Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj w mojej X3 F25 20i został zainstalowany (przez MM-performance) chip-box od Hartge. Efekty tego tuningu (zmierzone na hamowni), jeżeli chodzi o przyrost mocy i momentu obrotowego, są moim zdaniem naprawde zdumiewające.

Wykres z hamowni i opis tuningu znajdziecie tutaj: http://mm-performance.blogspot.com/2014/04/bmw-x4-f25-xdrive20i-chip-tuning-hartge.html

Jeszcze nie miałem okazji przetestować podwyższonej mocy samochodu na trasie, ale jak tylko będę miał okazję to na pewno dam znać…

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Gratulujemy przede wszystkim bardzo zdrowej X3! :-]

Jakbyscie blizej byli to bym Wam mojej 35i uzyczyl. :)

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

...no wiec przejechałem już ponad 1000km po zamontowaniu chip-box'a od Hartge i wrażenia są naprawde SUPER. Jeżeli chodzi o dynamikę jazdy i przyspieszenia to zupełnie inna bajka, samochód rwie mocno do przodu i jest to odczuwalne w całym zakresie obrotów - po prostu to jest inny silnik z dużo większą mocą!!! bez porównania do seryjnej konfiguracji. W szczególności podoba mi się dynamika na wyższych biegach 4 i 5 (ja mam manual) - wciskając mocno pedał gazu zamochód dostaje MEGA kopa do przodu.

Zamierzam jeszcze potestowac dynamikę przy wyższych prędkościach (pow. 180km/h) i spr. prędkośc max. (moj poprzedni max. pomiar to 213km/h - na drodze ekspresowej) - oczywiście w odpowiednich warunkach.

driftboxa nie mam, zeby zrobic pomiar ale kto wie może kiedys mi wpadnie to na pewno podziele sie figurami...

zaraz po zainstalowaniu chip-box'a od Hartge wymieniłem olej w silniku i wszystkie filtry, a w przyszłym tyg. jade do kolegi prmax'a żeby mi zmniejszył intwerwały wymiany oleju z fabrycznych na co 11-12tys. km - częstsza wymiana oleju na pewno jest zalecana przy modyfikacjach. Dodatkowo poprosze go o wgranie najnowszego softu, żeby byc up to date:)))

Opublikowano

@wodzik2: dobrze i nie-dobrze...moze pod modyfikacje manual lepiej pasuje, ale musze przyznac uczciwie, ze chyba lepsza opcja dla X3 jest jednak automatyczna skrzynia (z pkt. wizdzenia komfortu użytkownika)...

@Hubert X1: postaram sie coś wrzucic ale nie wiem czy to bedzie za kilka dni czy za kilka tygodni...

Opublikowano

no i sobie potestowałem...okazuje się, że więcej niż 210km/h nie pojade...bo moje F25 ma chyba top-speed limiter :mad2:

a ogranicznika prędkości chyba tak łatwo nie da sie usunąc...pociesza mnie tylko fakt, że te 210km/h duzo szybciej się osiąga (oczywiscie jak warunki pozwalaja i w ramach testu, bo taka jazda to spalanie 12-13l/100km)

Opublikowano
Wszystkie z fabryki BMW (a takze Merce, Audi, etc.) maja kaganiec na 210-215, M-ki maja na 250. EOT.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Nie wszystkie... mój rozpędza się do ponad 231kmh... dalej sie bałem bo nie jest komfortowo ani zbyt bezpiecznie w moim odczuciu

Ale nie wiem od czego to zależy że zakładają te kagańce, wydaje mi się że ograniczenie do 210kmh będzie przy oponach o mniejszym indeksie prędkości max :idea: :?: :?: :?:

Brata nowe 328i jedzie 260kmh i też nie ma kagańca jak widać

Opublikowano

u Ciebie, w 28i z fabryki, to jest jasne, że jedzie tyle, bo katalogowo jest chyba 230km/h...w wersji 20i katalogowo jest 210km/h i wydaje mi sie, ze jest to ustawione softem przez BMW...z boxem hartge na 5biegu mam gdzieś 5500 obrotów przy 210km/h czuje, ze mógłbym więcej ale nie idzie, bo cos go blokuje...takze box tutaj nie pomoże, bo taki soft...pewnie tylko zmiany w sterowniku silnika pomogą.

ja mam opony fabryczne 17'' o indeksie predkosci V (do 240km/h)

moj kolega w 320i sportline tez osiagał ok 240-245km/h (troche powyzej wart. katalogowych)...

• Moderatorzy
Opublikowano

Glupie te blokady !

Np u mnie przy serii 184 KM bylo 228 km/h - gaz w podlodze, obrotomierz jeszcze sporo przed koncem - wskazowka ani nie drgnie.

Po zalozeniu performance kit-u jakies 238 km/h.

Za to u kolegi w e92 320d seria (177 KM) bez problemu 240.

Nie wiem czy to specjalnie aby pozycjonowac auta czy co :shock:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
u Ciebie, w 28i z fabryki, to jest jasne, że jedzie tyle, bo katalogowo jest chyba 230km/h...w wersji 20i katalogowo jest 210km/h i wydaje mi sie, ze jest to ustawione softem przez BMW...z boxem hartge na 5biegu mam gdzieś 5500 obrotów przy 210km/h czuje, ze mógłbym więcej ale nie idzie, bo cos go blokuje...takze box tutaj nie pomoże, bo taki soft...pewnie tylko zmiany w sterowniku silnika pomogą.

moj kolega w 320i sportline tez osiagał ok 240-245km/h (troche powyzej wart. katalogowych)...

thomas_x ile zaplaciles za ten tuning?

Opublikowano

28i jest ustawione na ok.210 km/h (przynajmiej w Stanach ,a tu jest produkowany),dla mnie wystarcza - najszybciej jechałem 160 :D

Opublikowano
Jest ryzyko jest zabawa :mrgreen: (te 100 mph kosztowało 180 USD) :wink:
Opublikowano

Czysto toretyczne pytanie.

Wziolem ACS na celownik do zaintstalowania boxa i tak:

z 20i niby ~240 KM moga wyciagnac

a z 28i ~290 KM no to jesli to sa "prawie" te sam silniki nie uwazcie ze mozna by bylo odrazu wrzucic boxa z 28i do niego?

Pewnie jest to "chlyt martetindody" zeby nie robic tak i zeby do calej gamy sprzedawac.

Tak sobie glosno mysle, co uwazacie?

Opublikowano
Myślę ,że ,,prawie'' robi różnicę i tak się nie da...