Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedy kupiłem Bmw e39 99r benzyna na zegarze 280tys.przelotu załozylem gaz i postanowiłem zmienić olej zalałem ja Castrolem EDGE 10W-60 for BMW I zrobiłem na tym oleju na chwile obecna na zegarze jest 302tys. Każdy z forumowiczow pisze ze zniszcze silnik takim oleje a ja i każdy znajomy mój mechanik mowi ze jeszcze nie widział żeby tak równiutko chodzil silnik z takim przelotem,czemu odradzacie ten olej i czy już mam go zmieniac czy jeszcze posmigac na nim po zlozeniu gazu do tej pory może dolałem z 800ml oleju jedze glownie w cyklu miejskim

:search: :search: :search: :search: :search: :search: :search:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale po co taki olej wlewasz do auta którym śmigasz po mieście?

Na miasto 0W40, 5W40, ten co masz to nadaje się do mordowania auta do granic wytrzymałości, nie do miejskiej jazdy.

Jest gęstszy, lepiej chroni w wysokich temperaturach silnik, ale właśnie przez to że jest gęstszy możesz mieć gorsze smarowanie na zimno, a zimą mogą zagrywać szklanki popychaczy, bo zbyt gesty olej wolniej rozprowadza się po silniku.

Dla mnie taka opcja jest bez sensu.

Wlej Valvo, Motula, czy jaki tam chcesz olej z dobrej półki o specyfikacji zalecanej przez producenta (czyli to co wymieniłem można wlać) i śmigaj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.