Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie

piszę z prośbą o małą podpowiedź, może ktoś miał podobny problem albo jest wstanie naprowadzić mnie co może być nie tak. Szukałem trochę po forum ale nie udało mi się znaleźć pdobnego wątku, mam nadzieję, że nie poruszam czegoś co już zostało opisane.

Cała sytuacja wygląda tak, zapaliła mi się żółta kontorlka silnika (wskazująca nieprawidłową jakość spalin), pojechałem z tym do elektromechanika, który podłączył auto pod kompa. Wskazany został błąd o oznaczniu 172 niprawidłowa praca katalizatora. Samochód był podłączony do kompa z pół godziny, może trochę więcej, chodził na niskich obrotach później był trzymany na 3000 obrotów, znówu niskie, później wyższe i w trakcie badania wskazania mieściły się w normach. Mechanik twierdził, że w trakcie badania wszystko było jak najbardziej ok i taki błąd nie ma miejsca ciągle, najprawdopodbniej pojawił się jednorazowo i nie gaśnie, aż do chwili podłączenia i skasowania. Wskazywał na paliwo kiepskiej jakości albo że mogło być to skutkiem jazdy na wysokości (rzeczywiście kiedy się zapaliła kontrolka byłem na wysokości ok 1200 mnpm). To były twierdzenia osoby która dokonywała odczytu, powiedział że na tamten czas (podłaczenia do kompa) nic nie wskazuje na nieprawidłową pracę silnika, czy też katalizatora (spaliny miałbyć w normie) i żeby kontrolować. Po przejechaniu 400 km ponownie zapalila się ta żółta kontrolka silnika (nie wiem czy to ma znaczenie ale zapaliła się ona praktycznie w tej samej chwili co rezerwa). Będę jechał ponownie na komputer i przydałyby się jakieś informacje o co może mam pytać, czy też na co zwrócić uwagę jak samochód będzie podłączony do komputera.

Co do tego katalizatora, to był on wymieniany po zakupie autka przeze mnie bo okazało się że stary był niestety uszkodzony pękła porcelana. Na tym nowym katalizatorze przejechałem ok 2000 km i dopiero wtedy pierwszy raz zapaliła się kontrolka. Ogólnie samochód zachowuje się prawidłowo odpala bez problemu trzyma równo obroty, wkręca się dobrze, spalanie mniej więcej w normie wg mnie (spokojna jazda na trasie ok 6,5 l, a w mieście powyżej 9 do 10 l).

Starałem sie opisać wszystko jak najdokładniej potrafię, niestety nie jestem specjalistą więc możliwe, że napisałem jakąś głupotę, jeśli tak to z góry przepraszam.

Wiem, że nie da się rozwiązać problemu automatycznie przez forum, że trzeba by zobaczyć do auta sprawdzić wiele rzeczy, w związku z tym prosze o podpowiedzi co np. należało by sprawdzić w pierwszej kolejności.

A i chyba najwazniejsze autko e 46 318 Ci, 99 r. :)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez marchew0
Opublikowano

1. W tytule wątku powinno być napisane jakie to jest auto, bo admin może cie wykasować.

2. Wygląda mi na to że auto było podpinane do kompa z programem dla wszystkich aut a z tego sie nie wiele dowiesz, żeby to był przynajmniej DIS albo IMPA i ktoś kto to potrafi interpretować.

3. Jak Ci auto nie szarpie i nie traci mocy to nic pilnego i zanim pojedziesz do mechanika to możesz dolać jakiegoś produktu czyszczącego do paliwa i jak to wyjeździsz to zatankuj dobrego paliwa i dopiero jedz do kogoś co ma dobre programy diagnostyczne i potrafi je interpretować.

3. Zrób fotki z wyników diagnostyki silnika to może ktoś tu na forum to obejrzy i Ci coś podpowie.

4. za dużo rzeczy może być aby się pokusić o diagnozę, jakość paliwa , sondy, katalizator, przy okazji to można sprawdzić przepływkę i nieszczelności, chociaż te dwie ostatnie zazwyczaj nie powodują zaświecenia tej kontrolki.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

temat już poprawilem, sorki

dzięki za informację w takim razie będę szukal innego mechanika z oprogramowaniem o którym pisałeś, jak dowiem się coś więcej będę się odzywać

Dzięki !! :) pozdrawiam