Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Ostatnio sporo przeglądałem na amerykańskim forum tematów o ww filtrze węglowym, który znajduje się w puszce razem ze standardowym filtrem powietrza. Okazuje się że cała ta puszka na tamten rynek jest inna. Wkład filtra jest "płaski" i dodatkowo na stałe jest dodany filtr węglowy... Przykład w linku:

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=21590

Wszyscy jak jeden mąż wycinają go w diabły odnosząc się do wersji europejskich motoru n52, w których stosowana jest inna puszka z okrągłym filtrem i bez tej węglowej warstwy twierdząc, że jest to lepsze rozwiązanie, polepszające "odech" motoru, reakcję na gaz, dźwięk itp...

Mam pytanie co Wy o tym sądzicie? Po co węglowy filtr był tam stosowany, jaka jest intencja takiego zabiegu i czy warto to zrobić?

Opublikowano

Cieszę się że jest nas w takim razie już dwóch:)

Powiem szczerze, że im dłużej o tym myślę, to tym bardziej się dziwię potrzebie obecności tego filtra...

Wyczytałem, że filtr węglowy jest tam by uchwycić opary paliwa lub mgły z systemu PCV z silnika, gdy jest wyłączony... Czyli ekologia...

Przecież jest to część na stałe zintegrowana z plastikową obudową puszki..., Cały czas jest to jednak kolejny filtr, który siłą rzeczy po pewnym czasie musi się zabrudzić, zatkać, stracić właściwy przepływ powietrza..., a nie jest częścią eksploatacyjną!? Nie wymienia się go...:)

Jeszcze jeden poglądowy link:

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=21590&page=10

tomek

Opublikowano
Ciekawy temat, też bym się chętnie dowiedział więcej ale sądzę, że nikt u nas nie da jednoznacznej odpowiedzi i wszystko będzie domysłami.
Opublikowano

To jest normalny filtr powietrza a to co idzie za nim to pass weglowy (nie znam terminologi polsiej), tylko nazewnictow w stanach jest takie bo przy kazdym filtrze powietrza silnikowego jest warstwa weglowa aby zabopiec dostawania sie innym specyfika gazowym do silnika.

Edyt : ten pass weglowy w stanach to przez wymogi konstrukcyjne samochodow w stanach, u nas on chyba nie istnieje ale mozna to sprawdzic chyba czy jest on zintegrowany z filtrem okraglym. podkreslam dalej chyba.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie