Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czytalem prawie wszystkie posty na temat szyb, ale żaden nie odpowiada problemowi z którym ja nie mogę się uporać.

Mianowicie chodzi o tylnie szyby, ktore się nie otwierają.

Wymienilem wszystkie bezpieczniki, moduł z takimi samymi numerami też zmieniony ale nic nie pomoglo.

Porozkręcałem drzwi podpinając kable z przednich szyb do tylnich sprawdzilem że silnik opuszczania szyb ktory jak sie okazalo dziala

Nie wiem co jest nie tak...

Gdzie, lub co jest jeszcze odpowiedzialne za opuszczanie tylnich szyb?

Przelaczniki tez sa w porzadku raczej nie wieze w to ze wszystkie 4 by sie popsuly.

Pomoze ktos?

Opublikowano
Napięcie dochodzi do silników? Może instalacja która idzie na tył się przetarła. Warto poszukać schematu i zobaczyć jak idą przewody i czy się rozgałęziają na L i P stronę. Moduł komfortu pewnie dobry jak wymieniałeś chyba że masz mega pecha :mrgreen:
Opublikowano

To raczej nie jest wina kabli.

Wszystko jest tam w porzadku. Gdy otwieram czy domykam przednią szybę słychać takie "tyknięcie" wydobywające się gdzieś obok modułu cos jakby z tych kwadratowych bezpieczników czy co to tam jest.

Gdy naciskam z konsoli przedniej tylne szyby to nic sie nie dzieje nie ma takiego tykniecia, tak samo gdy naciskam na tylnich drzwiachnic sie nie dziej.

Gdzies brakuje sygnalu czy impulsu do sterowania tego. Ale bezepieczniki te normalne (standardowe) są w porzadku

Tak od poczatku tak mam

Opublikowano
Ja też mam to tyknięcie takie jak z przekaźnika. Może szyby są sterowane przekaźniekiem osobno przód i tył. U mnie słychać załączenie przekaźnika z przodu i z tyłu i w e39 dźwięk wydobywa się w schowku gdzie są bezpieczniki.
Opublikowano

Po tym jak

Spróbuj psiknąć WD40 w obramowania, poczekaj chwilę i spróbuj otworzyć...

Przytrzymaj przycisk trochę dłużej ,może się zresetuje

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Co Wy z tym zakleszczeniem szyb. Przecież pinky001 napisał:

...Porozkręcałem drzwi podpinając kable z przednich szyb do tylnich sprawdzilem że silnik opuszczania szyb ktory jak sie okazalo dziala...

No chyba, że źle rozumiem to zdanie.

Tak mi przyszło na myśl.

Nie trzeba przypadkiem zakodować tylnych elektrycznych szyb?

Były wersje z korbami z tyłu, może sterownik nie taki?

Opublikowano

Juz 2 moduły wymieniłem chyba ze mam ogromnego pecha i łącznie 3 były zepsute ale nie działa

Są tam może specjalne przekaźniki wlasnie gdzieś pod skrzynka z bezpiecznikami który mógłby sie wlasnie popsuc

Opublikowano
Witam wymień przełącznik przy lewarku zmiany biegów on odpowiada za działanie tylnych szyb a jak masz ten z blokadą tylnych szyb to to on będzie sprawcą usterki.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam,

Podepnę się pod temat...

Posiadam po stronie pasażera podwójny przełącznik do otwierania szyb (przód/tył). Niestety przycisk, który powinien otwierać tylną szybę otwiera przednią i odwrotnie. Można to jakoś naprawić? :duh:

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacz co jest pomodzone we wtyczce, chyba, że ktoś grzebał przy module komfortu :roll: zacząłbym od przełącznika, nawet jak nic nie wypatrzysz to podmieniłbym na inny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak by dokończyć temat...

Można zmienić w samym przełączniku przełączanie na poszczególne przyciski tył/przód, ale mimo wszystko coś było u mnie nie tak. Podmieniłem na inną i wszystko działa bez problemów.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Gdy dokładałem elektryczne tylne szyby też miałem problem z ich działaniem. Wiazki sprawdzalem kilka razy i wszystko bylo dobrze zrobione. Moduł kodowałem u speca od bmw. Byl błąd coś chyba przerwany obwód czy jakoś tak. Cykanie było słyszalne tylko przy zamykaniu jednej szyby. Reszta martwa. W ostateczności otworzyłem moduł a tam... przepalona ścieżka. Szybkie lutowanie i morda się cieszy.

Tez podłączałem silniczki na krótko i pod instalacje przednich szyb i działało.

U mnie jak pisałem problem był w module komfortu.

civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring