanie ATE czy BOSCH ?

A i czy konieczne jest kupno zestawu montażowego szczęk hamulca ręcznego ?

Podciągałem linke pod mieszkiem i nic, trzyma reczny dopiero na ostatnim ząbku. Nie jestem pewny czy mam zużyte szczęki, ale profilaktycznie raczej wymienie. Co wy na to ?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze, to ręczny nie reguluje się linką.

Ta nakrętka na lince służy do kasowania luzu właśnie na lince.

Ręczny regulujesz wewnątrz bębna, po zdjęciu koła przez dziurę w szpilce będziesz widział taką zębatkę, i nią się reguluje poprzez kręcenie.

Szczęki wg uznania, ja mam ATE, w drugiem bmw mam BOSCH, różnicy nie widzę.

Zestaw montażowy lepiej kup, zazwyczaj te sprężynki co trzymają szczęki są tak zardzewiałe że szkoda na nie nerwów.

A tak to masz wszystko nowe i spokój na jakiś czas.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może jakieś używane ze szrotu?

Po co przepłacać jak można mieć coś taniej?

Jeszcze jakimiś mądrościami ludowymi się z nami podzielisz :?: :duh:

Opublikowano
Ja bym najpierw rozebrał, bo ja tak kupiłem na zapas i leżą już 3 rok :P Minimum to chyba 1mm okładziny, regulujesz zębatką (śruba rzymska) ale do regulacji wystarczy wykręcić tylko jedną śrubę. Jak nigdy do bębnów nie zaglądałeś to musisz wszystko rozebrać, wyczyścić i wymienić co trzeba. Nie jest wykluczone, że będzie potrzebna tylko regulacja. Sama marka szczęk nie jest istotna, żadna z w/w firm nie robi lipy więc kupuj co tańsze.
Opublikowano
Witaj ja u siebie wymieniałem klocki tył i szczęki i kupowałem z firmy ABS Hiszpański producent i jestem bardzo zadowolony gorąco polecam i cena była bardzo fajna jeśli porównasz do ATE czy TRW i Boscha.