Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów. Spalił mi się jeden Xeon. Wiem, że trzeba kupić dwa. Wszystko było by fajnie proste, ale nie wiem ile mam dobrać kelwinów. Wiem że w oryginale było 4300 ale też i jest 6000/8000/12000. Które według was będą najlepiej oświetlać drogę w nocy? Chciałem kupić oryginał, ale Osram wyprowadził jakąś linię ,,Cool Blu" i wiem, że to jest 6000K. Więc może większa ilość kelwinów będą lepiej oświetlać drogę ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma sensu brać nic innego ja 4300K, bo nocą w deszczu możesz zapomnieć o jeździe, nie będziesz nic widział. ;)

To optymalna barwa, najbardziej zbliżona do żarówek, i najbardziej uniwersalna do różnych warunków pogodowych.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja miałem Philipsy 4300 (D2S 85122), kupiłem na zmianę 4800 (D2S 85122+) i jestem mega zadowolony. Podobno takie wrzucają do najnowszysch modeli Merca i BMW fabrycznie (tak reklamują). Są minimalnie jasniejsze, ale nie wpadają w niebieski. Z tego co wiem to 6k, czy 8k to straszna masakra szczególnie w deszczowe noce. Prawie nic na nich nie widać.

Kupując nie daj się nabrać na promocje, czy jakieś podejrzanie niskie ceny. Dobry oryginalny ksenon minimum 150pln za sztukę kosztuje. A podróbek na alledrogo od groma jest.

Opublikowano
4300 są optymalne,a co do ori to nie podzielam zdania.Już w paru autach mieniałem Ds1 jak i Ds2 i kupuję ori ale mniej znanych firm 60 pln.za komplet.Nie rażą innych i po roku pracy(dodam,że nie mam osobno dziennych)naprawdę rozświetlają super.Używałem ich już w Pasku,innej Bumce,Renault ojca i wszędzoe jest podobnie.Moim skromnym zdaniem prucie się z kasy na ori mija się z celem.Nie zgłębiam tematu,to wiedza poparta tylko doświadczeniem.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stara przetwornica typu nasze w e39 czy tam w pasiaku strawią chińskie xenony, ale np jak wsadzisz takiego do e90 to przetwornica upala się w kilka sekund.

Dodatkowo na dobrym markowym xenonie pośmigasz nawet i 8 lat, a w przypadku chińskich niestety jest gorzej.

Testowałem chińskie, i po sobie wiem że światła dają mniej, i świecą bardziej pod 5000-6000K niż deklarowane 4300K, w dodatku żaden z dwóch palników roku nie wytrzymał.

Więc ja tam polecam wydać więcej i zapomnieć na długi czas :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak chcesz sprawdzonego sprzedawcę, to u tego typa kupowałem.

http://allegro.pl/d2s-philips-85122-xenon-ksenon-zarowka-oryginal-fv-i4215412726.html

Porównywałem z ogryginałami, które miałem u siebie i u brachola w samochodzie. Wszystko cacy. Już prawie rok świecą bez problemów (Ja kupiłem D2S+).