Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie :D

Jestem nowy na forum, ponieważ od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 318ti E46 z lutego 2003 r..

Za wpadki proszę o wyrozumiałość :oops:

Chciałbym odgrzać temat, który wielokrotnie się przewijał na forum ... Jak w temacie ... chodzi mi jak aktywować AUX.

W moim BMW posiadam radio na kasety z małą monochromatyczną nawigacją (4:3). Nie chciałbym rezygnować z oryginalnego radia i wkładać tzw. "choinkę" ;) Pozostają więc dwa wyjścia: emulator zmieniarki (choć nie jestem pewien czy będzie działał) albo zrobić kabelek do aux.

Dane z radia:

6512 6923175-01

108788 10

GERMANY

12-02

BMW MULTI-INFO RADIO

PH709021116518

Jeśli chodzi o sprawdzenie SW, to niestety metoda wyłącz, włącz radio i przytrzymaj ponad 10 sekund MODE nie przyniosła rezultatu, ale w ustawieniach radia znalazłem SW 4-2/12.

Z informacji na forum wyczytałem, że aby podłączyć aux musi być radio po 09/2002 i wersja SW większa od 43. Wydaje mi się, że zgodnie z danymi na naklejce radia, radio jest z grudnia 2002 r., niestety wersji SW nie jestem w stanie rozszyfrować.

Z tyłu radio ma złącze X18126, X13321 oraz X18805

Do złącza X18126 wiadomo podpięta jest duża wtyczka.

W X13321 nic nie jest wpięte,

Do X18805 wpięta jest wtyczka. Rozebrałem ją i wiem, że są tyko 3 przewody, podłączone są do 3, 5 i 10 pinu. Zgodnie ze schematem wynika, że dotyczą nawigacji. Po wypięciu wtyczki z wyświetlacza uciekły opcje komputera pokładowego oraz nawigacji.

Zgodnie ze schematem znalezionym na forum zrobiłem kabelek z dwoma kondensatorami i rezystorem. Wypiąłem wtyczkę z gniazda X18805, podpiąłem się do pinu 4 AUX input - masa, 8 AUX Input Right+, 9 AUX Input Left + ..... i nic radio grało i tyle. Nie pojawiła się opcja AUX. Przycisk MODE pozwolił na wybieranie pomiędzy radiem i kasetą.

Proszę bardzo o pomoc, czy radio posiada opcję aux, jeśli tak, to jak to zrobić, czy wina może tkwić w moim wykonaniu kabelka. :cry2:

Tomek

• 1 miesiąc temu...