Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW e46 316i i zapalił mi się czujnik zużycia klocków hamulcowych. To, że muszę wymienić klocki to sprawa oczywista, ale pytanie czy muszę wymienić również czujniki razem z klockami, czy jak zostaną stare to dalej będą działać? Z góry dzięki za informacje!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapalila sie kontrolka to do wymiany,po drugie to sa groszowe sprawy nie ma sie co szczypac.Po wymianie skasuj blad :D
Opublikowano
To, że się zaświeciła kontrolka to nie znaczy, że już są do wymiany ale w najbliższym czasie, okładzina powinna mieć min 4 mm. Czujniki możesz kupić nowe ale też zregenerować lub wywalić. Ja osobiście już ich nie posiadam. Stan klocka zawsze widzę przy zmianie kół a i przez felgę się dojrzy zresztą jak się klocek kończy to czuć. I jak założysz nowy lub zmostkujesz kabel nie trzeba kasować błędów bo to nie błąd i zgaśnie samo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To, że się zaświeciła kontrolka to nie znaczy, że już są do wymiany ale w najbliższym czasie, okładzina powinna mieć min 4 mm. Czujniki możesz kupić nowe ale też zregenerować lub wywalić. Ja osobiście już ich nie posiadam. Stan klocka zawsze widzę przy zmianie kół a i przez felgę się dojrzy zresztą jak się klocek kończy to czuć. I jak założysz nowy lub zmostkujesz kabel nie trzeba kasować błędów bo to nie błąd i zgaśnie samo.

To ze sie zaswiecila to klocki lub czujnik sie uszkodzil.Nie zgasnie samo jest procedura otwierasz drzwi naciskasz na hamulec tak bylo w polifcie.To ze ty niezakladasz czujnika to nieznaczy ze kazdy ma tak robic bo to partactwo.

Opublikowano
Dzięki wszystkim na informacje i rady. Kupie dzisiaj nowe klocki i czujniki. Na hamulcach nie ma co oszczędzać :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki wszystkim na informacje i rady. Kupie dzisiaj nowe klocki i czujniki. Na hamulcach nie ma co oszczędzać :)

:cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A wyłączenie kontrolki to włączasz zapłon kluczykami na minutę i naciskasz hamulec (podobno nie jest to konieczne) jak jest wszystko sprawne to zgaśnie (po ok 45 sekundach gaśnie ja tak miałem) oczywiście możesz przejechać ok 1000 km jeszcze na klockach ale jak masz duże bruzdy na tarczach (to też do wymiany) to szybko Ci się skończą.

Dla lepszego efektu to można wtyczkę czujnika oczyścić jakimś preparatem do usuwania rdzy i nalotów ze styków (np. Contakt S w sklepach elektrycznych)

tylko od strony instalacji elektrycznej.