Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto zgasło i nie odpala. Na kompie wyszły błędy związane ze sterowaniem pompą wtryskową, błędy komunikacji ze sterownikiem chyba. Na pierwszy ogień poszedł sterownik pompy, za kilka dni będę miał go sprawdzonego ale pytanie o pompę:

czy mimo uszkodzonego sterownika podczas próby odpalania pompa wtryskowa powinna tworzyć ciśnienie? bo po odkręceniu przewodów i kręceniu rozrusznikiem ledwo co leciało paliwo i nie wiem czy czekać na sterownik czy już rozbierać dalej bo i tak pompa uwalona?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

po naprawie sterownika niestety nadal auto nie odpala. dziwne jest dla mnie, że komputer pokazuje błędy np.:

nr 67 control unit injection pump

can message - pump control unit

nr 70 control unit injection pump (communication)

can-bus reception fault

Myślałem, że błędy komuikacji to będzie problem ze sterownikiem ale wychodzi na to, że to jednak od pompy.

Teraz tylko problem z dobrym mechaniorem w mojej okolicy, już jedna osoba się oferowała, że wyjmie pompe nawet bez rozbierania rozrządu tylko że nie podejmie się złożenia tego tzn. ustawienia pompy...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy jak wysłałeś sterownik to Ci go sprawdzili, czy jest uszkodzony, chociaż błędy wskazują na uszkodzony sterownik pompy VP-44

jak jest zepsuty sterownik to zawór przelewowy ustawia się na max przelew i całe paliwo wraca do baku z powrotem, dlatego nie ma ciśnienia na wtryski gdyby było to by zapalił, mi tak samo się stało zgasł i już nie zapalił, niestety musiałem zregenerować pompe VP-44 , ale też miałem uszkodzony sterownik, a jak zakładałeś z powrotem sterownik to dobrze go założyłeś, ogólnie to powinien zapalić jak przyczyna był sterownik, jest tam jeszcze czujnik chyba hala ta taśma która przykręcałeś, też się psuje.