Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich jest to mój pierwszy post na forum wiec proszę o wyrozumiałość ..

Mam zamiar zakupić opony letnie ale problem jest tego typu że nie mam pojęcia co wybrać, zimowe to 225/45 r17 .

dodam że jestem kompletnie zielony to mój pierwszy samochód..

Bardzo proszę o pomoc..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powinieneś wybrać rozmiar który jest homologowany dla E60 aby nie miec problemów z ubezpieczalnią w razie jakiegos odszkodowania, czyli odpowiednie to 225/50 R17 94W.

Ile chcesz przeznaczyć na opony ? Ma być najwyższa półka, średnia czy może budżetowe ?

Opublikowano
tak do 1600 zł nie wiem co to za półka.. jak będą dobre to nawet taniej.. troche się nie znam.. a szerokość felgi jest ważna? prosiłbym o jakieś linki do opon.. z góry dziękuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak do 1600 zł nie wiem co to za półka.. jak będą dobre to nawet taniej.. troche się nie znam.. a szerokość felgi jest ważna? prosiłbym o jakieś linki do opon.. z góry dziękuje

Rozmiary homologowanych opon masz napisane na słupku od strony kierowcy. W tej kwocie to będą raczej budżetówki dlatego polecę Nexen N8000 225/50 R17, kolega z forum kupił takie do E92 i był zadowolony z nich, przejechał na nich ok. 40 tys. km., z resztą w testach też wypadały nie źle.

http://www.inopony.pl/opony,0,54344/nexen-n8000-225-50-r17-98-w-xl.html?ref=ceneo

http://www.sklepopon.com/nexen-n8000,p-29241

Opublikowano
macie jeszcze jakieś propozycje odnośnie opon? opony z Chin to dobre opony? Proszę niech ktoś się wypowie? słyszałem że niektóre opony chuczą strasznie.. ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sava i atlas dosyc dobrze wypadly w testach.

Co prawda na oponach jak i na hamulcach nie powinno sie oszczedzac ale wierzac testom nie bedzie to zly wybor. Ja zdecydowalem sie na Dunlop i te moge goraco polecic ale nie w Twoim przedziale cenowym.

Test z Auto Bild (moge jeszcze dolozyc szczegulowe wyniki bo wszystkiego nie wklejalem)

viewtopic.php?f=87&t=239377&hilit=dunlop&start=15

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co kojaze barum nalezy do Conti wiedz i technika wykonania i profil sa podobne ale najlepsza byla by opinia kogos kto sie na nich buja :wink:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Z tego co kojaze barum nalezy do Conti wiedz i technika wykonania i profil sa podobne ale najlepsza byla by opinia kogos kto sie na nich buja :wink:

Właśnie zależy mi bardzo na Waszej opinii.. chciałbym już dzisiaj zamówić opony..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem jest w tym że te barumy nie posiadają homologacji na BMW E60 i profil jest wyższy o ponad 2 cm od zalecanych przez co auto może pływać w zakrętach.
Opublikowano
Problem jest w tym że te barumy nie posiadają homologacji na BMW E60 i profil jest wyższy o ponad 2 cm od zalecanych przez co auto może pływać w zakrętach.

w takim razie co mam wybrac ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

w takim razie co mam wybrac ?

Jeśli chcesz żeby było bezpiecznie i zeby nie miec problemów z ubezpieczalnią tu musisz stosować się do zaleceń producenta czyli przy twoich felgach powinien być rozmiar 225/50 R17, minimum indeks nośności 94 i prędkości W, dlatego szukaj tego rozmiaru, ewentualnie masz te co podałem w linku wyżej które spełniają wszystkie warunki i są dość dobre jak na swoją cenę.

EDIT:

Podobno NANKANG nie jest zły: http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rshop.pl?dsco=132&Cookie=zanox-17930608C532807037&details=Ordern&typ=R-198796&ranzahl=4&nichtweiter=1&pk_campaign=zanox&wt_ref=http%3A%2F%2Fwww.rezulteo-opony.pl%2Faffiliate%2Fredirect%2F190%2F58726&ID=zanox&wt_t=1399491188000

Te Barumy które wybrałeś są w rozmiarze dla E60 ale cena jest wyższa: http://www.oponylux.pl/skapiec/opony-osobowe/opony-letnie-barum-bravuris-3-hm-225-50-r-17-98y-xl.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwsze musisz wiedziec jaki rozmir i index nosnosci powinienes miec.

To masz opisane w papierach albo na naklejce w drzwiach kierowcy i wzgledem tych rozmiarow i indexow nosnosci i szybjosci szukasz producenta opon.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zastanawiam się nad tymi od Barum ... ciekawe czy byłyby dobre.. ?

Te z twojego linku są złe bo mają profil 55, te barumy z mojego są dobre ale kosztują 399 zl 1 szt.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czytalem tak na szybko pare wypowiedzi o tych oponkach i podobno sa dobre. Tylko na mokrym troche gorsze podczas przyspieszenia; slizgaja sie.

Ja jezdzilem do tej pory na dunlop, michelin, pirelli, conti i semperit (ale w transicie) wiec co do innych nie moge Ci pomoc.

Poszukaj wypowiedzi na googlach marka samochodu jest tu drugozedna :mrgreen:

Ps. Nie kupuj dzisiaj, zapoznaj sie na spokojnie z tematem i daj sobie czas na decyzje. Zimowki przez tydzien Ci sie nie zetra :wink:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Jutro rano złoże zamówienie może ktoś jeszcze coś powie, doradzi..

właśnie nie wiem czy się nie śpiesze za bardzo tymi oponami .. hmm ..

Opublikowano

Witam chciałem zamówić właśnie opony http://www.oponylux.pl/skapiec/opony-osobowe/opony-letnie-barum-bravuris-3-hm-225-50-r-17-98y-xl.html

niestety mają tylko 2 szt. na sklepie i trochę mnie to zasmuciło.. mam takie pytanie na Allegro są podobne opony http://allegro.pl/4x-barum-bravuris-3hm-225-50r17-98v-fr-xl-i4182622939.html tylko że prędkość V jest do 240 km/h a na tych co chiałem rano zamówić sa do 300 km/h czy to ma jakieś znaczenie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli przy rozmiarze opon homologowanych do Twojego samochodu masz Y to musisz takie kupic. Index szybkosci ma cos wspulnego z indexem nosnosci. Zmniejszajac index predkosci musisz zwiekszyc index nosnosci. Dodatkowo obowiazkowa naklejka przy kierownicy 240km/h ale takie rozwiazania sa stosowane raczej tylko na zimowki.

Ile dokladnie musial bys podniesc index nosnosci na oponach W niestety nie wiem.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Jeżdżę na Barumach Bravurisach 2, w moim E39 i jestem jak najlepszego zdania. Technologia Continentala, Barum czeski brand, jakość super, nie szumią nadmiernie itd. Jeśli model "3" jeszcze dopracowali to masz gwarancję udanego zakupu.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804