Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

mam pytanko odnośnie żółtej kontrolki od szczęk hamulcowych! Mianowicie jak już hamulec ręczny łapał przy suficie to się ona zapaliła. Wymieniłem szczęki hamulcowe i rozłączyłem ako na 10 minut! kontrolka zgasła, hamulec ręczny zaczął działać bardzo dobrze! Ale po przejechaniu około 100 km zapaliła się kontrolka ponownie! a moje pytanko to - czy żeby wykasować błąd to tylko zostaje podłączenie pod kompa?? czy może jeszcze jest jakaś inna usterka?

Z góry dzięki za podpowiedz!

Opublikowano

Mi wyrwało (do tej pory nie wiem jak) kabelek. Lewe tylne koło.

Może u Ciebie jest to samo... W każdym razie jak ktoś ma jakiś schemat gdzie on powinien być, dajcie znać, bo ja nie mogłem znaleźć

Opublikowano

E46 99r ma z tyłu tarczo-bębny nie ma tam kontrolki od zuzycia okładzin ręcznego hamulca !

wymieniłeś szczęki czy klocki ? bo coś pomieszałeś kolego w tym poście, a ręczny jak szczeki są ok najpierw sie podkręca przy dzwigni te szczeki prawidłowo ustawione wystarczają na 100tys km(prędzej ze starości sie rozsypią jak wytrą) bo nie mają jak sie wytrzeć działając tylko przy postoju pojazdu

jeżeli czujnik juz sie przetarł to błedu nie skasujesz bez wymiany tego czujnika na nowy (ewentualna regeneracja lutownicą cieniutka ścieżka lutu do nastepnego wytarcia wytrzyma) to opcja dla żyda żydzącego 25zł na nowy czujnik :)

Opublikowano
to jest żółta kontrolka ( kółeczko z trzema kreseczkami z przodu i tyłu :) ) a klocki się wydają oki ! bynajmniej z tyłu bo z przodu kól nie ściągałem!
Opublikowano
Z tyłu klocek wytrzymuje 5 razy dłużej niż z przodu z racji siły hamowania 70% przód/30% tył sprawdz ten przód zwracając bardziej uwage na klocki wewnętrzne bo to one najszybciej sie wycierają i na jednej stronie na nim jest czujnik