Skocz do zawartości

E46 320d 150km - Problem z doładowaniem i przepływomierzem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW e46 2003r. - 320d 150km CR

Witajcie forumowicze :)

Mam od kilku dni problem z... no własnie nie jestem pewien z czym.. Kilka dni temu zaczeła strasznie świszczeć ( nie gwizdać ) turbina tyle, że świst zaczynał sie od ok 1900rpm..

Objawy były takie, że był to tylko świst ale auto jechało tak jak wcześniej, nie czułem drastycznego spadku mocy może minimalny spadek w okolicach 1800-2000.. Postanowiłem więc, że zabiore się za rozebranie i sprawdzenie dolotu.. tak zrobiłem.. wywaliłem kolektor, wyczyściłem ( jest bez klapek już ) sprawdzałem rury od turbo w strone intercoola wyglada wszystko ok, sprawdzilem również podciśnienie, filterki wężyki zmienione wszystko jest ok. no i zonk. złozylem auto do kupy odpalam jade sie przejechać i zdziwienie bo auto nie jedzie wcale. tzn jedzie ale tak jakby wgl nie bylo turbiny dosłownie. i jeszcze większe zdziwienie jak po odpieciu przeplywki auto znowu jedzie prawie tak jak wczesniej i nadal świst.. tyle że 3 godziny wczesniej była przeplywka podpieta i wszsystko jezdzilo ok ( tyle ze z tym niepokojącym świstem)

Sprawdzalem wszystko 3 razy- wszystko podpięte tak jak wczesniej.

Czy jest mozliwe by w jakiś sposob uszkodzic przeplywke ? nie dotykając jej ? podczas naprawy również jej nie wypinałem.

Czy któryś z was miał cos podobnego ?

Dodam jeszcze ze jeszcze 3 dni jestem uwiazany bez kompa bo mi sie rozwalil i nie mam tymczasowo inpy,disa.. szukam instalek i na sobote bede juz cos mial na kompie..

Wiem ze tematy podobne byly ale nie widzialem nigdzie problemu takiego jak mój..

Opublikowano
A może nie masz podciśnienia ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy jest podpięty czujnik ciśnienia doładowania, w kolektorze od strony kabiny, można zapomnieć przy składaniu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Własnie siedze w robocie i walcze z instalką inpy na win7, postaram się jutro go podpiąć i sprawdzić. Jak wróce to sprawdzę jeszcze czujnik doładowania i mocno wydaje mi sie ze jest jakaś nieszczelność turbo-przeplywka, turbo-intercooler
Opublikowano
Koledzy/koleżanki niestety mój kabel diagnostyczny został uwalony i nie dałem rady sam zrobić diagnostyki a zależy mi na czasie, więc dałem auto w ręce mechanika, chyba po raz pierwszy. Na dniach będę wiedział co jest lub było grane i dokładnie wszystko opiszę - może się przyda forumowiczom :) Pozdrawiam