Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy jak w temacie czy da się bez komputera wyłączyć jakoś poduszkę powietrzną pasażera, pytam bo muszę dziecko wozić z przodu ze względu na to, że z tyłu jadą wymiotuje. Jeśli nie to czy da się to zrobić komputerem i czy ktoś mógłby podesłać na priva pliki z INPĄ?
Opublikowano
Rozepnij złączkę pod fotelem. Tylko potem nie zakładaj tematu z zapytaniem o świecącą się kontrolkę poduszek. Bo z pewnością się zaświeci.
Opublikowano
Tego nie jestem pewien ale niby dlaczego cały, odepnie tylko matę pasażera, trzeba by już może jakiegoś fachmana zapytać.
Opublikowano
Świecąca się kontrolka zasygnalizuje błąd (brak maty pasażera) nie koniecznie musi to oznaczać dezaktywację całego systemu. Chyba, że masz jakiś konkretny powód na poparcie swojej teorii.
Opublikowano
Koledzy jak w temacie czy da się bez komputera wyłączyć jakoś poduszkę powietrzną pasażera, pytam bo muszę dziecko wozić z przodu ze względu na to, że z tyłu jadą wymiotuje. Jeśli nie to czy da się to zrobić komputerem i czy ktoś mógłby podesłać na priva pliki z INPĄ?

Tak tylko kontrolnie - dziecko jest na tyle małe że jeszcze jeździ w nosidełku tyłem do jazdy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety najmniejszy błąd w układzie poduszek i dezaktywuje się cały system, niekiedy tylko ruszenie fotela powoduje zaświecenie się kontrolki od poduszek i dezaktywacje całego systemu, dopiero jak skasuje się błąd ze sterownika cały system się uaktywnia, odpięcie maty też powoduje dezaktywacje,

matę można na stałe usunąć NCSEXPER trwale tak samo każdą poszczególną poduszkę można chwilowo wyłączyć ale tylko programem np. NCS trwa to chwilkę, jak ktoś ma pojęcie to ok 1min tylko później trzeba fizycznie odpiąć matę i skasować błąd ze sterownika (w przypadku poduszek ??? czy trzeba odpinać z kostek)

(w e46 nie można przyciskiem wyłączyć poduszek pasażera dlatego jest ostrzeżenie że nie wolno z przodu przewozić dzieci w fotelikach tyłem do kierunku jazdy)

tutaj instrukcja viewtopic.php?f=69&t=244543&start=15 jak byś był bliżej (koło Lublina) to bym Ci wyłączył za darmo. :)

Opublikowano
kolego MastaFnatasta no właśnie sie tak zacząłem zastanawiać nad tym czy muszę wyłączyć poduszkę po tym jak dziś w aucie ujrzałem naklejkę z rysunkiem że tylko dzieci siedzące tyłem do kierunku jazdy nie można przewozić przy włączonej poduszce. Mój dzieciak jeździ już przodem więc chyba mogę go z przodu wieźć, czy ktoś mógłby upewnić mnie w tym?
Opublikowano
Mój troll ma 3 lata i nie wyobraża sobie jazdy z tyłu. Po wnikliwej lekturze prawnej wyszło że można tak podróżować. Mamy normalny fotelik a młody zapinany jest pasami z auta - wszystko pasuje idealnie - grunt żeby pas był zapięty w fotelik na wysokości ramienia dziecka i nie był za bardzo wycofany względem słupka bocznego. Na trasie ostatnio zatrzymał nas patrol policji do rutynowej kontroli i nie mieli najmniejszych zastrzeżeń. Pozostaje jedynie kwestia "bezpieczeństwa" bo z tyłu generalnie bezpieczniej. Wybór pozostawiam rodzicom :) No i tak jak napisał poprzednik - ostatnie o czym powinieneś myśleć to odłączenie poduszki :P jakiejkolwiek :P
Opublikowano
Świecąca się kontrolka zasygnalizuje błąd (brak maty pasażera) nie koniecznie musi to oznaczać dezaktywację całego systemu. Chyba, że masz jakiś konkretny powód na poparcie swojej teorii.

Każda "czerwona" kontrolka oznacza, że w zasadzie nie powinno się autem jechać dalej i że jest ono niesprawne. Pali się kontrolka, żadna poduszka nie zadziała. Na poparcie teorii...sprawdź sobie np na drzewie.

Nie woźcie 3 letnich dzieci przypiętych 3 puntkowymi pasami samochodowymi! Takie szkraby muszą być przypięte 4 punktowymi pasami fotelikowymi.