Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

zjeżdżając z autostrady dojeżdżam do skrzyżowania i auto nagle zaczyna się trząść, nie ma takiej mocy jak wcześniej i dymi na biało przy przyspieszaniu. Przyspiesza wolniej niż wcześniej, dużo przy tym dymi, a wskaźnik chwilowego spalania jest na maxa wychylony. Co to może być? Wtryski, turbina?

Z góry dziękuje za pomoc.

E46, 320d, 150PS, 2002 r., 190 tyś. km.

Edytowane przez novocaina
Opublikowano

Popraw tytuł wątku bo admin Cię wykosi, powinien być napisane jakie to auto.

Biały dym to by wskazywało że to para wodna czyli płyn chłodzący. Trzeba się zastanowić z jakiego powodu ? do tego znaczny spadek mocy.

Coś Ci zdrowo walło i bez mechanika się nie obejdzie, a jedynie można gdybać.

Przy drobnej usterce z uszczelką to byś od razu nie zauważył.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
tzn,. wcześniej podczas jazdy pojawila sie na kilka sekund kontrolka niskiego poziomu plynu chlodzacego, ale zglasla zaraz
Opublikowano
sprawdziłem, było trochę poniżej minimum, ale wydaje mi się jakbym ten płyn był jakiś taki oleisty... nie wiem, może ze wzgl. na to, że ciemno było w garażu...
Opublikowano
Sprawdziłbym na Twoim miejscu chłodniczkę spalin (o ile ją masz?) przed EGR, czy nie puszcza wody do kolektora a przy tym podłączył samochód pod komputer, bo może kilka problemów zbiegło się w czasie.
Opublikowano

Chłodniczkę spalin bym wykluczył bo ona nie poda oleju do płynu i zazwyczaj nie powoduje spadku mocy ani jak napisał autor trzęsienia budą, co najwyżej by kopciło na biało i ubywało płynu.

Nie chcę krakać ale ... czy to nie w bloku ?

Najlepiej jak autor znajdzie zaufanego mechanika bo widząc jego pytania

Co to może być? Wtryski, turbina?
to by znaczyło że jeszcze nie jest na etapie samodzielnego grzebania w silniku.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
A więc to jednak wtryskiwacze... ponoć zalałem kiepskie paliwo... tankowałem na BP we Wrocławiu, na skrzyżowaniu Bardzkiej i Armii Krajowej.