Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy to inaczej ma być, w sensie sprzedający musi zapłacić akcyzę ? Czytałem dużo o tym i kupujący tez płaca akcyzę

, ale nie wiem jaki jeste standard. Wysłucham doświadczonych, dzięki.

Pozdrawiam

No to faktycznie dużo poczytałeś. Chyba na onecie wyczytałeś, że nabywca tu w kraju auta a nie importer płaci akcyzę. :)

Ten, który samochód sprowadził płaci akcyzę (18,6% w tym przypadku od rachunku lub wartości katalogowej lub wyceny rzeczoznawcy pomniejszonych o VAT i akcyzę) i recykling. Przegląd i tłumaczenia możesz zrobić Ty.

Opublikowano

Wiem ile wynosi akcyza, spokojnie mowię tylko o tym, ze ludzie sprowadzają auto i są jakimiś pośrednikami a akcyzę opłaca dopiero kupujący, nie znam sie na wszystkim, nie ma nikogo kto sprowadza auta żeby mnie oświecić, opinii w necie jest milion i wiele sprzecznych. Także spokojnie zadaje pytanie aby sie dowiedzieć u ludzi którzy te tematy już przerabiali. Fajnie ze chce sie komuś odpisywać, zawsze coś więcej dla mnie.

W takim razie, czy auto na zł ltych tablicach przejazdowych sprowadzone przez gościa X musi mieć opłacona akcyzę jak wjedzie na terytorium Polski, czy gość X może zwlekać i w jakiś sposób akcyzę przełożyć na kupującego? Pytam czy to jest jego obowiązek opłacenia akcyzy jeśli wjechał tym autem do Polski?

Dzięki i pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak trafi na frajera-idiotę, który weźmie auto z lewą umową na siebie niby podpisaną przez Niemca, to faktycznie wtedy ten frajer staje się importerem i on robi opłaty. Tylko że wtedy ten frajer jest przestępcą fałszującym dokumenty, a handlarzyna nie istnieje w ogóle w transakcji i umywa ręce od wszystkiego. Nie ma jak go ścigać jeżeli auto okażę się trupem, ma cofnięty zegar o 300 tys km albo jest kradzione itd. Niestety takich idiotów jest mnóstwo bo co chwilę widzę w celnym cwaniaczków-handlarzy, którzy składają deklaracje akcyzowe bezpośrednio na klientów, bo mają ze sobą zestaw dowodów osobistych i upoważnień. No ale najważniejsze, że jest "tanio" czyli "okazyjnie". :)
Opublikowano

Rozumiem zatem, że powinienem umowę podpisac z handlarzem i wtedy on już akcyzę musi mieć opłaconą. ja zostaje ewentualnie z tłumaczeniami opłatą recyklingową itp.?

pzdr

Opublikowano

1 importem musi opłacić akcyzę do 2 tyg po przywozie auta.

2 wystawia fakturę VAT marza wtedy ty nie płacisz podatku od wzbogacenia w US .

3 ludzie sa popi.... Biorąc dokumenty niemieckie na siebie i płaca akcyzę na siebie.

4 nie masz żadnych gwarancji ze auto jest dobre a wiecej kupujesz przeważnie trupa wypuciwanego z moto doktorem w środku i cofniętym licznikiem o min200 tys jak nie 400 dodam ze rekordzista miał córkę o 700 tys km.

5 życzę powodzenia z dodzwonieniem sie po takiej transakcji do handlarza :nana: :nana: :nana: :nana: :nana: :!: :nana: :phone:

Takich ludzi nie ,ona nazywać idiotami to. Sa ŁOWCY OKAZJI :mrgreen:

Nie ma dobrych tanich BMW jezeli chcesz kupic dobre tanie BMW kup dwa jedno dobre drugie tanie.
Opublikowano

Luz, umowy na Niemca nie wezmę, spokojnie, co do przebiegów to tutaj już ciężko coś stwierdzić, ogólny wygląd itp. znajomy fan marki- mechanik podepnie kompa pod E61 posprawdza miernikami do alu i metalu, obejrzy mechanicznie od spodu itp.W auto nie wejdziesz tak naprawdę, podpalać się nie mam zamiaru, ale jakaś doza zaufania do sprzedającego przecież musi być. Oczywiście przed przyjazdem ustalę wszystko w sensie czy jest fVAT marża itp.

Podpowiedzcie na co szczególnie zwrócić uwagę, czy auto z ogłoszenia może mieć taki realny przebieg? wg. Was

dzięki i pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fakturę nie umowę musi Ci wystawić. Jak już pisałem wcześniej akcyzę i recykling ma obowiązek zapłacić importer. Resztę możesz zrobić sam.