Skocz do zawartości

POMPA NIE PODAJE OLEJU PO URUCHOMIENIU, E46 318 Ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich. Niedawno sprowadziłem z Niemiec ładne E46, 318 Ci 143 KM coupe z uszkodzonym silnikiem ( kod N42 B20A). Okazało się, że jedna panewka była rozsypana i starta, mnóstwo opiłków w misce olejowej, musiałem więc kupic silnik. Dzisiaj mechanik złożył i pali na dyg :) Niestety jest problem: silnik musiał błyskawicznie wyłączyc, bo pompa nie pociągnie oleju z miski i nie ma smarowania. Zalewali filtr, ale nie pomaga. Pierwsza myśl - ściągnąc miskę i zobaczyc, co z pompą. Niestety dostęp do miski jest bardzo utrudniony. Trzeba podciągnąc cały silnik do góry. Potrwa to pewno z dwa popołudnia. Miałby ktoś jakieś sugestie, co może byc przyczyną? Edytowane przez Paulo99
Opublikowano
Musisz wyjąć pompę dosyć skomplikowana konstrukcja. Może kawałek ślizgu łańcucha wpadł i ją zablokował . Niestety szklanej kuli nikt nie ma
Opublikowano
Silnik wygląda jak najbardziej OK. Była sprawdzana kompresja, rozrząd, wszystko wygląda rozsądnie. Czy jest jakiś sposób na łatwiejsze dotarcie do pompy oleju ?
Opublikowano
Silnik wygląda jak najbardziej OK. Była sprawdzana kompresja, rozrząd, wszystko wygląda rozsądnie. Czy jest jakiś sposób na łatwiejsze dotarcie do pompy oleju ?

człowieku oddaj ten silnik i nie pakuj sie w kolejne koszta

przecie musisz pół auta rozebrać a sama pompa też do tanich nie nalezy + koszt robocizny nie wiem czy znajdziesz kogos kto ci ją wymienia za mniej jak 400zł

zastanów sie

i ciekawe jak długo silnik na słabym smarowaniu chodził - przecie pompa tak nagle nie pada

ona stopniowo powoli odmawia posłuszeństwa i silnik przez długi czas mógł na słabym smarowaniu chodzić

to jest cholerne ryzyko - ja bym takiego silnika nie chciał mieć

po nie wiem co za miesiac czy dwa się okaże ...a wtedy pewnie już nie będziesz miał mozliwości oddania silnika

gg5553463
Opublikowano (edytowane)
Silnik kupiłem na allegro, na drugim końcu Polski. Wstępnie wszystko wyglądało OK. Obecnie po zamontowaniu silnika w moim samochodzie pompa w ogóle nie podaje oleju. Nie wiem, czy działo się to powoli i silnik chodził wcześniej na słabym smarowaniu. Po prostu po uruchomieniu pompa nie działa. Edytowane przez Paulo99
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pytam, poniewaz bardzo latwo o to aby przy wymianie spadl lancuszek z pompy oleju. Jesli nie byl wymieniany, nie mogl spasc :D . Obawiam sie, ze bez zdjecia miski nic nie zrobisz. Jesli silnik chodzil prawidlowo przed zakupem, i jest to ten silnik ktory ogladales?? :shock: gdzies cos bylo zle wykonane...
Opublikowano
Od razu powiem, ze nie znam tego silnika. ale analogiczna sytuacja, czyli brak cisnienia oleju spowodowane brakiem pracy pompy wystepuje np. w silniku tds. powodem jest np. poluzowana sruba centralna kola pasowego, a w zasadzie elementu, ktory sie znajduje pod kolem pasowym, ten, na ktorym jest tez kolo zebate rozrzadu. wszystko tam pasowane jest na scisk, nie ma klina i nawet minimalny luz na srubie powoduje wlasnie brak smarowania - w koncu z tego co wiem, to pompa oleju w N42 napedzana jest lancuchem z walu.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokladnie. To dobry slad. Tam nie ma klina. Popieram kolegow.
Opublikowano
Dostałem wiadomośc od mechanika: sprawdził śrubę centralną koła pasowego i jest dokręcona. Odkręcił świece i kręcił rozrusznikiem, ale olej nie poszedł. Po prostu wygląda na to, że pompa w ogóle nie działa.
Opublikowano

ALe pompa nie wiem czy tak szybko na górę by przepompowała olej by on się rozbryzgiwał w pokrywie zaworów.

Manometr to najlepszy sposób. Dziwne metody ma ten mechanik.

Opublikowano
On wykręcił czujnik i patrzył, czy pójdzie olej. Z tym manometrem chodzi o ciśnienie w cylindrach? Jeżeli tak, to było sprawdzane przed zakupem silnika i było OK.
Opublikowano

Czujnik się wykręca i wkręca manometr i odpala silnik. Wtedy masz ciśnienie oleju jakie wydaje pompa. Jeśli nie ma jest możliwość że zawór w pompie jest uwalony.

Sprężanie to inna bajka a z tego co pisałeś odkręcał świece i patrzył czy jest olej..

Opublikowano
Z ciekawości, ile dałeś za ten silnik? Bo mam zamiar w niedługim czasie sprzedać swój, tyle że N46 i nie wiem jakiej ceny mogę się spodziewać.
Opublikowano
Mechanik odkręcił pompę i wyjaśniło się, dlaczego nie działa. Okazało się, że poluzowała się śruba na wale pompy i starł się wieloklin. W efekcie łańcuszek oraz zębatka na wale pompy się kręcą, ale wał stoi w miejscu. W opinii mojego mechanika prawdopodobieństwo, że silnik nie miał dobrego smarowania jest bardzo duże. Prawdopodobne są także wady ukryte powstałe w efekcie słabego smarowania. Skłaniam się, żeby zwrócic silnik sprzedawcy. Chociaż, jak znam życie, pewno będzie robił trudności.
Opublikowano
Mechanik odkręcił pompę i wyjaśniło się, dlaczego nie działa. Okazało się, że poluzowała się śruba na wale pompy i starł się wieloklin. W efekcie łańcuszek oraz zębatka na wale pompy się kręcą, ale wał stoi w miejscu. W opinii mojego mechanika prawdopodobieństwo, że silnik nie miał dobrego smarowania jest bardzo duże. Prawdopodobne są także wady ukryte powstałe w efekcie słabego smarowania. Skłaniam się, żeby zwrócic silnik sprzedawcy. Chociaż, jak znam życie, pewno będzie robił trudności.

Kwestia tego kiedy go kupiłeś .

Jak ktoś Ci wspominał trzeba było go oddać jak pojawił się problem , czas działa na niekorzyść.

Chociaż z drugiej strony zawsze robią problemy bądź stanowczy i reklamuj !