Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zacznę od tego, że w poniedziałek miałem wymieniany zbiorniczek wyrównawczy w mojej E46 320i M52, ledwo wyjechałem od mechanika i zapaliła się kontrolka "check engine", od razu tam wróciłem po czym auto zostało podpięte pod komputer i koleś powiedział, że to jest "błąd położenia vanosa", skasował owy błąd i pojechałem. Po zrobieniu około 10km znów zapaliła się ta kontrolka z błędem. Dziś po odpaleniu i po przejechaniu krótkiego odcinka samochód zaczął się dziwnie zachowywać tzn. nie chciał w ogóle wejść na obroty i rozpędzał się maxymalnie do 40km/h. Zgasiłem silnik i włączyłem na nowo i już można było jechać normalnie. Dodatkowo zauważyłem, że zwiększyło się spalanie (jeżdżę na LPG, więc zweryfikuje to dokładnie po wykorzystaniu całej butli). No i wskazówka średniego spalania prawie cały czas jest przy 20l. Czy ktoś wie w czym może tkwić problem, może mechanik czegoś nie podpiął itp. po wymianie zbiorniczka. Proszę o pomoc.

Opublikowano
Nie sądzę aby było to związane z wymianą zbiorniczka po prostu chyba niefortunny zbieg okoliczności, że coś ci się spaprało jak tam byłeś. Poczytaj ostatnie wątki jest tam o podobnych problemach.
Opublikowano

Witam ponownie

Wyjezdzilem cała butle gazu (40l) i zrobiłem cos ponad 200km czyli wyszło na to, ze autko łykło ok. 17-18l, wczesniej robiłem na pełniej butli 300km, czyli paliło ok. 13l. Podobny przypadek miałem kiedy padły mi 3 z 4 sond lambda, wtedy tez spalanie było na poziomo 17-18l ale zostały one wymienione w listopadzie zeszłego roku na nowe na (bosch). Nie wiem co moze byc przyczyna tak dużego spalania no i cały czas swieci kontrola check engine. Jeszcze raz prosze o pomoc :)

• 3 tygodnie później...