Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wlasnie sobie otworzyłem maskę i sprawdziłem stan oleju po tym jak mi się zaświeciła kontrolka i stan oleju mam na minimum tak jak na zdjęciu przy tej pierwszej końcówce mi się kończy wskaźnik chociaż kolor jeszcze brązowy ciemnawy

http://images46.fotosik.pl/1821/c98cd29ec9ca3397med.jpg

na plakietce przeczytałem że w niemcach mu wlali 5w40 jakiś olej i przy 143kkm więc akurat czas na zmianę ;) na Volvoline 5w40 ;)

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
to zdjęcie wziełem z neta chodziło mi tylko o to że olej u mnie na wskaźniku kończy się na tym minimum przy tym pierwszym wcięciu
Opublikowano

no wiem ze nie OK :P

ale dzisiaj i jutro jeżdże jeszcze i w PT od rana juz u mechanika autko będzie i wymieni mu ten złoty płyn ;P

apropo mam pytanko, ma ktoś moze linka gdzieś skąd mógłbym pobrać instrukcję do tego autka :>? najlepiej w pdf

ps. juz nie trzeba instrukcji ale jakby ktoś potrzebował to zapodaje link do mojego uploadu :P

http://www.sendspace.com/file/cjojhr

Opublikowano
Nie wiem co z gość sprzedaje te oleje może to sklep z "pietruszką" i przy okazji na półce ma jakiś półsyntetyczny lotos. Kto to słyszał do takiego auta zalać przy tym przebiegu półsyntetyk? Jeszcze jak by to była zwykła jednostka bez wanosa to może mógłby jeździć. Ale tak to obowiązkowo syntetyk. I pomyśl nad 5W40 ma wyższy zakres temperatur więc na plus. Nie wiem jak tam u was chłopaki ale ja olej kupuje w sklepie gdzie na tyle mają kanał i wymieniają w cenie a i za kasowanie inspekcji nie biorą. Ostatnio kupowałem w innym sklepo-warsztacie ale bez wymiany więc sami opuścili chyba z 10 zł, mówię żeby mi skasowali inspekcję, kolo podszedł skasował i nawet się nie zająknął, że jakaś kasa czy coś. A ceny ogólnie olejów na prawdę przystępne, że nie opłacało by się zamawiać w sieci i zmieniać samemu.

Może w mniejszej miejscowości i tak jest :D. Niestety w Wawce jak nie masz sprawdzonego najlepiej znajomego mechanika to cie traktują jak pełny portfel. Mój teściu jeździł z swoim autem zarzekał się że to uczciwy warsztat... jak mu policzyłem i pokazałem ile jest do przodu to się za głowę złapał. Kupiłem mu pojechał do majstra ten na sam widok się uśmiechnął jak mu teść powiedział że wszystko jest w bagażniku to za samą wymianę oleju wziął 70 zł !! filtr sam sobie zmienił normalnie jak u gościa kupował to za wymianę łaskawca brał 50 zł ... ale na pozostałych rzeczach przycinał 150-200 zł !!! Ja się nauczyłem sam sobie kupuje rzeczy a jak czegoś nie mogę sam wymienić to idę do warsztatu z swoimi rzeczami i płace za samą wymianę. Warsztaty zresztą to normalne że też muszą na tym żyć i zarobić

Zdaję sobie sprawę, że w dużych miastach tak jest jak ludzie nie mają czasu, często pojęcia i pewnie mają więcej kasy jak ci z mniejszych. U nas jakby taki sklepo-warsztat płynowo-olejowy wprowadził takie ceny za wymianę oleju, filtra i kasowanie inspekcji to pewnie długo by nie pociągnął. Co do napraw to nie mam nic przeciwko aby mechanik zarobił rozsądną sumę na częściach, ale aby robił to kiedy trzeba i naprawę wykonywał solidnie.

A jak się ogląda "Będzie Pan zadowolony" na TVN turbo i z ukrytych kamer pokazują jak mechanicy kłamią, oszukują naciągają na części pomimo, że nie trzeba to szok, naprawa mogła by wynieść 100-200, a oni kasują ludzi na 1000 i więcej bo wymienili to i tamto, pół biedy jak wymienią, bo czasami naprawią i zamiast zapłacić 100 nawymyślają czego to nie wymienili i kasują po 1000. Nóż się w kieszeni otwiera. Powinni ich demaskować. Jeśli ktoś nie oglądał to polecam. Ja osobiście jak jeżdżę 6 lat bmw to nigdy nie byłem u mechanika, raz że nie sprawiła poważnych kłopotów jedynie eksploatacja i wymiana części którą robię sam ewentualnie z pomocą kolegi. Jak nie mam konkretnych narzędzi to kupuję zamiast płacić za naprawę. Nie zginą na pewno się przydadzą. Wcześniej jak miałem forda to też tylko 1 raz na 10 lat był u mechanika bo nie poradziłem z gumami bez prasy. Więc jeśli możemy róbmy sami zaoszczędzimy kasę, zawsze też i jakaś satysfakcja z własnej pracy a i ustrzeżemy się takich kombinatorów.

ja to ci powiem.... tez oglądałem ten program ale przestałem. Z prostej przyczyny to jest naginanie rzeczywistości. Takie ceny napraw jak oni pokazują do tego czas jest nie realny nigdzie zwykla ściema :). Prowadzacy madry bo upierdzieli gdzies kabelek iccwaniaj ze z lutowanie to za 20 zl :) .... buaha prosze cie. Auto idzie do mechanika to on nic nie wie o aucie i musi szukac co trwa i musi sobie policzyć i tu kwestia gdzie czy duze czy małe miasto ale nikt nir robi akcji charytatywnej :). inna sprawa to jak oni auta traktuja. Ale również uważam ze duza satysfakcję daje zrobienie naprawa auta samemu. i jak idziesz do mechanika i mowisz konkretnie co ma zrobić.

BUNIA :)
Opublikowano
Zawsze mam satysfakcję, że sam coś zdiagnozowałem i naprawiłem, i jeśli kiedyś miałbym dać do mechanika (bo brak miejsca narzędzi itp) to też właśnie tylko w takim przypadku, że wiem co się zepsuło i co konkretnie trzeba zrobić i to zlecam poleconej osobie. A nie na pałę, do nie znanego mechanika, że auto nie działa i proszę naprawić bo to proszenie się o wy******e.