Skocz do zawartości

Wydech 320D z MR-Motors

Kunio

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj dostałem i od razu zamontowałem kompletny wydech do 320D z MR Motors. Po ostatnim zakupie "dedykowanego" IC z fmic.pl miąłem lekkie obawy czy oby uda się to zamontować bez przeróbek. No i potwierdziły się niestety.

Po przymierzeniu DP z wkręconą sondą okazało się że to nie pasuje. Kabel od sondy naciągnięty a DP dalej nie układa się jak powinien - dziura na palec między DP i turbo, a druga strona skierowana w ziemię :| Myślę nic z tego będzie i już planuję wyjazd do MR Motors ;) Telefon do Rafała no i gadka że powinno pasować, bo mierzył u siebie w roczniku 2002 itp. No ale nie nie pasuje. Wykręciliśmy sondę i przymiarka znowu DP no i pasi ;) Okazało się że gniazdo na sondę przyspawane nie w tym miejscu gdzie trzeba :D Możliwe że u chłopaków w warsztacie pasowało bo mierzyli to w aucie bez sondy a później bezmyślnie wspawali gniazdo nie tam gdzie trzeba. No nic, zdecydowaliśmy przenieść gniazdo w inne miejsce:

http://i59.tinypic.com/afh6rs.jpg

Trochę nie jest tak jak powinno być bo tiga nie mieliśmy, ale w tym miejscu raczej rdzewieć nie powinno a i nie widac ;) Po lekkim szlifowaniu wygląda lepiej :)

No i DP zamontowane.

Ale kolejny problem - mocowanie przyspawane nie z tej strony co trzeba ;)

http://i60.tinypic.com/571qp.jpg

To oczywiście nie problem przerobić ale czekamy na TIga i wtedy się ładnie przespawa. Tymczasowo wisi na gumkach ;)

No i to tyle fuck upów z ich strony. W sumie trochę jeszcze obijał się wydech o ciężarek zamocowany na dyfrze więc go zdjąłem (tak to jest jak się nie spawa wydechu na aucie tylko zamawia gotowce ;)) Ogólnie wydech wygląda i brzmi ZAJEBIŚCIE!! Na niższych obrotach ładnie gwiżdże, a pow 3 tys ładnie mruczy. Znajomi się mnie pytali jak usłyszeli czy silnik zmieniłem bo nie brzmi jak diesel ;)

Ogólnie jestem mega zadowolony, ale chłopaki powinni zlikwidować te dwa niedociągnięcia.

Kilka fotek:

Zdjęcia

No ale zły Mikan, chłosta i wygnanie za spostrzeżenia ...

Plus dla ciebie, że opisujesz takie fakty.

Mnie praktyka nauczyła, że takie rzeczy tylko na samochodzie.

Doddam tylko, że mi przy wycięciu "pan kazio" gwintował miejsce pod sondę.

Mnie tez tego uczy ;-) ale z mechaniki to tyle. Jeszcze ic krotszy i koniec zabaw. Tylko ze program we wtorek bedzie na seryjnym bo ic w tyg dostane. Najwyzej bedzie korekta.

Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Kunio

Kumpel za to sprzedaje swoje e90 i pozwolil mi przelozyc od siebie wtryski kolektor itp. Dobrze to zrobi bo jego maja przebieg 70 tys a moje 200 ;-)

Ladnie to kogos na mine pakowac? :nienie: Pozniej wpada tu swiezy wlasciciel, miotajac sie, ze cos jest zle. Wg mnie [bAD] pomysl, do tego jeszcze na forum publicznie sie chwalic :mad2:

Moje sa dobre wiec na mine go nie wsadze :-) koles co to bierze to wiesniak i tu nie zawita raczej ;-) Ale z drugiej strony tak mysle ze los moze sie za to na mnie zemscic i np szybciej padna nowsze wtryski niz moje stare, wiec moze lepiej sobie darowac :-)

Zmiany wtrysków komentować nie będę .................... .

Co do kompletnego wydechu, to byłem pewien że tak "dedykowany" :mad2: właśnie będzie.

Swoją przygodę z firmą RM-Motors, a nie MR-...... opisałem w galerii ............... :evil: .

Co do wydechu wątpię aby niedoróbki zostały poprawione na przyszłość ....... pewnie jeden szablon jest zrobiony i ogień.

Wystarczy elementarna wiedza o układzie wydechowym w modelu e46 320d FL:

- sonda występuje fabrycznie jak samochód spełnia normę Euro4 i jest to zapisane w vin-ie

- od 10.2003 między innymi w e46 320d BMW zmieniło pośredni wieszak wydechu.

Według mnie firmy "produkujące coś dedykowanego" powinny weryfikować co/jak/gdzie, zaprosić na warsztat dwa różne egzemplarze i po kosztach zaproponować zrobienie w 100% dedykowanego produktu.

Jak dla mnie w tym wątku mamy do czynienia z celowym prowadzaniem w błąd potencjalnego kupującego ............. a ostatecznie martw się sam aby była malina ...... w produkcie pewnie za 2 tyś przespawanie gniazda sondy lekko mówiąc nie wygląda ............ .

• Zasłużeni forumowicze
Moje sa dobre wiec na mine go nie wsadze :-) koles co to bierze to wiesniak i tu nie zawita raczej ;-) Ale z drugiej strony tak mysle ze los moze sie za to na mnie zemscic i np szybciej padna nowsze wtryski niz moje stare, wiec moze lepiej sobie darowac :-)

:duh: :duh: :duh:

:mad2: :mad2: :mad2:

masakra

:duh: :duh: :duh:

:mad2: :mad2: :mad2:

masakra

Dokladnie. Z taka mentalnoscia to daleko nie zajedziemy. I doslownie i w przenosni.

Według mnie firmy "produkujące coś dedykowanego" powinny weryfikować co/jak/gdzie, zaprosić na warsztat dwa różne egzemplarze i po kosztach zaproponować zrobienie w 100% dedykowanego produktu.

Jak dla mnie w tym wątku mamy do czynienia z celowym prowadzaniem w błąd potencjalnego kupującego ............. a ostatecznie martw się sam aby była malina ...... w produkcie pewnie za 2 tyś przespawanie gniazda sondy lekko mówiąc nie wygląda ............ .

Do RM Motors pojechałbym na montaż gdybym sam sobie z tym nie poradził. Przypuszczam że łaski by nie robili z poprawą. Jednak nie chciało mi się, a przespawanie gniazda to 30 min roboty. To samo w wieszakiem. Dziwi mnie tylko fakt że nie jestem pierwszym ktory kupił wydech więc jakieś sygnały juz musieli dostać że coś nie pasi, a jednak dalej robią tak samo.

Fakt że jak coś jest do 320D to powinno pasować bez żadnego ale. No ale po FMIC.pl już mnie to nie zdziwiło :)

ja zamawiałem w proex tylni tłumik z kwasówki i przyspawali mi rurę łączącą reszte wydechu pod totalnie innym kątem...

niestety jakość rodzimych firm tjuningowych pozostawia do życzenia

No dokładnie. Jakby to był Eisenmann pewnie nie byłoby problemów żadnych ;) Ale ogólnie z wydechu jestem baaardzo zadowolony. Fajnie gwiżdże, a pow 2500 zajebiście buczy :lol: Banan na mordzie za każdym razem jak wsiadam do auta

Takie rzeczy robi się na samochodzie.

Zestaw Eisenmann-a kosztowałby tyle co pół takiej e46 albo i więcej.

Poza tym 320d 2004/5r ma inny układ wydechowy niż w 2002r, wystarczy pierwszy lepszy katalog Bosala czy Asmeta otworzyć.

Ja bym olał i chciał nowy właściwy element bez "spawania" a ten bym im polecił wsadzić sobie w d... nie za tą kasę.

Mikan, taki problem to nie problem przecież. Zależało mi na montażu teraz bo we wtorek na program jadę. Kumpel będzie miał tiga więc przespawa uchwyt. Ale fakt, kiedyś robiłem wydech w 1.8T VAG w El-Tecu i problemów nie było a zapłaciłem też 2000. No ale auto stało 2 dni u nich. A tutaj od 19 do 24 się zeszło, poszła cytrynówka i piwka i jakoś tak człowiek dobrze sie przy tym bawił ;)