Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wczoraj jak jechałem samochodem i zatrzymałem się na krzyżówce. To usłyszałem 3 krótkie sygnały dźwiękowe w aucie i włączyły się na stałe kontrolki od ręcznego (tylko,że na pomarańczowo) oraz na środku między zegarami jest włączona kontrolka DSC również na pomarańczowo.

Teraz gdy odpalam autko to owe kontrolki święcą na stałe a przy pierwszym zahamowaniu jest krótki sygnał dźwiękowy przypominający o błędzie.

Szperałem trochę w sieci i prawdopodobnie są to do wymiany klocki, w innych tematach oraz w instrukcji od bmw jest napisane ,że coś nie tak z kontrolą trakcji bądź czujnikiem.

W środę zawożę autko do mechanika żeby zobaczyć czujniki klocków i tarcze.

Prosiłbym o poradę czy pierw zawieźć auto do elektronika na komputer sprawdzić błąd czy od razu do mechanika sprawdzić klocki i czujniki hamulców.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

PS.

Jak porobię zdjęcia bety to wrzucę na forum.

Opublikowano
Ja zacząłbym od diagnostyki komputerowej. Do mechanika zawsze zdążysz.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Podłącz najpierw do kompa zobaczysz co wyjdzie. Klocki raczej odpadają, bo do czujnika klocków jest inna kontrolka.

Tutaj masz podobny temat. W moim przypadku winny był czujnik na pompie hamulcowej.

viewtopic.php?f=69&t=217059

Opublikowano

Witam więc płyń hamulcowy klocki wszystko w normie.

*podłączyłem pod INPA na razie do póki te kontrolki się nie świecą to nie wyszukało mi żadnego błędu.

*cały czas mam przy sobie lapka z ODB2 mechanik powiedział ,że to któryś czujnik absu prawdopodobnie tylni lewy ale INPA dopiero mi pokaże który to jak będzie wyświetlony błąd.

Więc cały czas jeżdżę z laptopem i kablem przy sobie.

Jak na razie w słoneczne dni problem nie występuje (może to kontrolka zabrudzona/zaśniedziała)

Odezwę się jak już to sprawdzę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wymieniłem sensor 2 ( czujnik pompy hamulcowej abs/dsc ten blizej kierownicy . Koszt czujnika 50zł.

Potem clear cache komputera ( inpa) sam robiłem.

Błąd zniknął... pozdrawiam !