Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam do wymiany zwór turbiny stary ma peknieta membranę

pytanie:

czy kupic nowy orginał czy z allegro jakis tanszy ma ktos jakies doswiadczenie

ewentualnie moze doradzic z góry dziekuje za info

Opublikowano

sam zakładałem taki temat wcześniej, ale chyba ktoś go "przez przypadek" skasował. Różnica w działaniu jest bo jeden kolega napisał, że na biegu jałowym inaczej chodzi ten oryginalny a ten zamiennik, ale czy różnica w mocy samochodu jest odczuwalna to nie wiem. Ja swoje czyściłem obydwa, jeden po stronie z turbiną mam z obejmą metalową a drugi z plastikową po stronie EGR, ogólnie nie były bardzo zabrudzone, teraz to nie wiem czy oryginalnie te z obejmą metalową są oryginalne a te bez nie, bo kiedyś inny użytkownik napisał, że ma odwrotnie, ten od EGR ma obejmę a ten u turbiny nie.

Poniżej podaje link do tego jak pewien kolega napiał:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=102938

"Odpinamy wszystkie wężyki od elektrozaworu i podpinamy 1 krótki pod wyjście OUT i dmuchamy i ciągniemy. Zauważyłem , że zamienniki elektrozaworów podczas ciągnięcia powietrza lekko je przepuszczają, natomiast wyczyszczone przeze mnie NIE. Świadczy to o tym, że membrana wewnątrz elektrozaworu przepuszcza i jest już nie sprawna. Po czyszczeniu tych drobnych siateczek (na zewnątrz ) proszę sprawdzić, w jakim stopniu przepływa przez nie powietrze. Ja miałem punkt odniesienia , gdyż mam w domu nowy elektrozawór z aso za 340zł i tam powietrze przepływa swobodnie, a w czyszczonej przeze mnie wielokrotnie acetonem i różnym środkami niestety z dużym oporem. ( pomogło zanurzenie w rozpuszczalniku na 20 min) Potem czyszczenie patyczkami do uszu, i dopiero puściło brud!! Powietrze przepływa swobodnie. "

Opublikowano
czytałem i to własnie zrobiłem i po otwarciu ukazała sie dziurka wiec jeden musze wymienic tylko niewiem czy ori z aso czy z allegro polowe tanszy
Opublikowano

Kiedyś wyczytałem gdzieś(juz nie pamietam gdzie) że tych zaworów jeszcze nikt nie podrabia. No ale w dzisiejszych czasach chińczyk wszystko wyklepie:)

Kupiłem do passata b5 właśnie ten tanszy i juz jakieś dwa lata działa.

JEST TYLKO JEDNA MARKA AUT:)

Rozkoduje VIN

Opublikowano

Kupując przez internet masz 10 dni na zwrot .

Załóż i zobacz jak to działa i czy jesteś zadowolony - później najwyżej odeślesz koszt priorytetu to ok 7 zł więc najwyżej tyle stracisz , oczywiście musisz go odesłać w takim stanie w jakim przyszedł bez oznak , że go używałeś ...

Opublikowano

hah a nie mowiłem,ze te z allegro przepuszczaja powietrze.. to nie wierzyliście :D

dodam,że jak ktoś głębiej pogugluje to znajdzie informację bodajże na bmw sport że na ori zaworku auto lepiej się zbiera do 2000tys obrotów niz na tym z allegro(ponieważ ori nie przepuszcza nic powietrza a ten tak)

ori bodajże 280zł z allegro 120zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zauważyliście że na zdjęciu w czescidobmw zawór jest tez bez metalowej opaski. To podobno wyznacznik ze jest super czy do niczego.

http://czescidobmw.pl/produkty/Przetwornik-cisnienia-Pierburg,3368.html

Na allegro sa po około 140 zł. Na częscidobmw 280zł. A od bmw jest po około 400zł - 450zł. Różnice w cenie spore.

Ja musze powiedzieć że kupiłem z allegro i nie zauważyłem żadnej różnicy. Znaczy mój był uszkodzony od EGR od turbo nie. Zamieniałem w każdą stronę i jeździ identyko.