Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę wymienić u siebie czujnik położenia wałka rozrządu.. Doczytałem się, że czasami bywają dwa takie czujniki (wydechowy i dolotowy?).

Wydaje mi się, że auto straciło trochę mocy.. szczególnie w zakresie do około 2500-3000 obr..

Spalanie też jakby większe..

Który czujnik kupić? Czy to będzie ten?:

http://allegro.pl/czujnik-polozenia-walka-e39-e46-e38-bmw-siemens-i4156281474.html

M54B22 170km

Opublikowano

powiem inaczej:

spodziewałem się takiej odp, tzn, że lepiej najpierw komp itp itd.

W związku z kompem mam problem: mam kabelek, mam lapka, ale w lapku bateria nie działa poprawnie i lapek chodzi tylko wtedy, gdy jest podłączony na stałe do gniazdka i stąd nie mam możliwości diagnozy.. a kogoś innego z INPą u siebie w mieście niestety nie mam...

druga strona:

wpadło mi pare PLNów i jakoś się zbytnio nie przejmuję tym, że być może wymienię w ciemno..

Więc po prostu pytanie: który z tych czujników odpowiada za muła do 2500/3000obr? Obroty przy dojeżdzaniu do świateł zafalują (tzn skoczą raz do góry, raz do dołu i potem się statkują. Jak stoję, czy na zimnym czy na ciepłym, nic nigdy nie faluje), jak nie będę np cofał na pól-sprzęgle bądź ruszał także na pół-sprzęgle to auto potrafi zagsnąć, a jak nie zgaśnie to obroty skoczą do góry, a potem tak w dół, że auto zgaśnie..

^ z powyższych najbardziej boli mnie MUŁ.

170km to jednak powinno się trochę zbierać... Co prawda jeżdzę na 235/35/R19 ale mimo wszystko wydaje mi się, ze powinno się auto lepiej zbierać. I jak wspominam po zakupie lepiej chodziło, więc z tym czasem od zakupu to coś tam się mogło przymulić już.. (pół roku minęło..)

Wiadomo na zimowych 16" chodziło lepiej ale to wciąż nie było TO..

edit: i jeszcze od momentu kupna (około 3 mieś po kupnie) zdarzyło się, że jechałem (co prawda wolno bo z jakieś 30km/h) ale auto zgasło.. zdarzyło się to TYLKO 2 razy

Opublikowano

I o to mi chodziło ;)

A na koniec dodatkowe pytanie:

Wiadomo - orginał to orginał, ale sporo jest opinii, że jedyny z działających zamienników to Siemens VDO, czyli np. ten co podrzuciłem wyżej w linku..

Gdzieś coś przeczytałem, że ten czujnik idzie na pierwszy montaż?

Opublikowano

Czujnik firmy Era, zamontowalem i jeżdżę już długo bez problemu. Polecam. Siemens vdo nie mogłem dostać.

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

• 4 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.