Skocz do zawartości

X3 F25 28i, przebieg 2300 km, akumulator - utrata gwarancji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post i dotyczy mojego pierwszego w życiu BMW.

Auto odebrałem na początku kwietnia 2014 r. Po 14 dniach użytkowania (st. licz. 1200 km) auto nie odpaliło. Przyczyna : rozładowanie akumulatora. Pomoc zareagowala błyskawicznie, po 30 minutach auto zostało uruchomione przez serwisanta za pomocą akumulatora zewnętrznego. Otrzymałem zalecenie nie gaszenia auta przez 45 minut. Za kilka dni pokonałem trasę ok. 1000 km, więc akumulator miał warunki aby się doładować. Niestety po kilku kolejnych dniach problem z uruchomieniem silnkia powrócił. Auto trafia do ASO. Diagnoza: uszkodzony akumulator, naprawa gwarancyjna niemożliwa. Argument: 187 rozruchów silnika z 250 wykonanych nie zakończyło sie przejechaniem dystansu minimum 5km. Auto użytkowane jest w sposób wykluczający wymianę akumulatora w ramach gwarancji. Dodatkowo jest prawdopodobne, że u innego dealera wydano mi auto bez doładowania akumulatora po frachcie co mogłu spowodować jego wcześniejsze uszkodzenie. ASO wystawiło fakturę na kwote 1600 PLN i obiecało powalczyć w mojej sprawie. Jak sie uda wystawią korektę. Ręce mi opadły. Wniosek : samochody BMW nie nadają się do jazdy po mieście, aby zachować gwarancje należy pokonywać jednorazowo odcinki powyżej 5km, a ja do pracy, szkoły, przedszkola, sklepu, banku, przyjaciół, mam 2-4 km. Będę chyba na rondach kręcił się w kółko bo jeżeli taka jest trwałość akumulatorów BMW to co miesiąc czeka mnie odpłatna wymiana, albo przesiądę się na rower. Najciekawsze jest to, że moim autem zrobiłem 2 dłuższe trasy (Łódź- Szczecin i Szczecin -Radom-Szczecin) i w mieście przejechałem tylko ok 300 km!

Dam znać jak zakończyła się sprawa.

Opublikowano
przykra sprawa...ja też odbierałem samochód (nowy, kupiony u brokera a nie od dealera) z rozładowanym akumulatorem, ale jakoś się naładował po dłuższej jeździe. Ostatnio miałem taką akcję (przebieg 26tyś. km) pojawił mi się komunikat, że mam niski poziom naładowania akumulatora, więc go podładowałem i jest ok. Na diagnostyce u kolegi prmax'a wyszło, że poziom naładowania akumulatora w momencie wystąpienia komunikatu to 40% i rozładowanie wynikało ze zbyt dużego obciążenia gniazda 30 w akumulatorze. Po ładowaniu poziom naładowania akumulatora wzrósł do ok 90% i na razie jest ok tzn. żadnych komunikatów...
Opublikowano
Kolego Zakk; jeżdżę po mieście w podobnych warunkach jak Ty, tylko od prawie 3 lat i jak na razie, odpukać 0 problemów z akumulatorem. Ja bym na Twoim miejscu sprawdził, czy w instrukcji obsługi jest napisane, że minimaly odcinek do zgaszenia to 5km (nie mówiąc już o systemie start-stop), i jeśli tego nie ma, to pisemko do sprzedawcy +bmw Polska +kopia do bmw w DE o niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową. W razie negatywnej odpowiedzi wizyta u Rzecznika Praw Konsumenta i do sądu. W grę wchodzi obniżenie ceny, wymiana samochodu na nowy wolny od wad lub zwrot kasy. Najlepiej jakbyś miał swojego prawnika.
Opublikowano

Dziwna sprawa. U mnie w aucie 7x24h CB podłączone pod gniazdo zapalniczki nigdy nie niewyłączane. Auto na codzień użytkowane z reguły na krótkich odcinkach.

Ciekaw jestem czy u Ciebie alternator poprawnie pracuje - co kojarze to ten "Efficient dynamics" steruje jego pracą i nie zawsze alternator jest obiążony...

Dziwna sprawa by tak padał nowy aku

Opublikowano

Wcale nie taka dziwna ,ja swoje autko używam dość rzadko i na krótkich odcinkach po wyspie. Wielokrotnie ratowałem się już ładowaniem z prostownika :wink:

Gdzieś czytałem o tym naszym aku w połączeniu z odzyskiwaniem energii i rzeczywiście było ostrzeżenie o możliwości braku ładowania w takich warunkach...

A więc : trasy ,trasy ,trasy :D

Opublikowano
Ciesze się, że problem z akumulatorem to sprawa wyjątkowa w tym modelu. Test auta wykonany w ASO nie wykazał żadnych błędów, wiec ładowanie było raczej właściwe. System start stop to mój wróg, od początku odpalam auto na dwa palce. Pewnie teraz po wymianie nie będzie już problemów. Rozumiem, że wszszystko może sie popsuć, ale tłumaczenie o konieczności przejeczania dystansu 5km to złodziejstwo w białych rekawiczkach. Jeżeli mieszkasz i pracujesz w małym/średnim mieście to odcinki, które pokonujesz nie mają 5 km. Tak użytkuje auta pewnie więcej niż połowa Polaków. Sam mam niemałą firmę motoryzacyjną i sprzedaję rocznie ok 500 akumulatorów do aut. Gdybym przy którejkolwiek reklamacji podał taki argument jak BMW zostałbym przez klientów rozszarpany. Mam umowę na obsługę prawną mojej firmy z dobrą kancelarią , więc na pewno zajmą sie sprawą jeżeli będzie taka potrzeba.
Opublikowano
Nie zauważyłem postu rafusa. Czyli problem może wrócić. Od 15 lat mam te szczęście, że kupuję sobie i żonce nowe auta. Nigdy nie mialem takiego problemu z aku. W moim ostatnim aucie( Volvo XC90, 2.5T benz.) wytrzymał 5 lat, zawiódł mnie tylko raz podczas wakacji gdy auto stało ponad 2 tyg na parkinu w upale, ale to było kilka lat po zakupie.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Myślę że uznają reklamację a tu zadziałała nadgorliwość diagnosty.
Opublikowano

Też myślę ,że nie będzie problemu z uznaniem reklamacji ,ale z drugiej strony daleko naszej baterii do ,,dawnych'' Moll czy Banner...

Mnie BMW jeszcze nigdy nie odmówiło pomocy (dojazd z odpaleniem) ,choć brak prądu po miesięcznym postoju w garażu to wstyd dla marki premium :wink:

Opublikowano
[...] choć brak prądu po miesięcznym postoju w garażu to wstyd dla marki premium :wink:

Marki premium nie porzuca sie na miesiac w jakims zatechlym garazu! :cool2:

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
[...] choć brak prądu po miesięcznym postoju w garażu to wstyd dla marki premium :wink:

Marki premium nie porzuca sie na miesiac w jakims zatechlym garazu! :cool2:

Garaż zacny ,ogrzewany i przewiewny a autko stoi tam często nawet dłużej :D Wczoraj przejechałem się Q7 i chyba będę coś innego parkował... :wink:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Obiecałem, że poinformuję kolegów o przebiegu reklamacji. Po 5 miesiącach oczekiwania na definitywne roztrzygnięcie reklamacji, otrzymałem grzeczną odpowiedź od dealaer BMW, że mam się pocałować d...ę. 5 miesięcy zwodzenia i obietnic, że wszystko jest na dobraj drodze i sprawa zostanie załatwiona. Dowodem na brak winy po stronie producenta ma być przesłany protokół z zerowego przeglądu w którym zmierzona sprawność akumulatora wynosiła 75%. Przypomnę, że awaria akumulatora nastąpiła po 2 tygodniach jazdy przy st. licz. 1200 km, przy czym ok 900 km zrobiłem w trasie, a tylko 300 km po mieście z użyciem systemu start-stop. Sprawdzenie akumulatora w serwisie po zgłoszeniu awarii wykazało 7% sprawność i brak możliwości doładowania. Oddaję sprawę do prawnika, zobaczymy co zwojuje. Z innych ciekawostek dodam, że przekładnia przy st. licznika 9000 km wali bardziej niż w moich katowanych na różne sposoby firmowych Fordach i Citroenach z przbiegami w okolicach 100 000 km, a obchodzę się z moim BMW jak z jajkiem. Serwis oczywiście nie widzi w tym problemu, stukanie nie ma wpływu na bezpieczeństwo jazdy. :mad2:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Tak z ciekawości możesz podać numer vin.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawa raczej do wygrania ale smutne,że tak trzeba walczyć o oczywistą reklamację w aucie za takie pieniądze.

Co do przekładni w F3X też to występuje ale to tłumaczenie serwisu o wpływie na bezpieczeństwo jest śmieszne.

Jak coś zardzewieje to też nie ma wpływu na bezpieczeństwo i też nie uznają gwarancji??

Jak by mi coś stukało w nowym aucie to bym zwariował w używanym jest to dla mnie nie dopuszczalne nie odpuścił bym im wymiany przekładni na nową a jak problem powróci to drugie auto wolne od wad.

• Moderatorzy
Opublikowano
WBAWX910400C85360

Nie widać żadnych wpisów.

Opublikowano
Szczecin Bońkowscy. Może problemem jest to, że auto kupiłem w Łodz. W reklamację akumulatora zaangażowane były obydwa serwisy. Sprawa przekładni jest na etapie konsultacji. Prawdę mówiąc nie naciskałem zbytnio do tej pory, teraz jednak zaczynam wysyłać pisma za pośrednictwem radcy prawnego.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Musisz walczyć ,moje bmw z 2010 roku wszystko się psuło nawet silnik padł wszystko robili na gwarancji ,przekładani standard wymieniają.

Kupując jednak wymarzoną bunie przez 3 lata non stop w serwisie W Lublinie Panowie patrzyli na mnie jak na idiotę . (o co chodzi czytalem z mimiki co ten Pan chce przecież wszystko ok wmawiali mi ) .Poznałem cała procedurę reklamacji co się dało wywalczyłem wszystko wymienili ale droga przez męKę.

tak ogólnie:

tylna szyba akcja serwisowa

sterownik x drive wymieniono

lamy tylne wszystkie sie spaliły wymieniono\

przetarcie skóry wymi. poszycie

przedni biksenon wym. na drugi nie starczyło gwarancji (klosz był popękany lamapa parowała ,najlepsze stwierdzenie serwisanta ja tu nic nie widzę niepokojącego ma Pan 20calowe felgi ,występują straszne naprężenia i może popękał lub to są pęknięcia od kamyków itp ,robią z ludzi wariatów ogólnie spychologia) .

masa tylna klapy wym.\

znaczki bmw złuszczenia wymieniono

przekładania wymieniono

silnik obórcenie gładzi coś tam cylindra , wnioskowaliśmy o wyminanę silnika pisaliśmy do bmw germany nic cisza ,proceduralnie wymieniono blok wtryskiwacze i tak dalej trwało to 4 miesiace nie powiem auto zasępcze otrzymaliśmy ,koszty naprawy zbliżone były do wymiany na nowy silnik ktoś zle zaopiniował

auto jezdzi jest ok.

w mojej ocenie akumulator "nie podlega gwarancji" to kpina i spychologia.Proszę pisać do BMW POLSKA bo to od nich zależy czy rozliczą coś gwarancyjnego a serwisy nie podejmują lub są t działania ograniczone bo boją ze nie dostaną zwrotu kasy za wymianę i dlatego max stosują spycholog

• Moderatorzy
Opublikowano

Tylko przy dobrej woli BMW.

Prawnie nie do przejścia, mogą naprawiać do woli.

Po nowym roku będzie coś tam inaczej.