Skocz do zawartości

E38 730i Dziwne wskazania średniego spalania VERB

nolte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zauważyłem ostatnio dość dziwne zjawisko jeśli chodzi o odczyt średniego spalania na komputerze.

Mianowicie:

-silnik nagrzany

-stoje na swiatłach

-resetuje wskazania średniego spalania dajmy na to verb1

-ruszam spokojnie a tu wskazanie verb1 pokazuje 39,5litra/100km

oczywiscie po przejechaniu jakiegos tam odcinka wskazania sie zmniejszaja ale i tak sa przeklamane tym 39,5l. Spalanie realne jest w normie. Na kompie sprawdzalem przeplywke i parametry temperatury powietrza itd ma ok.

Wydaje mi sie, że tylko wskazania oszalaly. Dodam, że wczesniej np. dla odmiany kiedy podczas jednostajnej jazdy resetowalem odczyty to natychmiast pokazywalo mi aktualne chwilowe spalanie dajmy na to 9,2 litra. Teraz startuje od 39,5. WTF

Konfiguracja auta nie zmienila sie - edyne co bylo ostatnio robione to wymiana oleju w automacie!!!

No ale 39,5 litra / 100km wyświetla mi się zarówno kiedy przezeruje na postoju jak i podczas jazdy. Wcześniej czegoś takiego nie było. Zarówno na postoju (jak silnik był ciepły) jak i podczas jazdy po przezerowaniu wyświetlało mi się aktualne spalanie - PRAWDZIWE. Dziwi mnie to bo według mnie takie średnie spalanie na 100km jest mocno przekłamane wskazaniem 39,5 litra. Dlaczego miałby pokazać 39,5 litra po przejechaniu 10 metrów kiedy ma coś w okolicach max 12 litrów?

Na pewno nie wyświetlało ci się średnie prawdziwe bo stojąc nie mogło ci się wyświetlać, wartość 39,5 to maksymalna wartość i taką osiągnie jak będzie odpalony a nie będzie jechał wiec to normalne.

Poza tym chłopie matematyka się kłania jednostki to l/100km a jak po skasowaniu przejechałeś 10 metrów a stałeś 5 minut to jak ci ma liczyć skoro 100 km nie przejechał. Od skasowania prawdziwy wynik będziesz miał dopiero po przejechaniu 100 km a jak przejedziesz więcej to będziesz miał bardziej dokładną wartość.

Bo to jest wartość maksymalna więcej nie pokaże. Przejedź z 10 kilometrów niech pooblicza trochę to zobaczysz ze wartość spadnie.

No dobra, skoro tak mówicie to ufam, że tak wlaśnie ma być. Wydawało mi sie tylko że wcześniej tak nie było i licznik po resecie przez pierwsze chwile pokazywal cos w stylu spalania chwilowego, a dopiero wraz z nabieraniem kilometrów robilo się z tego spalanie średnie.

tutaj masz spalone litry dzielone przez dystans i to jest wyświetlane,

a dystans sobie cyka co ~100 metrów czy coś w tym rodzaju (nie co 5 metrów).

jak się akurat tak złoży że zresetujesz na chwilkę przed "przeskoczeniem na następny punkt pomiarowy"

to pokaże 2.5l/100 jak chwilkę po to masz 39l/100, tyle :)

Tak po 1.5 kilometrze masz wynik już mniej więcej ok.

U mnie generalnie reset na światłach jak stoję odrazu daje 39/100, i dłuższą chwilę się utrzymuje

(bo pali od groma jak stoi). Ale jak jadę to pokaże dowolne rzeczy od 0.5l/100 do 39l/100

zależy jak się złoży, a po chwili bardzo precyzyjny wynik już jest (bardzo).