Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu wysiadło mi 3 światło stopu (takie ledowe) i nie świeci. światła stopu w obu lampach działają.

Ktoś wie którędy idzie kabel od tej lampy 3 światła stopu przy szybie w sedanie?

Czy jest on podłączony ze stopem w lewej lub prawej lampie, czy gdzieś z przodu pod czujnik pedału hamulca?

Czy to 3 światło stopu mogło się tak nagle spalić, zaznaczam, że wcześniej nie świeciło w niej kilka diodek juz...

Opublikowano

Dziękuję Ci za książkę, na pewno przyda się do innych rzeczy. Niestety ze schematu nie bardzo wiem z czym to się je i z elektryki żaden ze mnie kozak. Bezpiecznik sprawdzałem i jest ok bodajże nr 9 (światła stopu), także podejrzewam, że zwyczajnie ten środkowy stop zakończył swój żywot.

A jak sprawdzić jeszcze czy dochodzi prąd do wtyczki od tej lampy ( wiem pewnie banał, ale dla mnie czarna magia), ewent czy można sprawdzić samą tą lampę np. pod akumulatorem podłączając jakieś kabelki?

Opublikowano
Sprawdzić miernikiem ale, nie prąd tylko napięcie mierzone w woltach (woltomierzem), podłączając miernik równolegle ( tzn jeden przewód do "+" drugi do "-" ), prąd mierzymy w amperach (amperomierzem) podłączając miernik szeregowo tzn w szeregu do odbiornika (na jednym biegunie), tak aby tworzył zamknięty obwód. To tak na przyszłość. Możesz podłączyć na krótko. Może coś nie łączy lub gdzieś coś zaśniedziało lub po prostu diody padły, nie mam pojęcia.
Opublikowano

Ciekawi mnie jeszcze nadal którędy idzie przewód od tego światła i czy łączy się z lampą tylną lewą lub prawą może ktoś wie?? W Turingu wiadomo w klapie i często przeciera się przewód, a w sedanie :?:

Czy może też mieć z tym coś wspólnego czujnik przy pedale hamulca, czy raczej nie skoro "stop" w lampach prawej i lewej jest?

Opublikowano
Plus na pewno gdzieś w progiem, a masa do tylnych świateł jest bodajże przykręcona pod tylną klapą, do lampy i tak musisz się dobrać.