Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Koledzy,

Czy mieliście już "okazję" wymieniać tłumik środkowy w E9x; 320i; 150KM ?

Jeśli tak, to jakiej marki części/zamiennika użyliście i jakie efekty to dało ?

Czy użycie zamiennika nie spowodowało, żadnych negatywnych zmian (np. głośniejsza praca, problemy z dopasowaniem; inne?).

Wkrótce będę musiał wymienić ten element i nie wiem czy iść w oryginał czy też wystarczy dobrej jakości zamiennik (np. Bosal)

Wszelkie sugestie/rady mile widziane.

Z góry dziękuje.

p.s. jeżeli podobny temat już był(nie znalazłem) to proszę o przekierowanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na Bosala trzeba było czekać 3 dni, a uniwersalny zamiennik (do wspawania) mieli od ręki. Wybrałem zamiennik - koszt 100 zł z wymiana. Nie widzę skutków ubocznych. Ważne by użyć zamiennika o odpowiedniej średnicy.
Opublikowano

Dziękuję za informację

Rozumiem, że jeśli zdecyduję się na zamiennik Bosal-a, to uniknę wspawywania tłumika, gdyż w zestawie dostaję nie tylko puszkę tłumika ale i rury łączące go z kolektorem wydechowym i tłumikiem końcowym:

link: http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_select_order_list.php?query_nr=20&sysnr=02091060

Innymi słowy tłumik zostanie dokręcony a nie wspawany (takie rozwiązanie najbardziej by mi odpowiadało) ?

Multilab, gdzie wymieniałeś swój tłumik, ile krzyknęli za zamiennik Bosala ?

Pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziękuję za informację

Rozumiem, że jeśli zdecyduję się na zamiennik Bosal-a, to uniknę wspawywania tłumika, gdyż w zestawie dostaję nie tylko puszkę tłumika ale i rury łączące go z kolektorem wydechowym i tłumikiem końcowym:

link: http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_select_order_list.php?query_nr=20&sysnr=02091060

Innymi słowy tłumik zostanie dokręcony a nie wspawany (takie rozwiązanie najbardziej by mi odpowiadało) ?

Multilab, gdzie wymieniałeś swój tłumik, ile krzyknęli za zamiennik Bosala ?

Pzdr

O ile dobrze pamiętam zamiennik miał kosztować ok. 350zł + koszt wymiany. Oglądałem zamienniki Bosala do innych samochodów i ich jakość mnie nie zachwyciła. Z uwagi na to, ze rura jest długa balem się, czy będzie idealnie pasować - stąd moja decyzja. W Zielonce k/W-wy jest firma AUTO-STACH która jest hurtownią wydechów. Na miejscu mają podnośniki i świadczą usługi.

Opublikowano

Jeśli Bosal robi dedykowany tłumik pod model auta to teoretycznie nie powinno być kłopotu ze spasowaniem (chociaż pewnie bywają wyjątki....).

Zaryzykuję zatem Bosala... chyba, że ktoś jeszcze potwierdzi, że takowy tłumik instalował u siebie i problemów nie było (wtedy bez ryzyka :))

Panowie śliczne dzięki za info.

Jak "zapodam" tłumik to napiszę czy były kłopoty z montażem czy też nie (odpukać !!!)

Pzdr.

Opublikowano
Jeśli Bosal robi dedykowany tłumik pod model auta to teoretycznie nie powinno być kłopotu ze spasowaniem (chociaż pewnie bywają wyjątki....).

Zaryzykuję zatem Bosala... chyba, że ktoś jeszcze potwierdzi, że takowy tłumik instalował u siebie i problemów nie było (wtedy bez ryzyka :))

Jak "zapodam" tłumik to napiszę czy były kłopoty z montażem czy też nie (odpukać !!!)

Pzdr.

To czekamy bo ja też jestem na etapie wymiany ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pzdr.

Bosal w porównaniu z oryginalnym tłumikiem BMW to zupełnie inna klasa. Wg mnie kiedyś Bosal był znacznie lepszy.

Zresztą połączenia też są spawane i pomalowane srebrzanką.

Z dwojga złego wolę oryginalne rury, które były jak nowe.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Obiecałem dać znać co i jak po wymianie tłumika środkowego, zatem sprawa wygląda tak.

Niestety dedykowany zamiennik Bosala jest na ten moment niedostępny (brak na stanach magazynowych).

Dostępny jest jedynie na zamówienie, z tym że sprawa wygląda tak: wpłacamy zaliczkę i czekamy...czekamy...czekamy.... nie wiadomo ile czasu :(

W sklepie (sklepach) nie byli mi w stanie zagwarantować, że dostanę go w ciągu miesiąca.

Mając na uwadze powyższe zdecydowałem się na rozwiązanie takie jak kolega "multilab" - czyli wspawanie uniwersalnego zamiennika o zbliżonej pojemności.

Po wymianie nie zauważyłem, żadnych efektów in minus, za to jeden wyraźnie in plus - auto pracuje ciszej ! :)

Oczywiście mimo wszystko wolałbym mieć pod spodem dedykowany zamiennik Bosala, ale z braku laku wyszło jak wyszło - najważniejsze jednak, że jak na razie wszystko jest ok. Jeżeli ktoś nie ma innej alternatywy to - potwierdzam - takie rozwiązanie też się sprawdza.

Pozdrawiam

HDIMM

• 1 rok później...
Opublikowano
witam mam do zmiany tez tłumik srodkowy bo cos sie poluzowało w puszcze, w moim sklepie oferują mi za 240zł caly tlumik taki jak szedl na montaz. Nie znam firmy, myslicie ze to dobry pomysl ?
Opublikowano
Kolego gdzie kupowales tłumik? Taki sam mi trzeba a u mnie w sklepie mówią za taki 240zyla a wymienię sobie sam? :)
Opublikowano
Kolego gdzie kupowales tłumik? Taki sam mi trzeba a u mnie w sklepie mówią za taki 240zyla a wymienię sobie sam? :)

Kupował warsztat, w którym wymieniałem i wszystko wyniosło mnie 450,-. Taki sam tłumik widziałem na Alledrogo za 330,-z przesyłką chyba 370,- do tego uszczelka 20,- i wymiana 50,- więc skroili mnie względnie dobrze :D Wiem, że warsztat tłumik zamawiał gdzieś z Polski z jakiejś hurtowni. Bosala chyba za 240 nie dostaniesz, ale kto wie.

Opublikowano
no tak mi koles powiedzial w sklepie, ze to jest tłumik ktory szedl na montaż :) ale t bylo 10 lat temu :D takze kto wie czy nie sciemnia :D
Opublikowano

Dzięki za linka, za parę dni będę w Polsce i jak zmienię to obiecuję że napiszę jaka firma tłumika i jaka cena.

Pozdrawiam kszyhuu

• 2 tygodnie później...
  • 5 lat później...
Opublikowano
siema , bosal to gówno ... niestety oberwał mi sie w ori środek w tłumiku i pierdział to stwierdziłem ze wymienie cały tłumik . I to był mój błąd . Kupiłem bosala bo myślałem ze to dobra firma ale po okolo 2-3 latach rura mi zgniła przy łaczeniu z tłumikiem końcowym ... żenada ze po tak krotkim okresie tak rdza zjadła rurę ,a w starym ori miałem dobra rure . Mogłem jedynie puszke zmienic wstawic jakis zamiennik i by było po sprawie. Głupi kupiłem drugi raz bosala , za drugim razem zrobiły mi sie dziurki w samym tłumiku ( nie wiem czy to niedospawane czy co... ) Takze ogolnie tragedia , lepiej ori nie wyrzucajcie tylko wymiencie puszke na zamiennik szkoda dobrych rur :)