Skocz do zawartości

ZAKUP F30 - prośba o opinie nt konfiguracji

wojregg

Rekomendowane odpowiedzi

Navi w wersji NBT nie porównywałbym do tej z e60 czyli chyba CCC. Zupełnie inne jakośc i funkcjonalność. Precyzyjna dokładna i łatwa w użyciu.

Warta swojej ceny :cool2:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze

W E60 było CCC a od liftu CIC czyli to co jest w Fxx do momentu aż wszedł NBT (czyli CIC-HIGH) w 2013 roku. NBT ma kilka nowości (m.in. większy twardy dysk) ale funkcjonalnością od CICa wiele się nie różni.

Tu jest ładnie opisane co nowego pojawiło się w NBT.

http://bmwnavigation.co.uk/wp-content/uploads/New-BMW-609-Professional-Nav-Overview-July-20121.pdf

• Zasłużeni forumowicze
Wiem że OT, ale Hud z Citroena robi robotę ;) :D :D

Dobra atrapa ;)

http://img.auto.cz/blog/blogs.dir/154/files/2012/04/HUD.jpg

head up w mini wygląda podobnie jak ten w citroenie, tzn. też jest poliwęglanowa szyba, więc nie ma co się śmiac z citroena :)

http://www.autoexpress.co.uk/mini/mini/63889/new-mini-cooper-2014-revealed-pictures/page/15/0

Nawigację Prof. zawsze można potem dołożyć i będzie to kosztowało 3-4 tys maks.

oj chyba ten koszt jest niedoszacowany:

sama jednostka NBT (+większy wyświetlacz) to tyle będzie kosztowac, a trzeba jeszcze dokupic moduł gateway (trudno dostępny na rynku wtórnym, więc zostaje ASO), no i kody FSC w ASO (droga opcja) lub jakiś emulator (tańsza opcja)...dużym plusem jest to, że ewentualnie kolega nie będzie musiał natomiast wymieniac zegarów bo ma już opcję 6WA

Tak dla informacji do wersji 318d nie ma możliwości skonfigurowania napędu xdrive ze skrzynią automatyczną,xdrive dostępny jest ale tylko z manualem,w 318d nie występuje opcja Automatyczna Sportowa Skrzynia Biegów,dopiero od 320d.

Jeszcze zastanawiałem się czy nie czekać do stycznia i zamówić już z nowym silnikiem f30 ale po rozmowie ze znajomym mechanikiem doszliśmy do wniosku że nowy silnik napewno będzie miał jakaś chorobe wieku dziecięcego jak w przypadku np.n47 chorobą był napinacz rozrządu i łańcuch,stwierdziliśmy że ten n47 z tym softem który jest teraz powinien przelecieć 200tyś.km bez jąknięcia,dla sprawdzenia awaryjności f30 318d wziąłem dwa viny z allegro f30 z Niemiec z przebiegiem jedna 138 druga 155tyś.km i po sprawdzeniu historii naprawde wyglądało to dobrze,jakas usterka glośnika hifi,awaria skladania lusterka,w jednej wymiana swiecy zarowej przy 80tys km,pozatym tylko olej i filtry klocki i przy 100tys tarcze przod i tyl,naprawde nieźle,a i cena na f30 z nowym silnikiem może być wyższa lub rabat będzie niższy.Myślę że dokonałem dobrego wyboru :)

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

1.Nie podobają mi się kółka w przednim zderzaku

2.2000zł to spora doplata bo w tym mamy 5 lakierowań zderzaka a i tak po 3-4 latach od samych obić od kamieni i żwiru przedni zcderzak wymaga odświeżenia

3.Przez 20 lat jazdy nie zarysowałem przedniego zderzaka parkując

4.jest auto casco

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

A ja dorzuciłbym czujniki parkowania. Są znakomite w BMW a w połączeniu z kamerkami po prostu rewelacja.

A tak z życia to nawet najlepiej zaprawieni w parkowaniu w mieście są w stanie zaliczyć dwa razy ten sam hydrant :mrgreen:

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

• Zasłużeni forumowicze

Ja też polecam PDC na przód. Są sytuacje, gdy człowiek widzi i pamięta o jakimś słupku lub wysokim kamieniu gdy parkuje, a potem po kilku godzinach jak się podchodzi do auta od tyłu, wsiada, to już wypada z głowy ten słupek albo inna przeszkoda. Nie widzimy go z kabiny więc walimy do przodu albo kręcimy w prawy przód i trach.

Wszelkie kamery cofania, widok dookoła itd wg mnie są zupełnie niepotrzebne gdy jest PDC.

Sądzę że zarówno w F10 jak i w F30 PDC jest niezwykle użyteczne. Z kamer minimum to kamera cofania. Przód i tył PDC załącza mi się automatycznie przy wyjeździe jeśli coś jest w małej odległości od czujników. A że parkuje w garażu przy ścianie wjeżdząjąc tyłem w slot to przy wyjeździe czujniki "wstają" automatycznie po zapięciu D i ruszeniu z miejsca.

Pozostałe kamerki mają znaczenie jak cofam do krawężnika i nie chcę objechać np. felgi. Kilka razy zdarzyło mi się użyć przednich kamer przy wyjeździe z ciasnej ulicy w ruchliwą miejską trasę. Bardzo przydatne na wąskich uliczkach na starówkach we Włoszech.

Z czujnikami to jest tak, że jak się już z nimi zaczęło jeździć, to ciężko się odzwyczaić. Ogromnie pomagają przy manewrowaniu w ciasnych miejscach, ale i tak trzeba uważać, bo mimo ich obecności można przytrzeć zderzak w bocznej części, której nie obejmują. Nie nazwałbym tego niezbędną opcją, jednak z pewnością ułatwiają życie. Podobnie zresztą jak z większością innych opcji dodatkowych.

Każdy ma tam jakieś swoje widzimisie i tak można by dokladac i dokładać i trójka wyjdzie 225tyś.zł :wink: Dla mnie swietna sprawa to ogrzewanie kierownicy zwłaszcza ze w zimie musze odsnieżać auto po pracy , coś pięknego włączyć po tej operacji ciepło na fotele i dodatkowo ogrzać zmarznięte ręce na kierownicy ,nie mówiąc o calodniowym wypadzie na narty kiedy łapki są dobrze przemarznięte,chyba wole to od pdc przód :mrgreen:

No dobra przekonaliście mnie,myślicie że jak zamówiłem auto tydzień temu mogę jeszcze dołożyc pdc przód? Czy po ptokach :roll:

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

• Zasłużeni forumowicze
Każdy ma tam jakieś swoje widzimisie i tak można by dokladac i dokładać i trójka wyjdzie 225tyś.zł :wink: Dla mnie swietna sprawa to ogrzewanie kierownicy zwłaszcza ze w zimie musze odsnieżać auto po pracy , coś pięknego włączyć po tej operacji ciepło na fotele i dodatkowo ogrzać zmarznięte ręce na kierownicy ,nie mówiąc o calodniowym wypadzie na narty kiedy łapki są dobrze przemarznięte,chyba wole to od pdc przód :mrgreen:

No dobra przekonaliście mnie,myślicie że jak zamówiłem auto tydzień temu mogę jeszcze dołożyc pdc przód? Czy po ptokach :roll:

Po takim opisie zastanowiłbym się nad ogrzewaniem postojowym (jeśli jest do F30) kosztem grzania stołków i kierownicy.

pozdrawiam

Paweł

Zamawiałem F30 na początku roku i nie było w opcji ogrzewania postojowego. Zaryzykuję stwierdzenie że na pewno gdyż żona nawet o to pytała. Padło stwierdzenie że jest dostępne od 5er i w niektórych X'ach. Ale może się mylę ...